Formula magică a celor peste 90 de ani

Fotolia_23401547

Foto: © Monkey Business / Fotolia

În opinia specialiștilor, elixirul pentru o viață îndelungată este reprezentat de activitate fizică, hrană sănătoasă și niciun gram în plus peste greutatea corporală normală, împreună cu împlinirea sufletească

Tocmai ai stins cu succes cele 71 de lumânări ale tortului aniversar? Nu te îngrijora în privința vârstei! Viața poate începe la 70 de ani sau, mai bine, se poate prelungi până la 90 și mai bine de ani… Este suficient să urmezi câteva reguli elementare pentru sănătate, pe care, însă, adeseori, avem tendința să nu le respectăm. Care sunt acestea? Un studiu efectuat în Boston a subliniat că activitatea fizică, alimentația sănătoasă și evitarea fumului de țigară susțin longevitatea.

Stilul de viață:  pro și contra
O viață lungă depinde în mare măsură de factorul genetic; cercetătorii americani au calculat că ADN-ul este cel mai de preț în 30% dintre cazuri. Dar s-a constatat că un stil de viață sănătos valorează mult mai mult pentru înaintarea în vârstă. Dacă se îndepărtează toți factorii de risc, posibilitatea de a trăi până aproape la 100 de ani sare de 54%. Însă dacă preferi un stil de viață foarte comod și adopți o viață sedentară, procentul scade la 44, iar dacă ai tensiunea crescută, procentul de a atinge 90 de ani scade la 36, dacă suferi de obezitate, la 26, iar dacă fumezi, la 22. Dacă propria existență îți este caracterizată de 3 factori de risc, de exemplu sedentarism, diabet și obezitate, rata de a ajunge la o vârstă venerabilă se diminuează și mai mult, ajungând la un umil 14% și se prăbușește pur și simplu dacă te expui tuturor celor 5 factori de risc, posibilitatea de a te bucura de cei 90 de ani ajungând la 4%. Aspectul cel mai dificil în acest caz este să renunți la obiceiurile nesănătoase, ceea ce este mult mai greu decât să înghiți o pastilă contra unui simptom sau a unei boli.
Stilul de viață nu depinde însă numai de acești factori, ci și, poate în egală măsură, de mulțumirea psihică și sufletească. De aceea, experții au sugerat că îngrijirea unui animal de companie, o căsătorie fericită, plimbările în mijlocul naturii înverzite sau chiar viața sexuală împlinită garantează formula magică a celor 90 de ani, care, după cum se poate constata, este făcută din ingrediente simple.

Animale, plante, spiritualitate
De exemplu, cine și-ar fi putut închipui că a trăi într-o casă care îți oferă o frumoasă priveliște spre natură poate adăuga vârstei tale mai bine de doi ani? Însă nu sunt mulți cei care se pot bucura de acest avantaj; în schimb, pot înlocui peisajul natural cu expunerea unor postere sau fotografii cu locurile cele mai dragi. Tot doi ani dăruiește vieții sale și cel care are grijă de un câine; este dovedit faptul că posesorii de câini, „constrânși” să facă cel puțin trei plimbări zilnice, se prezintă mai rar la medic, mai ales în ceea ce privește problemele de inimă sau depresia.
Spiritualitatea ne împlinește și ne dăruiește și ea ani în plus: a crede cu convingere într-o religie ne oferă 7 ani, iar a fi într-adevăr fericiți, 9 ani.

Căsătorie, sex, divorț
Vârstei tale i se adaugă 4 ani dacă te bucuri de o activitate sexuală regulată, satisfăcătoare. Mai longevivi vor fi astfel atât bărbații, mai puțin expuși riscului de cancer la prostată și afecțiunilor cardiace, cât și femeile, la care scade pericolul de a face un infarct. De cele mai multe ori, între sex și căsătorie se pune semnul egalității, iar dacă ai un soț sau o soție, conform studiilor, adaugi vârs-tei tale șapte ani. De aceea trebuie să te gândești bine înainte de a divorța: să-i spui adio partenerului te-ar putea costa cel puțin trei ani. Un studiu californian a demonstrat că persoanele care nu au fost niciodată căsătorite se expun unui pericol cu 75% mai mare de a suferi o moarte prematură. În plus, o persoană căsătorită este mai puțin expusă problemelor financiare și afecțiunilor mentale și se vindecă într-un timp mai scurt în urma unei boli. Divorțul, în schimb, crește riscul afecțiunilor psihice, al decesului accidental sau al afecțiunilor cardiovasculare. Dar acest lucru nu este permanent valabil: în cazul în care căsătoria este un eșec, odată separați, sănătatea partenerilor se îmbunătățește simțitor.

Dieta
Conform cercetărilor oamenilor de știință, există o listă de substanțe conținute în alimente, care îți pot prelungi viața până la o vârstă venerabilă, mai ales dacă începi să le consumi din tinerețe, însă niciodată nu este prea târziu. De exemplu, pentru sănătatea ochilor (știut fiind că o persoană din 8 cu vârsta peste 75 ani are probleme cu vederea) este necesară o dietă bogată în luteină și zeaxantină, substanțe ce se găsesc în kiwi, struguri, spanac, broccoli.
Pentru a preveni Alzheimerul și alte boli ale creierului, obligatorii sunt vitamina B12 (din pește, carne și ouă), acidul folic (în unele legume și în portocale) și acizii grași omega 3 (în peștele gras, de exemplu în somon sau sardine). Aceste trei substanțe sunt recomandate pentru sănătatea inimii, care poate beneficia și de pe urma consumului de potasiu (prezent în tuberculi și banane), fibre solubile (din cereale și legume) și multe grăsimi de origine vegetală.

Sfaturi generale
Pe lângă toate acestea, trebuie să aveți încredere în voi înșivă, deoarece autostima aduce 4 ani în plus vârstei voastre.
Dormiți suficient, altfel veți pierde 5 ani din viață, iar colesterolul rău și tensiunea vor crește.
Fiți atenți la poziția pe care o adoptați, mai ales atunci când lucrați, mai presus de toate dacă este o muncă sedentară. Veți irosi doi ani din viață dacă veți adopta o poziție incorectă, care poate provoca daune la nivelul organelor interne, mușchilor și tendoanelor.

DANIELA ȘIBAEV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*