Epilarea definitivă

Fotolia_25228322

Fotolia_25228322
Foto: © Amelia Fox / Fotolia

Din momentul în care femeile au înţeles cu ce daruri le-a înzestrat natura,  au început să caute diverse modalităţi nu doar de menţinere a frumuseţii, ci şi de corijare a aşa-ziselor imperfecţiuni, printre acestea numărându-se şi părul  considerat de prisos, pentru înlăturarea căruia se depun toate eforturile,  inventându-se mereu alte mijloace şi metode. Şi, mai nou, asemenea „capricii”  nu au doar femeile, ci şi bărbaţii

Se întâmplă adesea să recurgem, în vorbirea curentă, la termenii „depilare“ şi „epilare” ca la nişte sinonime, deşi ele denumesc procese diferite. Depilarea constă în îndepărtarea firelor de păr prin retezarea acestora de la suprafaţa pielii, fără a se acţiona asupra foliculului pilos sau a rădăcinii părului. Metodele de depilare „vechi” pentru zilele noastre – rasul cu lama, folosirea cremelor şi a pudrelor depilatoare, smulgerea forţată a firelor de păr cu ajutorul aparatelor electrice – sunt mult mai răspândite, decât cele de epilare, putându-se recurge uşor la ele şi în condiţii domestice. Epilarea presupune recurgerea la metode ce acţionează în sensul distrugerii rădăcinii sau a foliculului pilos în scopul îndepărtării definitive a părului de prisos. Dacă se întâmplă aşa, rămâne de văzut.

Permanent  sau temporar?
Noile metode de îndepărtare a pilozităţii, cu laser sau lumină pulsată, atrag mai ales prin promisiunea permanentizării efectului. Dar, atunci când se acţionează asupra foliculului pilos şi nu a rădăcinii părului, efectul nu poate fi decât unul temporar. De ce nu pentru totdeauna? Deoarece firele de păr se află în diferite stadii ale creşterii, supunându-se distrugerii doar cele care în respectivul moment sunt în faza activă a acesteia, nu şi cele în fază pasivă, acestea necesitând apoi repetarea procedurii de 6-8 ori, la un interval de cel puţin 6 săptămâni.
Epilarea prin electroliză este singura metodă prin care se acţionează în sensul distrugerii rădăcinii firului de păr. Pentru a recurge la aceasta, îţi trebuie, ce-i drept, ceva răbdare – şi bani, de asemenea – până ce un specialist va căuta, cu ajutorul unui ac subţire, prin care circulă curent electric, să-ţi omoare fiecare fir de păr în parte. De exemplu, dacă picioarele sunt cele vizate, pentru îndepărtarea pilozităţii de pe doar unul dintre ele vor fi necesare 8 ore. Un alt inconvenient: dacă procedeul nu este efectuat corect, pot apărea infecţii sau chiar cicatrici.

Cu laser sau lumină pulsată?
Epilarea cu laser este varianta modernă a metodei prin electroliză. Un bun candidat al acestei metode este cel cu părul negru şi pielea albă.
Inconveniente: fiind dureroasă, poate necesita anesteziere locală; în cazul celor cu pielea sensibilă, aceasta se poate înroşi, efect ce dispare în câteva ore, sau, foarte rar, se pot forma cruste ce urmează a fi eliminate prin folosirea unei creme hidratante.
Nu este indicată în caz de afecţiuni dermatologice, diabet zaharat, înainte de a împlini 17 ani şi nu este eficientă în cazul părului alb sau foarte deschis la culoare.
Epilarea cu lumină pulsată – sau lampa flash – se bazează pe principiul fototermolizei selective, permiţând tratarea tuturor tipurilor de piele şi păr, cu excepţia pielii negre, a părului alb şi a pufuleţului deschis la culoare. Un alt inconvenient: este o metodă foarte nouă, pusă în practică doar din 1996, ceea ce, din punctul de vedere al dermatologilor, este prea puţin pentru a-şi fi putut dovedi, pe termen lung, eficacitatea şi absenţa urmărilor negative.

Precauţii necesare
Pentru oricare din aceste proceduri ai fi tentat să optezi, se impune o examinare preliminară a riscurilor. Analizează împreună cu medicul afecţiunile de care ai suferit, cele cu care te confrunţi, medicamentele pe care le iei. E de dorit ca gravidele şi mamele care alăptează să evite să recurgă la metodele de epilare definitivă. Cei ce se confruntă cu erupţii fotosensibile, lupus eritematos, de exemplu, sau care iau medicamente fotosensibilizante n-ar trebui nici ei să recurgă la asemenea metode. Apoi, cei care au nevi pigmentari vor trebui să aibă grijă să şi-i protejeze pe toată durata tratamentului. Nici zonele tatuate nu trebuie expuse unor asemenea proceduri.
Apoi, nu este indicat să recurgi la un asemenea tratament când pielea este bronzată, fie în urma expunerii la soare, fie într-un solar, ci abia după 4-6 săptămâni, şi nici să te expui radiaţiilor solare imediat după o asemenea procedură, pielea fiind sensibilizată, riscul apariţiei arsurilor din cauza razelor ultraviolete fiind destul de ridicat. Cu 2-3 zile înainte, se recomandă să-ţi îndepărtezi mecanic părul de pe zona ce urmează a fi tratată, evitând însă să recurgi la depilarea cu ceară mai devreme de trei săptămâni înainte.

Nici depilarea nu-i pentru toată lumea
Dacă în cazul folosirii cremelor depilatoare trebuie manifestată o oarecare prudenţă din cauza unor substanţe chimice din compoziţia acestora care ar putea genera reacţii alergice, pentru a o alege apoi pe cea potrivită, în cazul depilării cu ceară, urmărindu-se smulgerea firelor de păr din rădăcină, ţinându-se seama de sensibilitatea vaselor capilare, la ea n-ar trebui să recurgă cei care au varice.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*