Ferește-l de rahitism

Foto: © sergeM / Fotolia

Vitamina D este foarte importantă pentru copil, căci ea îl ajută să crească și să se dezvolte așa cum trebuie. Fără vitamina D, calciul nu se poate depune în oase și dinți. Dacă micuțul nu primește o cantitate suficientă din această vitamină, poate avea probleme serioase de sănătate: rahitism, tulburări în dezvoltarea dinților, întârzieri de creștere (oasele vor crește și se vor dezvolta mai lent decât ar fi normal). Pentru a-l feri de toate acestea, trebuie să îi asiguri cantitatea necesară de vitamina D.

Primele semne
Copilul are deja 3 sau 4 luni? Rahitismul se poate manifesta chiar de la această vârstă. Primele semne ale afecțiunii: copilul devine neliniștit, sperios, tresare la sunetele stridente, mai ales atunci când este pe punctul să adoarmă. Transpiră foarte ușor, în doar câteva ore bluzița de corp este udă leoarcă. În timpul alăptării, pe față îi apar brobonele de sudoare: efortul pe care îl face în timpul suptului îl obosește peste măsură. Noaptea, capul îi transpiră abundent. Când îi schimbi scutecul constați că pampersul emană un miros neobișnuit, înțepător, semn că urina copilului conține o cantitate mai mare de amoniac.

Boală cu evoluție rapidă
Netratată la timp, boala evoluează cu repeziciune. La doar câteva săptămâni după apariția primelor simptome medicul poate depista deja decalcifierea țesutului osos de pe marginile fontanelelor și ale suturilor craniului („înmuierea” oaselor), precum și proeminențele caracteristice rahitismului de pe coaste („mătănii costale“) și de pe încheieturile mâinilor („brățări rahitice“).
Sunt posibile și alte modificări ale sistemului osos: ceafă cu aspect plat, cap de formă „pătrată“, frunte prea înaltă și abruptă, ținută defectuoasă a corpului, piciorușe curbate sau în formă de „X“. Copilul rahitic este foarte palid din cauza anemiei și se îmbolnăvește des (are sistemul imunitar slăbit). Oare nu este un preț prea mare pe care copilul ar trebui să-l plătească dacă, din precauție exagerată, ai evita să-i administrezi vitamina D?

Prețioasa vitamină D
Rahitismul apare din cauza deficitului de vitamina D. Copilul nu primește acest element într-o cantitate suficientă din laptele matern, iar până când va avea o alimentație diversificată vor trece luni bune. Situația este ceva mai bună în cazul sugarilor hrăniți cu formule de lapte praf, căci aceste preparate au un conținut echilibrat de vitamine: acești copii fie nu au nevoie de doze suplimentare de vitamina D, fie au nevoie de o cantitate mai mică. Acest lucru îl decide însă numai medicul pediatru, după ce calculează cantitatea de vitamină D pe care o primește copilul din formula de lapte praf.

Porția de soare
Natura a fost prevăzătoare și a înzestrat organismul copilului cu propria „fabrică” de vitamina D. Ea se formează în piele, sub influența razelor ultraviolete ale soarelui. Acest mecanism funcționează însă doar atunci când afară este soare și copilul este scos la plimbare cu mâinile și picioarele neacoperite. Totuși, administrarea în scop profilactic a vitaminei D nu trebuie întreruptă nici pe perioada verii. În primul rând pentru că nu se poate aprecia cantitatea de vitamină D produsă în piele, iar în al doilea rând pentru că în unele regiuni (în special în orașe), din cauza poluării atmosferei, cantitatea de radiații ultraviolete este scăzută.
Mai mult, din cauza găurilor din stratul de ozon, razele ultraviolete au devenit foarte agresive, iar pielea delicată a unui copil mic este foarte sensibilă la acțiunea acestora. De aceea, băile de soare sunt categoric interzise bebelușilor cu vârsta sub 1 an: ei pot fi ținuți afară doar la umbră, până la orele 10,00 – 11,00 dimineața și după ora 18,00.

Cum și câtă vitamină îi dăm?
Pentru a preveni rahitismul se recomandă administrarea orală a unor preparate de vitamină D: Vigantol, Vitamina D2, Sterogyl sau sub formă de tablete, Vigantolette. Nu îi da copilului vitamina D fără să consulți întâi medicul pediatru. El îți va spune ce preparat să-i administrezi micuțului și în ce cantitate.
Picăturile de vitamina D i le poți da copilului direct în guriță, din picurătorul cu care este prevăzut flaconul în care se află soluția de vitamina D. Soluția uleioasă de vitamina D nu se introduce în biberon, căci nu se dizolvă și rămâne pe pereții sticluței.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*