Fructele de toamnă te vindecă

Foto: Practic Sanatate

Foto: Practic Sanatate
Foto: Practic Sanatate

Pe lângă faptul că sunt delicioase, sățioase și pline de vitamine și minerale prețioase, minunatele fructe de toamnă sunt înzestrate și cu reale virtuți terapeutice. Profită de sezonul lor și include-le în meniul tău zilnic

Vrei să-ți întărești imunitatea, să scapi de insomnii, de tulburările digestive ori să dai jos câteva kilograme? Te doare gâtul, ai febră, te chinuie reumatismul? Nu te grăbi să dai fuga la farmacie, ci aruncă întâi o privire în cămară sau în frigider. Acolo poți găsi cele mai sănătoase și la îndemână remedii: fructele de toamnă.

Lămâile alungă senzația de greață
Bogată în vitamina C, lămâia te ajută să previi răceala, gripa și infecțiile căilor respiratorii.

  • Împotriva senzației de arsură gastrică, bea încet un pahar cu apă în care ai adăugat o linguriță de suc proaspăt de lămâie. Datorită acidului citric pe care îl conține, mucoasa gastrică încetează să mai producă în exces acid clorhidric, cel care stă la originea durerilor.
  • Dacă te doare gâtul, fă gargară cu apă caldă în care ai adăugat sucul de la o lămâie.
  • Ca să combați senzația de greață sau vărsăturile, bea o jumătate de pahar cu apă îndulcită la care ai adăugat sucul de a o lămâie.

Portocale ca să scapi de kilogramele în plus
Acizii pe care îi conține ne protejează de cariile dentare, căci favorizează absorbia calciului. Grație vitaminei C și a fosforului, stimulează capacitățile intelectuale și memoria.

  • În constipație: se fierbe coaja unei portocale timp de o jumătate de oră. Se aruncă apa și se fierbe încă 20 minute în apă ușor îndulcită (20 g zahăr la un litru apă). Apoi se scoate coaja și se lasă să se usuce. A doua zi dimineața se mănâncă pe stomacul gol (ajută și la golirea vezicii biliare).
  • Dacă vrei să slăbești: fierbe o portocală și trei lămâi tăiate felii timp de 10 minute în 500 ml apă. Adaugă 2 linguri cu miere, fierbe încă 5 minute, apoi strecoară și lasă să se răcească. Bea 3 pahare pe zi.

Nuci împotriva gingivitei
Dintre toate fructele, sunt cele mai bogate în zinc și cupru, dar conțin și fier, fosfor, calciu, vitaminele A și B. Nucile combat impotența și frigiditatea, deoarece zincul stimulează activitatea glandelor genitale.

  • Împotriva inflamațiilor mucoasei bucale și a gingiilor sunt recomandate gargarismele cu infuzie de frunze de nuc (2-3 frunze la 200 ml apă clocotită).
  • Ca să scapi de tenie consumă timp de 3 zile 50 g de nuci (pe care le poți adăuga la o salată, de exemplu).

Mere împotriva enterocolitei
Merele sunt adevărate alimente-medicament: previn maladiile cardio-vasculare (infarctul, ateroscleroza), combat reumatismul și obezitatea, ajută la digestie, stimulează activitatea ficatului și a veziculei biliare, scad colesterolul, previn depunerea tartrului dentar.

  • Pentru tratarea bronșitei și a afecțiunilor intestinale este utilă infuzia de mere: 2 mere curățate de coajă, se taie în felii rotunde. Se fierb într-un litru de apă timp de o oră. Se bea în cursul unei zile.
  • Împotriva diareei sau enterocolitei la copii: se consumă mere proaspete, curățate de coajă și date prin răzătoare. Cantitatea recomandată: 500 g până la un kilogram (în funcție de vârstă) repartizate în 5 porții.

 

Perele alină durerile reumatismale
În comparație cu alte fructe, au cel mai bogat și diversificat conținut de vitamine, săruri minerale și oligoelemente: A, PP, C, E, B, potasiu, fosfor, zinc, fier, iod, mangan, calciu, magneziu, seleniu, fluor. O pară de mărime medie nu furnizează decât 65 de calorii, deci nu ai motive să-ți faci griji pentru siluetă.

  • Dacă suferi de anemie, constipație, surmenaj, dureri reumatismale sau gută consumă un kilogram pe zi, înainte de mese.
  • Vei adormi mai repede și vei scăpa de nervozitate dacă bei în fiecare seară 2 pahare cu suc de pere.

Prunele combat constipația  
Sunt foarte nutritive, facilitează digestia, ajută la dezintoxicarea organismului, stimulează celulele hepatice, îmbunătățesc memoria, ameliorează durerile reumatismale.

  • Pentru combaterea constipației: se fierb 300 g prune fără sâmburi în 500 ml apă, 3 ore, timp în care se schimbă apa de trei ori, pentru a elimina excesul de zahăr, care diminuează acțiunea sa laxativă.

Se consumă prune proaspete cu pâine de secară, dimineața pe stomacul gol.

  • În caz de intoxicație alimentară, anemie, surmenaj, dureri de stomac se consumă câte 1-2 fructe dimineața pe nemâncate și înaintea meselor sau se bea suc de prune, un pahar înainte de mesele principale.

Strugurii elimină toxinele
Datorită vitaminelor pe care le conțin, în special a celor din complexul B, strugurii combat nervozitatea, anemia, oboseala. În plus, sunt indicați în reumatism, stări febrile, dermatoze, intoxicații, reumatism, tulburări digestive, boli hepatice și renale.

  • Ca să slăbești: două zile pe săptămână mănâncă 1 – 1,5 kg de struguri pe zi, fără alte alimente.
  • Pentru eliminarea toxinelor: trei pahare cu suc pe zi, între mese.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*