Gemoterapia, vindecarea cu muguri

Foto © xalanx - Fotolia.com

Foto © xalanx - Fotolia.com
Foto © xalanx – Fotolia.com

Știai că mugurii plantelor și arborilor ascund în ei comori nebănuite din care se pot crea remedii naturale eficiente împotriva multor boli? Dacă ești în căutarea unui tratament natural merită să acorzi o șansă și gemoterapiei.
Denumită popular „medicina cu muguri”, gemoterapia face parte din marea familie a fitoterapiilor. Ea ne propune prevenirea și tratarea bolilor cu ajutorul extractelor din muguri de plante și arbori. Gemoterapia folosește exclusiv țesutul embrionar proaspăt al plantelor, arborilor și arbuștilor, adică muguri, mlădițe, radicele, sevă, semințe, scoarță internă. Aceste părți tinere ale plantei sunt supuse procedeului de extracție în stare proaspătă, obținându-se soluții în care se concentrează principiile active ale respectivelor vegetale.
Virtuțile terapeutice ale extractelor de muguri variază, desigur, în funcție de planta din care au fost produse. De exemplu, coacăzul negru energizează, bradul combate tusea, păducelul e recomandat pentru inimă…
Mugurii, mai valoroși decât planta
Potrivit teoriei gemoterapiei, extractele embrionare ale plantelor sunt înzestrate cu anumite proprietăți terapeutice superioare celor pe care le posedă plantele mature. Mugurul, fiind embrionul din care ulterior se dezvoltă planta, conține atât proprietățile florilor, cât și pe cele ale fructelor și frunzelor, deci înglobează toată puterea și energia viitoarei plante, ceea ce explică eficiența lui sporită. În plus, mugurul conține concentrații mari de elemente active precum hormoni, diverși factori de creștere, enzime, vitamine, minerale, oligoelemente etc. Grație substanțelor prețioase pe care le conțin, mugurii permit prevenirea și tratarea multor probleme de sănătate.
Îți propunem să descoperi proprietățile vindecătoare ale câtorva dintre cele mai folosite extracte de muguri.
Coacăz negru
Cunoscut din secolul 18 sub numele de „elixirul vieții”, coacăzul negru era considerat un veritabil panaceu care promova longevitatea.
Extractul de coacăz negru este înainte de toate un puternic antireumatic și antiinflamator, indicat ca remediu în artroză, gută, dureri de ligamente, de tendoane, de articulații, dar este utilizat cu succes și în tratarea diferitelor alergii, a astmului, eczemei, psoriazisului, urticariei. Grație acțiunii similare cortizonului, poate înlocui cu succes antiinflamatoarele clasice (cortizonul) fără a avea efectele lor negative și poate reduce cantitatea de antihistaminice administrate în alergii. De asemenea, stimulează glandele suprarenale, rinichii, pancreasul, ficatul și este un tonic excelent, fiind recomandat în hipotensiune.
Păducel
Păducelul este un remediu ex-celent împotriva aritmiilor (extrasistole, tahicardie), nor- malizează tensiunea arterială, previne ateroscleroza, acționează benefic în varice și tulburări de circulație venoasă, combate crizele de angină pectorală, iar după un infarct favorizează refacerea circulației în zonele afectate. La nivelul sistemului nervos acționează ca anxiolitic și sedativ al sistemului nervos central.
Nuc
Extractul din muguri de nuc acționează în special la nivel digestiv: combate balonarea și diareea (în special cea cauzată de antibiotice), reface flora intestinală, acționează benefic în pancreatita funcțională și cea cronică, stimulează refacerea celulelor hepatice.
Este un bun remediu împotriva multor afecțiuni ale pielii: psoriazis, acnee, sclerodermie, colagenoză, eczemă, lupus eritematos. Diabeticii pot folosi extractul din muguri de nuc complementar medicamentelor grație acțiunii lui hipoglicemiante.
Brad
Extractul din muguri de brad constituie remediul pediatric excelent, în special în tulburări de creștere și de metabolism osos (fosfo-calcic). Acesta facilitează echilibrul mineral și stimulează fixarea calciului (acționează eficient în caz de spasmofilie).
De asemenea, combate durerile articulare de creștere, previne cariile, iar în caz de fracturi stimulează refacerea oaselor. La nivel respirator acționează benefic asupra astmului, alergiilor și amigdalitelor. În plus, stimulează imunitatea.
Măslin
Prezența uleiului de măsline este în relație cu acțiunea măslinului în gemoterapie. Extractul din mlădițe de măslin este prietenul declarat al sistemului circulator: scade nivelul lipidelor totale și al colesterolului, fluidizează sângele și echilibrează fosfolipidele. Grație acțiunii benefice asupra sângelui, acest extract este un bun remediu în caz de ateroscleroză și hipertensiune arterială.
De menționat că are o activitate hipoglicemiantă, ceea ce îl recomandă ca adjuvant în tratarea diabetului de tip 2 și a arteritei diabetice.
În practică

  •  Extractele din muguri nu au  în general reacții adverse sau  contraindicații și se administrează  sub formă de picături diluate în puțină  apă (citește prospectul preparatului  ca să afli modul de administrare).
  •  Tratamentul trebuie urmat 2 – 3 luni,  iar în bolile cronice,  acesta se poate prelungi până la 6 luni.
  •  Poți cumpăra extracte din muguri  de la farmacie sau din magazinele  care vând produse naturale.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*