Germenii de grâu

Fotolia_21683083
© Miroslawa Drozdowski / Fotolia

În micul bob de grâu, ţinut câteva zile la umezeală şi căldură, când trece din stare latentă în stare activă, se petrec modificări uimitoare: îşi dublează cantitatea de fosfor şi calciu, o triplează pe cea de magneziu, sintetizează enzime, dar şi anumiţi hormoni vegetali, unii dintre aceştia cu o structură încă foarte puţin cunoscută. Prin toate acestea, incluşi în dietă, boabele de grâu germinat se constituie într-o excelentă modalitate de refacere a organismului, de prevenire a îmbolnăvirilor, în unele cazuri având şi impresionante efecte terapeutice

Nu sunt însă singurele proprietăţi remarcabile le boabelor de grâu germinat. Sunt bogate în vitaminele A, B, E, K, D, PP, iar în timpul digerării lor, se produc endorfine, care au darul de a ne îmbunătăţi dispoziţia şi a ne ajuta în lupta cu stresul.
Apoi, tot în timpul digestiei, amidonul din boabele de grâu de transformă în maltoză care, fără a suprasolicita aparatul digestiv, este uşor asimilată de organism, crescându-i performanţele fizice şi intelectuale.
Din punct de vedere energetic, în timpul germinării, dimensiunea aurei bobului de grâu creşte – fapt observat pe fotografii făcute cu aparate Kirlian aurei corpurilor – de 4-6 ori faţă de cea iniţială.
Valoarea energetică a 100 g boabe de grâu germinat este de 396 calorii.

Modul de pregătire

Se aleg boabe de grâu nedecorticat şi netratat chimic. Din ele se ia câte un pumn şi se spală bine în apă caldă, lăsându-le apoi într-un vas, de preferinţă un bol de ceramică, la înmuiat timp de 24-36 de ore, în funcţie de anotimp. Apoi se aşterne pe fundul altei farfurii, plată de data aceasta, un strat de vată de bumbac (sau o ţesătură din fibre naturale) umezit, peste care se întinde un strat subţire de boabe de grâu şi se acoperă cu un alt strat de vată stropită cu apă. Este foarte important să se urmărească ca stratul de vată de deasupra să fie în permanenţă umed, stropindu-l din când în când cu puţină apă, altfel, dacă e prea uscat sau prea îmbibat de apă, poate întârzia sau împiedica procesul de germinare. Perioada de germinare este de 2-3 zile, cel mai indicat la o temperatură de 22-23°C . Apariţia unor mici pete albe pe boabele de grâu indică începutul germinaţiei, ceea ce înseamnă că pot fi consumate. Valoarea nutritivă maximă a germenilor de grâu este când aceştia ating o lungime de 1-2 milimetri.
Operaţiunea de pregătire se repetă zilnic sau la două zile, pentru a avea în permanenţă, pe toată durata curei, boabe de grâu proaspăt germinat.

Cura cu grâu germinat

Boabele e râu erminat se onsumă imineaţa, e nemâncate. Se mestecă pur şi simplu bine 2-3 linguri de boabe de grâu germinat până la consistenţa unei paste, iar dacă există probleme cu dantura, se trec prin maşina de tocat, după care se pot amesteca și cu puţină miere.
De regulă, se fac cure de 7-15 zile, urmate de 2 săptămâni de pauză.
Pentru a observa primele efecte terapeutice, sunt necesare 3-4 ăptămâni, tabilizarea efectelor apărând însă după 2-3 luni, ba chiar 6-12 luni în cazul persoanelor devitalizate sau care suferă de afecţiuni grave.
Primele efecte care se pot observa sunt oprirea căderii părului, refacerea sau creşterea acuităţii vizuale, îmbunătăţirea coordonării mişcărilor, întărirea dinţilor şi a gingiilor, îmbunătăţirea aspectului pielii, o mai bună stare psihică, creşterea vitalităţii.

Indicaţiile curei cu germeni de grâu

 • întârzieri e reştere a copii;
 • probleme ermatologice: acnee, eczeme, afecţiuni infecţioase recidivante;
 • afecţiuni hepatice;
 • tromboflebită şi arterită;
 • afecţiuni ale stomacului;
 • probleme oculare;
 • afecţiuni respiratorii recidivante, inclusiv astm şi bronşită;
 • tuberculoză pulmonară, in-testinală, osoasă;
 • impotenţă şi sterilitate masculină;
 • amenoree şi dismenoree;
 • anemie, lipsă de calciu şi magneziu;
 • dureri de cap, insomnie.

Precauţii şi contraindicaţii

Deşi nu arareori este recomandat ca un panaceu, sunt şi situaţii în care boabele de grâu germinat trebuie consumate cu prudenţă: hipermenoree (ciclu menstrual abundent), când simptomele debutului menopauzei sunt foarte puternice, bărbaţilor cu tendinţa de îngrăşare sau efeminare.
În ceea ce priveşte tumorile, atât benigne, cât şi maligne, părerile sunt împărţite. S-ar părea că în unele cazuri, fitohormonii şi acidul folic din compoziţia germenilor de grâu favorizează înmulţirea celulelor cu diviziune rapidă, cum sunt şi cele ce formează tumorile. Pe de altă parte însă, germenii de grâu sunt un revitalizant activ, mobilizând sistemul imunitar care este direct răspunzător de limitarea înmulţirii celulelor maligne, ceea ce face ca unii bolnavi să răspundă foarte bine la tratamentul cu germeni de grâu. Pentru a reduce însă pe cât posibil riscurile, se recomandă să se limiteze consumul la doar 7 zile, după care să se aştepte 2-3 săptămâni pentru a se putea observa cum evoluează boala. În cazul în care răspunsul la tratament este mulţumitor, se poate relua consumul, tot pe o perioadă de 7 zile, urmat de o altă pauză de 2-3 săptămâni.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*