Ghidul terapiilor alternative

Fotolia_24377234

Foto: © Subbotina Anna / Fotolia

Terapiile alternative, precum homeopatia, osteopatia, acupunctura, fitoterapia, câștigă din ce în ce mai mulți adepți în întreaga lume. Vrei să afli ce sunt,
mai exact, aceste terapii și ce afecțiuni tratează? Ghidul nostru îți oferă
informațiile de bazăTerapiile alternative, precum homeopatia, osteopatia, acupunctura, fitoterapia, câștigă din ce în ce mai mulți adepți în întreaga lume. Vrei să afli ce sunt, mai exact, aceste terapii și ce afecțiuni tratează? Ghidul nostru îți oferă informațiile de bază

Acupunctura
Este o terapie ce face parte din medicina tradițională chineză, iar originea ei datează de mii de ani. Acupunctura se bazează pe convingerea că energia (numită „Chi“ sau „Qi“), pe care o primim din aer și alimente, circulă neîntrerupt prin corpul omenesc de-a lungul unor canale aflate sub piele, numite meridiane. Potrivit acestei metode, prin corpul omului sănătos energiile circulă armonios, în timp ce, atunci când există un dezechilibru sau o întrerupere în fluxul energetic, apar durerile și bolile.
Tehnica de bază constă în introducerea unor ace foarte fine la suprafața pielii, în niște puncte precise de pe corp, în scopul refacerii echilibrului energetic al organismului. Aceste puncte sunt situate pe diferite canale energetice și fiecare punct acționează asupra unui organ sau asupra unei funcții a organismului.
Ce tratează? Cu ajutorul acupuncturii pot fi tratate sau prevenite, după caz, o varietate de afecțiuni curente. Câteva exemple:

  • Boli digestive: greață, vărsături, diaree, constipație, dischinezie biliară.
  • Boli respiratorii: astm, bronșită, pneumonie, gripă, rinită alergică.
  • Boli cardiovasculare: pal-pitații, hipertensiune arterială, arteriopatia membrelor inferioare.
  • Boli ale aparatului genital: sterilitate, menopauză, dureri menstruale, amenoree.
  • Boli neurovegetative: anxietate, insomnie, vertij.

De asemenea, este utilă pentru ameliorarea durerilor în caz de artrită, migrenă, sciatică etc.

Homeopatia
Este o medicină alternativă ce există de peste 250 de ani, care urmărește stimularea capacităților naturale de vindecare ale organismului prin administrarea de remedii homeopate, care sunt substanțe naturale de origine vegetală, animală sau minerală obținute prin procedee de preparare speciale.
Homeopatia se bazează pe trei principii:
1. Principiul similitudinii: o substanță care produce anumite simptome la o persoană sănătoasă poate vindeca aceleași simptome la o persoană bolnavă.
2. Principiul dozei infinitezimale: se administrează doze foarte mici (infinitezimale) de substanțe.
3. Principiul individualizării: tratamentul homeopat este strict individualizat. Medicul prescrie remediile ținând seama de simptomele și caracteristicilor fizice și psiho-emoționale ale pacientului.
Ce tratează?  O mulțime de probleme de sănătate, acute sau cronice, precum gripă, răceală, infecții respiratorii, otite, alergii, tulburări digestive, entorse, tuse, migrene, astm, colicile sugarului, nervozitate etc. Remediile homeopate pot fi utilizate și ca tratament de urgență în traumatisme, insolație, accidente, febră mare etc. Chiar dacă nu aduce întotdeauna vindecarea, în cele mai multe cazuri conduce cel puțin la ameliorarea bolii.

Osteopatia
Ideea de bază a osteopatiei este că o tulburare a mobilității articulațiilor, mușchilor, ligamentelor sau organelor poate provoca un dezechilibru în starea de sănătate. Osteopatul utilizează numeroase tehnici manuale asociate cu palparea, masajul, contractarea și relaxarea unor mușchi, tehnici de alungire, de presare, de manipulare vertebrală sau craniană etc.
Ce tratează? Osteopatia se adresează tuturor sistemelor (osos, locomotor, nervos, cardio-vascular, digestiv, ORL, genito-urinar etc.), precum și tulburărilor rezultate în urma traumatismelor. Ea poate trata diverse probleme de sănătate, de la constipație, gastrită, rinită, până la dureri de cap, dureri de spate, tulburări de somn, astm etc.

Fitoterapia
Este o terapie veche de mii de ani, bazată pe folosirea plantelor medicinale sub diverse forme: infuzii, macerat la rece, pulbere, tincturi, extracte hidro-alcoolice, siropuri, loțiuni, unguente etc. Marile ei avantaje sunt accesibilitatea (plantele sunt ieftine și ușor de procurat), acțiunea blândă şi lipsa efectelor adverse. Plantele medicinale pot fi folosite în paralel cu medicamentele alopate (cu mici excepții).
Ce tratează? Plantele sunt recomandate ca remedii în foarte multe afecțiuni, de la cele ușoare (răceală, gripă, diaree, constipație, parazitoze, dischinezie biliară etc.), până la maladii grave (ateroscleroză, leziuni coronariene, leucemie, cancer etc.).

Apiterapia
Cu mii de ani în urmă, strămoșii noștri au descoperit că mierea aurie cu gust minunat pe care o scoteau din scorburile copacilor este nu doar delicioasă și hrănitoare, ci și curativă. Ca atare, au început să crească albine pentru a avea produsul la îndemână.
În scop terapeutic, apiterapia folosește mierea și alte produse apicole: propolis, lăptișor de matcă, polen, ceară, venin de viespi etc.
Ce tratează?  Apiterapia poate fi utilizată într-o varietate largă de boli: dermatologice, oculare, gastrice, neurologice, cardiovasculare, genito-urinare, infecțioase, respiratorii etc.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*