Goji, miracolul naturii

Foto: © Sylvia Zimmermann/ Fotolia

Foto: © Sylvia Zimmermann/ Fotolia
Foto: © Sylvia Zimmermann/ Fotolia

Şi sănătate, şi poftă de viaţă, şi frumuseţe, şi longevitate. Ni le dorim cu toţii, dar câţi dintre noi reuşesc să se bucure de toate acestea? Un singur aliment s-ar părea că ni le poate dărui pe toate: fructele goji.

Miraculosul fruct de pădure seamănă cu o cireaşă alungită, de un roşu aprins, are gust dulce-amărui, aroma lui amintind de o combinaţie dintre cireşe, zmeură şi curmale. E cunoscut de peste 2000 de ani, fiind cultivat şi în prezent în văile fertile din Himalaya, în Tibet şi Mongolia, precum şi în China, în aceasta din urmă în sere speciale, unde i se asigură nutrienţii necesari creşterii. În prezent, în medicina tradiţională chineză, fructul goji se foloseşte ca remediu în creşterea imunităţii, energizarea organismului, echilibrarea nivelurilor hormonale, reglarea circulaţiei sanguine, întărirea sistemului cardiovascular, îmbunătăţirea vieţii sexuale. Dar goji are şi capacitatea de a reduce stresul de la nivel celular, menţinând tinereţea organismului timp îndelungat, ceea ce călugării tibetani au remarcat cu milenii în urmă.

Aliment-medicament  în top
De doar câţiva ani, de când a intrat în atenţia occidentalilor şi proprietăţile curative i-au fost recunoscute de medicina modernă, fructele goji se află în topul alimentelor-medicament: cel mai puternic antioxidant, conţine mai multă vitamina C decât citricele (surclasându-le de 500 de ori), mai mulţi aminoacizi decât polenul, mai mult beta-caroten decât morcovii, mai multe proteine vegetale decât cerealele, mai mult fier decât spanacul, de fapt, conţine toţi nutrienţii de care are nevoie organismul, printre care 18 aminoacizi, 21 minerale şi 29 de acizi graşi, fiind aşadar o sursă importantă şi de proteine.

Beneficii fără număr
La aşa o bogăţie de „ingrediente“, nu-i de mirare că înşiruirea efectelor benefice pare a nu avea sfârşit: îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, întăreşte sistemul imunitar, are efect benefic asupra inimii şi a tensiunii arteriale, scade nivelul colesterolului, ajută la menţinerea nivelului normal al glicemiei, protejează ochii şi vederea, sprijină procesele hepatice şi renale, întăreşte oasele şi ligamentele, menţine sistemul nervos sănătos, protejează pielea de radiaţiile solare, stimulează descompunerea grăsimilor, de unde şi efectul dorit în curele de slăbire şi combaterea celulitei, stimulează apetitul sexual.
În plus faţă de toate acestea sau tocmai datorită lor, are efect de întinerire şi de prelungire a duratei de viaţă.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*