În concediu cu amicii

Fotolia_8082179

Fotolia_8082179
Foto: © Monkey Business / Fotolia

Te gândești să-ți petreci vacanța alături de prieteni? Nu te grăbi să spui „Da”, căci s-ar putea ca mai târziu să-ți regreți decizia. Pentru ca vacanța ta să nu se transforme într-un dezastru, ar fi bine ca înainte de plecare să analizezi câteva aspecte 

Te-ar tenta ca anul acesta să mergi în vacanță cu prietenii. Da, probabil nu vei avea parte de cine romantice alături de bărbatul vieții tale, dar cel puțin copiii nu te vor mai stresa la fel de mult ca anii trecuți, căci vor avea cu cine să se joace: copiii amicilor voștri.
Ei bine, pentru ca acest plan idilic să devină realitate, nu trebuie să lași lucrurile pe mâna hazardului. Când sunt mai mulți oameni la un loc, fie ei și prieteni, pot apărea tot felul de neînțelegeri și chiar conflicte, care îți pot ruina vacanța la care ai visat un an întreg. Ia decizia doar după ce clarifici împreună cu amicii tăi câteva aspecte importante. Iar pentru ca totul să decurgă bine, îți oferim un mic manual de conviețuire alături de prieteni.

Copiii celorlați
De obicei copiii tăi sunt cei care îți fac zile fripte în timpul concediilor, dar de data aceasta este posibil să fii agasată rapid de odraslele prietenilor: mofturi la masă, divergențe privind regulile alimentare sau ora de culcare, comportament răzgâiat, obrăznicii, certuri între ei, crize, jucării zgomotoase… În doar câteva zile, fără voia lor, cei mici ar putea isca o atmosferă tensionată între adulți, iar încordarea s-ar putea accentua pe măsură ce trece timpul.
Vacanțele cu mai multe familii sunt întotdeauna o ocazie de a constata cât de diferit abordează părinții educația copiilor. Categoric, nu este ușor să suporți un copil, mai ales în momentele în care devine capricios.
Sfat: Înainte să decizi o vacanță la comun, ar fi bine să te întrebi dacă vei reuși, pe toată durata vacanței, să fii suficient de flexibilă și tolerantă așa încât să te simți bine și să-ți păstrezi seninătatea în compania altor copii. Dacă îți vei petrece vacanța cu amicii, ia aminte la recomandările noastre: nu încerca niciodată să educi copiii altora, nu interveni în disputele lor, nu critica modul în care își educă prietenii tăi copiii.

Banii: un punct spinos
O altă sursă de conflicte: banii. Unii dintre noi, după ce au trudit un an întreg, consideră vacanța drept momentul potrivit pentru a-și cheltui banii fără nici un fel de rețineri, în timp ce alții, deși își permit, sunt mai economi din fire. Și nu în ultimul rând, sunt și dintre cei cu posibilități financiare limitate, care pur și simplu nu își permit să facă excese.
Cu siguranță n-ai vrea să te trezești în tot felul de situații neplăcute, care să te „coste” mai mult decât e cazul și pe care, din bun simț, să le accepți în tăcere. O situație frecvent întâlnită: ieșiți la restaurant seară de seară, se comandă antreuri, fripturi, deserturi, băuturi răcoritoare, vin, bere… La final, nota de plată se împarte frățește, deși tu și familia ta ați consumat cel mai puțin dintre toți. Un alt exemplu: la spectacol, la piscină, în parcul de distracții, tu plătești biletele pentru toată lumea, dar amicii „uită” să-ți înapoieze banii. Dacă lucrurile se repetă, nu doar că vei acumula frustrare, dar bugetul tău va avea serios de suferit.
Sfat: Chestiunile financiare trebuie discutate deschis cu toți cei implicați și lămurite chiar de la început, pentru a evita neînțelegerile ce pot apărea pe tema banilor. Ce buget are fiecare, ce vă permiteți și ce nu…

Intimitatea: o poți păstra?
Într-un grup există mereu cineva care se trezește prea devreme sau prea târziu, un altul care în trei zile vrea să viziteze tot ce se poate vizita, un altul care are chef să zacă toată ziua cu burta la soare, cineva care face pe șeful și încearcă să ia decizii pentru toți… Prinsă între atâtea personalități diferite, este destul de dificil să-ți găsești propriul ritm. Și, totuși, îți poți păstra libertatea, căci nu este obligatoriu să faceți totul în grup.
Sfat: Stabiliți împreună câteva reguli de conviețuire. De exemplu, azi fiecare familie are propriul program, iar mâine petreceți ziua în grup. Sau: fiecare face ce dorește pe timpul zilei și vă reuniți seara, la cină.

Secretul vacanței reușite

  • Alege-ți cu grijă prietenii alături de care vrei să-ți petreci vacanța. În primul rând pentru a reduce cât de mult posibil riscul unor conflicte între voi, iar în al doilea rând pentru a evita să apară saturația. Unele cupluri ar putea profita de vacanță pentru a-și regla problemele, iar disputele și îmbufnările lor ar putea umbri bucuria concediului.
  • În ce privește numărul, ar fi bine să te limitezi la șase prieteni, adică nu mai mult de trei cupluri. Cu cât sunt mai mulți oameni la un loc, cu atât e mai dificil să se pună de acord.
  • În cazul în care constați chiar de la începutul sejurului că ai făcut o greșeală plecând împreună cu prietenii, nu ezita să te retragi, dacă este posibil. Mai bine schimbi locația decât să-ți ruinezi vacanța prefăcându-te o săptămână întreagă că totul e bine și frumos când, de fapt, nu e.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*