Îngheţată: da sau nu?

Foto © Oksana Kuzmina - Fotolia.com
Foto © Oksana Kuzmina - Fotolia.com
Foto © Oksana Kuzmina – Fotolia.com

Dulce şi răcoroasă, aromată şi frumos colorată, îngheţata e cât se poate de îmbietoare, mai ales în zilele călduroase ale verii, pentru orice copil. Şi, fireşte, nu numai. Ce faci, dai curs rugăminţii prichindelului de a se ospăta cât mai des cu o asemenea delicatesă?
Nutriţioniştii de pretutindeni spun „da”, asigurându-te că, datorită proprietăţilor ei nutritive – calciu, proteine, fosfor, vitaminele A, B1 şi B2 – şi a conţinutului ridicat de apă, îţi poţi ospăta fără griji micul pofticios cu mult râvnita îngheţată. Mai mult chiar, cercetătorii din cadrul unui institut din Londra au ajuns la concluzia că îngheţata, datorită conţinutului de triptofan, care face parte din grupa aminoacizilor esenţiali, utilizat de creier pentru a produce serotonină, numită altfel şi „hormonul fericirii”, pe care organismul n-o poate sintetiza, şi pe care, cu alte cuvinte, n-o primim decât din alimente, este dătătoare de voie bună.
Suspiciuni de tot felul
Şi-atunci, de unde acuzele care i se aduc acestei delicatese? Prea dulce, prea rece, prea concentrată, ba chiar aducătoare de diverse neplăceri.
Pericol pentru gât. Se spune că, fiind foarte rece, în contact cu interiorul gâtului, îngheţata conduce la inflamarea amigdalelor, ajungându-se astfel la binecunoscutul „roşu în gât”. Într-adevăr, chiar şi unui copil sănătos, o asemenea delicatesă îi poate provoca dureri în gât, dar asta cu condiţia ca el să mănânce 8-9 îngheţate într-o zi, şi nu oricum, ci una după alta. Dacă i se oferă o îngheţată de 50 sau 100 g, gâtlejul lui nu va avea de suferit.
Altfel, îngheţata poate avea efecte nedorite asupra gâtlejului copilului doar atunci când acuză de obicei dureri în gât sau imediat ce abia s-a însănătoşit după o afecţiune a acestuia.
Îngraşă. Este, într-adevăr, bogată în grăsimi şi zahăr, dar nu într-atât încât să constituie cauza obezităţii. Dacă princhindelul tău e cam dolofan, îi poţi permite să consume un sortiment de îngheţată cu un conţinut scăzut de grăsimi, pe bază de iaurt sau cu adaos de sucuri naturale, de exemplu. Trebuie ţinut seama şi de faptul că o îngheţată de 100 g conţine tot atât calciu cât o jumătate de pahar de lapte. Important este în ce cantitate îi permiţi s-o consume şi cât de des.
Conduce la apariţia cariilor. Într-adevăr, s-ar părea că din cauza diferenţei mari de temperatură dintre cea a îngheţatei şi cea a suprafeţei dinţilor, pe smalţul acestora pot apărea mici fisuri care în timp să conducă la apariţia cariilor. Pentru ca aceasta să nu se întâmple, asigură-te că micul pofticios o consumă după ce s-a mai înmuiat puţin.
De la ce vârstă îi dai îngheţată?
E firesc ca un bebeluş să nu fie îmbiat cu o asemenea noutate, fie ea şi delicioasă după părerea „celor mari”. Şi asta nu doar pentru că ar fi prea rece, ci şi din cauza compoziţiei: este preparată pe bază de lapte de vacă, pe care medicii n-o recomandă în primul an de viaţă, uneori nici până la 2 ani sau şi chiar mai mult, în cazul în care s-a observat că prichindelul nu tolerează proteinele din lapte. Abia după ce organismul copilului se va fi obişnuit cu ingredientele ce intră în compoziţia îngheţatei i se va putea da să guste din când în când o asemenea delicatesă.
Precauţii

  •  Pentru ca prichindelul tău să beneficieze de proprietăţile nutritive ale îngheţatei, urmăreşte ca cea pe care i-o serveşti să fie de bună calitate. La loc de frunte se situează cele preparate în gealateriile cu tradiţie care au început să-şi vândă şi la noi produsele. Indiscutabil, cea mai bună îngheţată este cea preparată în casă cu ingrediente proaspete, selectate în funcţie de gusturi şi sensibilităţi. Aşadar, de ce nu?, prepară-i chiar tu cât mai des un asemenea desert răcoritor. E foarte posibil ca micul pofticios să fie extrem de încântat.
  •  Dacă până să ajungi acasă cu îngheţata cumpărată aceasta s-a cam topit, n-o băga în congelator pentru a se întări din nou, serveşte-i-o copilului ca pe o cremă;
  •  Pentru a preveni eventualele „probleme cu gâtul” sau cu dantura, indicat ar fi să convingi copilul s-o consume abia după ce s-a mai topit puţin, pentru a nu fi prea rece;
  •  Oricât de mult i-ar plăcea prichindelului tău această delicatesă cremoasă şi gustoasă, ai grijă să evite excesele.
  •  Când cumperi îngheţată, asigură-te că ambalajul este intact, verifică eticheta pentru a ocoli sortimentele care conţin mulţi aditivi şi coloranţi.

Respectând aceste recomandări, unui copil sănătos îngheţata nu doar că nu-i va dăuna, ci, dimpotrivă, îi va fi de folos. Tu eşti cea care hotărăşte, cunoscând motivele pentru care o faci, dacă îi permiţi sau nu să se ospăteze cu acest produs delicios, cărui sortiment dai preferinţă şi în ce cantitate.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*