Fals și adevărat despre crudități

Foto: © monticellllo - Fotolia.com.

Foto: © monticellllo - Fotolia.com.
Foto: © monticellllo – Fotolia.com.

Colorate, crocante și gustoase, salatele de crudități sunt vedetele sezonului. Îți potolesc foamea fără să-ți pună silueta în pericol și îți oferă o gamă variată de vitamine și minerale. Așadar, savureză-le zilnic!
Roșii, castraveți, ardei, morcovi, varză, andive, ridichi, ceapă verde, păpădie, creson, avocado, țelină, ierburi aromatice, salate verzi de tot felul… Poți prepara o salată de crudități sănătoasă și delicioasă cu oricare dintre aceste „verdețuri”, pe care le poți combina după bunul plac. Și dacă până acum nu te dădeai în vânt după salatele de crudități, poate că după ce vei afla mai multe despre ele, vei decide să le incluzi mai des în meniu.
Salatele te ajută să slăbești
Adevărat
Salatele verzi (salată verde, lungă sau creață, batavia etc.) și legumele crude sunt foarte bogate în apă și conțin puține calorii, ceea ce le transformă în alimente ideale într-un regim de slăbire. Cu condiția să nu „îneci” salata în ulei, care este foarte caloric: o lingură de ulei conține 120 de calorii. Ori, de obicei, într-un castron mare de salată punem 3–4 linguri de ulei. Ideal ar fi să folosești ulei de măsline virgin.
Poți consuma câte crudități vrei
Fals
Consumate în exces, salatele și legumele crude îți pot irita intestinul și pot provoca tulburări digestive. Specialiștii în nutriție ne sfătuiesc să consumăm maximum 100 – 200 g de crudități sau salate (plante cu frunze comestibile) pe zi. Din cele trei porții de legume pe care ar trebui să le consumi zilnic doar o porție trebuie să fie compusă din legume crude, iar celelalte două din legume fierte.
Cruditățile combat constipația
Adevărat
Legumele și verdețurile ce pot fi consumate crude, sub formă de salată, sunt bogate în fibre, în special cresonul, morcovul și andivele. Se știe că fibrele joacă un rol important în prevenirea cancerului de colon și de rect. De asemenea, fibrele asigură echilibrul florei intestinale, accelerează tranzitul și combat constipația. Nu uita că toate cruditățile conțin fibre, deci îți poți prepara salatele din acele crudități pe care le preferi.
Salatele se consumă la începutul mesei
Adevărat
Enzimele pe care le conțin cruditățile, precum și ingredientele folosite în mod obișnuit la prepararea unei salate (condimente, mirodenii, suc de lămâie, oțet etc.) facilitează tranzitul intestinal prin faptul că activează diferite secreții digestive. Așadar, ar fi bine să consumi salata la începutul mesei, pentru că în acest fel sistemul digestiv va digera mai ușor alimentele pe care le vei consuma după salată. Pentru a face cruditățile mai ușor de di-gerat este recomandabil să le dai pe răzătoare sau să le tai cubulețe foarte mici – în acest fel se fragmentează celuloza.
Cu salate și crudități îți faci plinul de vitamine
Adevărat
Salatele și cruditățile îți oferă în special vitamina C (mai ales cresonul, roșiile, mărarul, pătrunjelul) și provitamina A (andive, morcovi, roșii) care ulterior se transformă în organism în vitamina A, indispensabilă ochilor și pielii. Această provitamina A poate înlocui aportul de vitamină A de origine animală, pe care o găsim în ficat și unt. În plus, salatele de crudități conțin potasiu (necesar bunei funcționări a inimii și mușchilor), calciu, fosfor, sodiu, magneziu.
Roșiile au virtuți anticancer
Adevărat
Numeroase studii au dovedit că roșiile sunt un aliat prețios al sănătății omului. Substanțele antioxidante pe care le conțin împiedică distrugerea prematură a celulelor, ajută la prevenirea unor tipuri de cancere, dar și a bolilor cardiovasculare. O altă însușire a roșiei este aceea de detoxifiant. Elementele antitoxice pe care le conține această minunată legumă permit filtrarea mai bună a deșeurilor din organism și împiedică „îmbâcsirea”  ficatului cu toxine.
Ardeiul roșu e mai sănătos decât cel verde
Adevărat
Cu cât un fruct sau o legumă este mai intens colorată, cu atât conține mai multe elemente prețioase pentru sănătate. Pare greu de crezut, dar analizele de laborator ale nutriționiștilor o dovedesc: ardeii roșii conțin de două ori mai multă vitamina A și C decât ardeii de culoare verde. Dintre toate legumele (și nu sunt puține), doar pătrunjelul are mai multă vitamina C decât ardeiul roșu. Cu doar 50 g ardei cruzi îi asiguri organismului tău 75% din necesarul zilnic de vitamina C. Așadar, nu ezita să pui în castronul cu salată și 1–2 ardei.

EXTRA: o porție de soia înlocuiește o friptură
Fals. Soia este o legumă care conține o mare cantitate de proteine, motiv pentru care poate fi, din acest punct de vedere, un aliment comparabil cu carnea, peștele și ouăle. Mai mult, soia este foarte bogată în oligoelemente (fosfor, calciu) și în vitamine din grupul B. De asemenea, conține grăsimi nesaturate, care diminuează nivelul colesterolului din sânge, precum și acizi grași esențiali. Indiscutabil, o salată de soia îți aduce mari avantaje dietetice. Totuși, diferența majoră dintre carne și soia este că soia nu conține lanțul complet de aminoacizi (care intră în compoziția proteinelor). Așadar, soia nu posedă toate valorile nutriționale ale unei fripturi.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*