Ecografia, o investigație utilă și inofensivă

Foto: © Alexander Raths / Fotolia

Foto: © Alexander Raths / Fotolia
Foto: © Alexander Raths / Fotolia

Este una dintre investigaţiile cele mai frecvent recomandate. Este total inofensivă pentru organism, nedureroasă, lipsită de contraindicații şi permite obţinerea unor informaţii complexe despre organul examinat
Ecografia oferă informaţii despre structura internă a organului studiat (localizare, mărime, consistenţă, omogenitate), poate depista eventualele anomalii (chist, tumori, malformaţii, infecţii etc.) și poate fi folosită chiar și pentru ghidarea unei biopsii. Unul dintre marile avantaje ale ecografiei este faptul că permite examinarea multor organe: ficat, veziculă biliară, rinichi, pancreas, splină, vezică urinară, inimă, tiroidă, prostată, uter, ganglioni, tendoane, mușchi, ligamente, artere şi vene. De asemenea, poate fi utilizată pentru depistarea calculilor renali sau pentru completarea unei mamografii.

Ecografia în sarcină
În zilele noastre, ultrasonografia (ecografia) a devenit o investigație standard pentru viitoarele mame, dar nu e obligatorie, așa că femeia însărcinată decide dacă o face sau nu. Una dintre întrebările care le frământă pe mămicile în devenire este dacă ecografia pune în pericol în vreun fel sănătatea bebelușului. Răspunsul este nu. Este o metodă non-invazivă atât pentru mamă, cât și pentru făt, pe care nu îl expune nici unui fel de radiații.
De ce este ecografia un instrument atât de util în sarcină? Deoarece cu ajutorul ei medicul poate confirma prezența sarcinii și poate estima data probabilă a nașterii, poate vedea dacă placenta este suficient dezvoltată ca să-i furnizeze fătului o cantitate adecvată de elemente nutritive, evaluează dezvoltarea bebelușului (talia și greutatea, organele, activitatea inimii etc.) și poate detecta eventualele anomalii. De obicei, pe parcursul celor 9 luni de sarcină, medicul obstetrician-ginecolog recomandă efectuarea a trei ecografii.
Prima ecografie.
Se face de obicei la 11 – 14 săptămâni de sarcină și permite determinarea vârstei sarcinii cu o precizie de 5 zile în plus sau în minus, măsurarea lungimii fătului și a perimetrului cranian, precum și depistarea unor anomalii: sindrom Down, malformație cardiacă etc.
A doua ecografie.
Se realizează la 18 – 20 săptămâni de sarcină (în jurul lunii a cincea) și este destinată examenului morfologic detaliat al fătului. Sunt analizate creierul, coloana vertebrală, plămânii, inima etc. Acum poate fi aflat sexul copilului.
A treia ecografie.
În luna a opta medicul va recomanda a treia ecografie de sarcină, care îi permite să vadă dacă bebelușul e așezat cu capul în jos (poziția în care se naște), să controleze dacă placenta nu e inserată prea aproape de col și să estimeze greutatea copilului și dimensiunea capului, pentru a aprecia dacă bebe se poate naște pe cale naturală.
Cum funcţionează ecografia?
Ultrasonografia folosește ultrasunete de înaltă frecvență (pe care nu le putem auzi) pentru a crea în timp real imagini ale organele interne. O sondă specială care emite un fascicul de ultrasunete este trecută peste piele în zona de investigat. Ultrasunetele traversează ţesuturile, sunt reflectate de suprafaţa investigată (efectul de ecou) şi se reîntorc la sursă, adică la sondă, care retransmite informaţiile în timp real pe un ecran, sub formă de imagini în mişcare. Lichidele sunt ușor traversate de undele sonore și apar negre pe ecran. Organele, prin care ultrasunetele trec mai mult sau mai puțin ușor, apar gri în imagine, iar oasele și calcifierile, pe care undele sonore nu le pot traversa, apar albe pe imagine.
Cum se desfășoară?
Examenul nu necesită o pregătire specială. În funcție de zona ce va fi investigată medicul ți-ar putea recomanda să vii nemâncată (ecografie abdominală) sau cu vezica plină (în cazul ecografiei de rinichi, uter, ovare), pentru ca organele respective să fie cât mai vizibile.
Medicul te va ruga să te dezbraci sau să-ți ridici hainele de la brâu în sus și să te așezi pe spate. Apoi, va aplica un gel transparent pe zona ce urmează a fi examinată și va trece pe piele o sondă, care are forma unui stilou mare și gros. În timpul ecografiei este posibil ca medicul să-ți ceară să-ți modifici poziția sau ritmul respirației, pentru a vizualiza mai bine organele. În unele cazuri, pentru o mai mare precizie, specialistul poate folosi o sondă specială pe care să o introducă pe căile naturale: vaginală (pentru studierea uterului și ovarelor) sau rectală (pentru examinarea prostatei, de exemplu).
Efectuarea unei ecografii durează între 15 şi 35 de minute, în funcţie de organul explorat. Vestea bună este că această investigație este total inofensivă pentru organism și nedureroasă.
Scrisul, metodă simplă de tratare a stresului
Psihologii susțin că terapia prin scris ne poate îmbunătăți starea generală de sănătate și reda buna dispoziție, chiar și celor mai pesimiști dintre noi. Studiile demonstrează că punerea pe hârtie a problemelor care ne stresează are un efect benefic asupra psihicului, în sensul că insuflă optimism, reduce tensiunile nervoase și ne ajută să trecem mai ușor peste dificultăți.
Pentru a aplica această metodă nu trebuie decât să scrii trei dintre lucrurile care crezi că te apasă cel mai mult (eventual și posibilele lor soluții). La scurt timp după aceea, vei observa că problemele nu vor mai părea atât de grave și fără soluție.
Ai un program de muncă încărcat? Ca să te descurci mai ușor și să eviți stresul de peste zi, întocmește-ți zilnic o listă cu ce ai de făcut în acea zi.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*