Învinge durerile de articulații

Fotolia_16498361

Fotolia_16498361
Foto: © EastWest Imaging / Fotolia

Aproape că nu există persoană care să nu fi suferit, măcar o dată în viață, de dureri articulare. Cauza ar putea fi o formă sau alta de reumatism, dar la fel de bine poate fi vorba doar de o sensibilitate la schimbarea vremii. Poți scăpa de durere cu ajutorul remediilor naturale

Reumatismul este, poate, cea mai veche boală cunoscută pe pământ.
Omul preistoric a avut-o, mumiile din Egipt au avut-o, ba chiar și dinozaurii au avut de suferit de pe urma acestei afecțiuni. În ciuda „vechimii“ sale, nici până în prezent nu se știe exact din ce cauză apare și nici nu s-au descoperit leacurile minune care s-o vindece. Astăzi este una dintre afecțiunile cel mai frecvent întâlnite.
Reumatism sau  sensibilitate meteo?
Se estimează că peste un sfert dintre români suferă de dureri de articulații. Chiar dacă te plângi și tu de dureri articulare, nu înseamnă neapărat că suferi de o formă sau alta de reumatism. Aceste dureri pot fi simptomul unei alte boli sau pot apărea, pur și simplu, din cauza unei sensibilități accentuate a articulațiilor la schimbările atmosferice. Te întrebi ce legătură au articulațiile cu schimbarea vremii? Ei bine, există o legătură. Fiecare articulație este înconjurată de o rețea de mici nervi, care simt modificările de presiune atmosferică. Intensitatea durerii articulare poate varia de la senzația de articulație „neunsă“ până la durere sâcâitoare, constantă.
Important! În cazul în care durerea este intensă sau se agravează în timp, dacă apar manifestări ca înroșirea sau umflarea articulației, senzație de căldură locală este bine să te adresezi medicului.
Pentru a calma durerea, nu este indicat să apelezi imediat la medicamente antireumatice (care sunt, de fapt, antiiflamatoare) căci multe dintre acestea au efecte secundare serioase. Încearcă întâi remediile naturale: plantele, masajul, uleiurile esențiale și infuziile din plante sunt mult mai sănătoase și mai accesibile.

Ceaiuri  

 • Merișor și afin. Amestecă cele două plante în cantități egale și prepară o infuzie din trei lingurițe de amestec la o jumătate de litru de apă. Bea câte o cană de trei ori pe zi.
 • Mesteacăn. Infuzia se prepară cu 2 lingurițe de frunze uscate la 250 ml apă. După ce se mai răcește, adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Bea câte 100 ml de infuzie la fiecare 6 ore.
 • Viță de vie. Prepară o infuzie din 2 lingurițe de muguri la o cană cu apă și bea zilnic câte 2 căni. Tratamentul este de lungă durată, însă după fiecare 10 zile, fă pauză o săptămână.

Comprese și cataplasme

 • Lămâie. Taie o lămâie în bucăți mici și pune-le pe o pânză din bumbac. Leagă pânza și cufund-o în ulei fierbinte de ghimbir. Apoi, când ajunge la o temperatură suportabilă, înfășoară-ți articulația dureroasă cu această pânză.
 • Argilă. Întinde pe o pânză un strat de pastă de argilă (argilă amestecată cu puțină apă), gros de 4 cm. Acoperă argila cu o altă bucată de pânză și pune compresa peste articulația dureroasă. Las-o să acționeze 2 – 4 ore. Dacă durerea nu a cedat, aplică o nouă compresă.
 • Varză. Compresa cu varză este recomandată în special când durerile sunt mari, căci au efect antialgic. Strivește câteva frunze, aplică-le pe zona dureroasă, iar peste ele fă un bandaj. Ține compresa toată noaptea sau toată ziua. Repetă procedura până ce dispare durerea.
 • Hrean. Cataplasma cu hrean este un remediu recomandat în artroza genunchiului. Rade un pumn de hrean și amestecă-l cu apă și făină integrală în cantități egale. Pasta obținută pune-o într-un săculeț de pânză pe care îl legi la gură și aplică-l pe genunchi timp de 15 – 20 de minute. Repetă zilnic, până dispar durerile.

Uleiuri esențiale
Pentru calmarea durerilor articulare îți poate fi de ajutor și masajul cu uleiuri esențiale. Amestecă o lingură de ulei de măsline cu 3 – 5 picături de ulei esențial (de mesteacăn, eucalipt, ienupăr sau cuișoare) și masează ușor articulația dureroasă. Imediat după terminarea masajului, înfășoară locul cu un prosop gros, pentru 10 – 15 minute.

Băi de plante
Băile generale (cu plante, uleiuri esențiale sau sare marină) sunt un mijloc eficient de combatere a durerilor și, în plus, reduc inflamația.

 • În apa din cadă (ce trebuie să aibă o temperatură de 37º C) adaugă 10 picături de ulei esențial de salvie, rozmarin sau mușețel. Stai în apă 15 minute.
 • Prepară un decoct din 100 g coajă de salcie la un litru de apă (fierbe apa și planta timp de 10 minute, apoi acoperă pentru alte 10 minute). Strecoară și pune decoctul în apa din cadă. Stai în apă 15 minute.
 • Prepară o infuzie din 500 g frunze de frasin la 5 litri apă. Acoperă vasul, lasă să infuzeze 15 minute, apoi strecoară și adaugă licoarea în apa de baie (37º C). Stai în apă 15 minute. Repetă procedura zilnic, timp de 2 – 3 săptămâni.

 

Ce te mai ajută

 • Acupunctura. Se obțin rezultate foarte bune și este indicată chiar și în formele severe de poliartrită reumatoidă. Cu ajutorul acupuncturii poți evita tratamentele cu antiinflamatorii.
 • Homeopatia. Adresează-te unui medic homeopat, care îți poate prescrie un remediu specific.
 • Reflexoterapia presupune stimularea unor zone de pe talpă. Cu ajutorul ei se poate ameliora durerea.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*