Granulomul dentar, periculos pentru întregul organism

Fotolia_29014044
Foto: © pressmaster / Fotolia

Deși odinioară prezența granulomului dentar la rădăcina unui dinte recomanda rezecția sau extracția, astăzi stomatologii reușesc să salveze dintele prin procedee mai blânde

Ce este granulomul dentar și cum se formează?

Așa cum știi, dintele este format din coroană – porțiunea care se vede și rădăcină – parte care se află în osul maxilarului și este acoperită de gingie. Coroana dentară adăpostește camera pulpară care se continuă, la nivelul rădăcinii, cu un canal radicular. Camera pulpară și canalul radicular conțin pulpa dentară, țesut moale brăzdat de capilare și nervi ce pătrund în interiorul dintelui prin vârful rădăcinii.
Pulpita este o inflamație a pulpei dentare. Afecțiunea are diferite stadii și se manifestă prin dureri insuportabile, care pot să dureze ore. Dacă pacientul nu se prezintă de urgență la medic, pot apărea complicații, una dintre ele fiind granulomul.
Așadar, ca urmare a unei infecții dentare netratate la timp, apare pulpita și, ulterior, granulomul, inflamație cronică la rădăcina unui dinte. La radiografie, granulomul apare sub forma unei pete negre ce înconjoară vârful rădăcinii dintelui, în realitate fiind un fel de săculeț cu puroi.
Uneori, granulomul în sine nu dă dureri și nici alte simptome, fiind depistat întâmplător la radiografie. Iată de ce ai nevoie de controlul periodic la stomatolog.

Cum scapi de granulom?

Modul de tratament aplicat pentru un granulom depinde de:

  • mărimea granulomului
  • dacă este o inflamație acută sau una cronică
  • țesuturile afectate, starea țesuturilor din jurul rădăcinii
  • forma și profunzimea cana-lelor
  • materialele și tehnica folosită în cabinetul stomatologic
  • pregătirea și profesionalismul medicului.

Până în prezent, se cunosc următoarele metode:
a. endodonția constă în tratarea canalelor: pregătirea (dezinfectarea, lărgirea, șlefuirea), umplerea și obturarea lor. Prin tratamentul endodontic, unui procent din ce în ce mai mare de pacienți (peste 70%) le sunt salvați dinții cu granulom la rădăcină. Chiar dacă pulpa dintelui e deja moartă, tratamentul endodontic se efectuează sub anestezie locală. În ceea ce privește endodonția, tehnologia aferentă aparaturii necesare este în progres continuu, s-a ajuns la tratamente cu ajutorul microscopului operator endodontic, care mărește și luminează puternic zona de lucru și îi permite medicului observarea unor detalii imperceptibile cu ochiul liber sau cu lupa.
Tratamentul endodontic presupune să ai răbdare, deoarece stomatologul va avea mult de lucru și te va chema la cabinet pentru mai multe ședințe.
După ce dintele este tratat și bacteriile sunt îndepărtate, țesuturile afectate se vindecă și granulomul dispare. Odată terminat tratamentul, pacientul nu trebuie să mai aibă dureri când dintele este apăsat și, la un control radiologic după 6 luni, se va vedea dacă granulomul s-a resorbit.
b. rezecția apicală se face, în general, în cabinetele de chirugie maxilofacială.
Rezecția este neplăcută, dar nu este o tragedie față de pierderea dintelui.
Această soluție se alege pentru un granulom cu dimensiuni mari sau când granulomul este vechi și este afectată o porțiune mare din osul maxilarului ori când, în urma efectuării radiografiei, medicul stomatolog constată că rădăcinile au o configurație foarte complicată.
Care sunt etapele operației? Sub anestezie locală puternică, în dreptul rădăcinii se face o incizie și se îndepărtează un fragment din vârful rădăcinii, precum și osul afectat din jurul granulomului, apoi se obturează capătul canalului. După această operațiune de îndepărtare a unor țesuturi, se suturează (se coase) în câteva puncte gingia, iar după 7-8 zile se scot firele și se continuă tratamentul endodontic obișnuit. În cabinetele modern utilate, rezecția se face acum și cu ajutorul laserului, urmată de câteva ședințe de biostimulare laser, cu scopul grăbirii vindecării.
c. Mai puțin de 10% dintre pacienți ajung la extracție, procedeu prin care pacientul pierde dintele, urmând ca după vindecare să încerce un implant.

În cazul granulomului dentar există tratamente naturale eficiente?

Nici propolisul pur, aplicat pe gingie în dreptul rădăcinii afectate, nici apa de gură cu extract de clorofilă, nici ceaiurile și tincturile din plante cu efect antiseptic și antiinflamator nu garantează că vei scăpa de granulomul dentar fără intervenția medicului stomatolog. Gândește-te câte țesuturi trebuie să străbată aceste substanțe și ce efect antibacterian puternic ar trebui să aibă ca să fie eficiente?!
Granulomul nu se resoarbe nici cu ajutorul antibioticelor, de multe ori țesuturile fiind puțin vascularizate, dar cu diferite substanțe care să acționeze din exterior? Dacă în paralel cu tratamentul endodontic sau după acesta vei dori să grăbești vindecarea, folosește-le, dar nu te baza pe ele în rezolvarea problemei granulomului, unde intervenția trebuie să se facă din afară.

Ce se întâmplă dacă nu tratez granulomul apical?

În timp, granulomul poate crește în dimensiuni și se poate suprainfecta. Local, porțiuni din ce în ce mai mari din os sunt afectate și pot să fie afectate și rădăcinile dinților din vecinătate.
Bacteriile din interiorul granulomului sunt preluate în circuitul sangvin și pot duce la afectarea altor organe sau a articulațiilor.

Nu ocoli cabinetul stomatologic!

Așadar, soluții există, nu sta cu granulomul și nu te teme de stomatolog! Cu cât se intervine mai devreme, cu atât dintele are șanse mai mari să fie salvat prin metode mai puțin dureroase. Iar dacă vrei să nu treci prin aceste neplăceri, îngrijește-ți dinții, aplică toate măsurile de profilaxie pe care stomatologul tău ți le recomandă și controlează-ți dantura cel puțin o dată pe an, chiar dacă nu te doare nimic. Între timp, ești prieten bun cu periuța și pasta de dinți și ața dentară.

SONIA STANCIU

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*