Cureți ușor, BIO

Foto: © Adam Gregor - Fotolia

Foto: © Adam Gregor - Fotolia
Foto: © Adam Gregor – Fotolia

Cu doar câteva ingrediente simple și ecologice, precum oțet, suc de lămâie și bicarbonat de sodiu îți poți fabrica singură produsele cu care să faci bec și lună întreaga locuință, de la gresie, parchet și covoare, până la mobilă și electrocasnice.

Când faci curățenia de primăvară chiar speri ca rezultatul eforturile tale să fie o casă curată, proaspătă, sănătoasă. Dar ia gândește-te puțin: oare locuința ta rămâne într-adevăr curată sau doar ai înlocuit praful, mizeria și microbii cu chimicalele toxice și caustice care se găsesc în multe din produsele de curățat de pe piață?
Cea mai bună modalitate de a te asigura că spațiul de locuit rămâne curat și sănătos este să folosești produse de curățat fabricate de tine, folosind ingrediente naturale și ieftine, precum bicarbonat de sodiu, oțet, lămâie. Îți propunem câteva rețete de produse ecologice, a căror eficiență a fost testată de gospodine din întreaga lume.

Ingrediente de bază
Combinate în diferite moduri, aceste ingrediente naturale sunt cel puțin la fel de eficiente ca majoritatea produselor de curățat scumpe și pline de substanțe nocive de pe piață, dar sunt mai ieftine și lipsite de pericol pentru sănătate. Iată cu ce ar trebui să te aprovizionezi înainte să începi marea curățenie de primăvară.
 Bicarbonat de sodiu. Este un produs de curățat non-abraziv pe care îl poți folosi pe diverse suprafețe: blat, cuptor, cadă, chiuvetă etc.
 Suc de lămâie. Acidul conținut de lămâie neutralizează depunerile lăsate de apa dură și mizeria de pe lemn.
 Oțet alb. Îl poți folosi în locul sucului de lămâie. Poți curăța aproape orice zonă din casă. Mirosul puternic dispare pe măsură ce se evaporă. Înainte să-l folosești testează-l pe o zonă mică. Nu îl folosi pe marmură și pe suprafețele poroase.
 Uleiuri esențiale. Uleiul esențial de lavandă, eucalipt, arbore de ceai, lămâie și extractul din semințe de grepfrut au proprietăți antifungice și dezinfectante.

Produse de curățare universale
Soluțiile de mai jos fac parte din categoria celor „bune la toate”: curăță și dezodorizează (frigider, cuptor cu microunde, aragaz, blat de bucătărie etc.), îndepărtează mizeria, petele și depunerile (cadă, chiuvetă, diverse suprafețe etc.). Bicarbonatul lasă în urmă niște particule fine, albe, pe care le poți ușor îndepărta cu o cârpă uscată.

  •  Amestecă ½ cană oțet și ¼ cană bicarbonat de sodiu cu 2 litri de apă. Într-un flacon de un litru cu pulverizator pune 200 ml oțet alb, 700 ml apă caldă, 10 picături ulei esențial de arbore de ceai, 10 picături suc de lămâie.
  •  Un alt produs minunat de uz universal: 4 linguri de bicarbonat de sodiu la un litru de apă. Pulverizează pe suprafața dorită, apoi șterge cu laveta.

Faianță și gresie
Păstrează faianța, gresia, cada, dușul și bateriile curate și igienizate cu aceste substanțe de curățat naturale:

  •  Amestecă o cană oțet, ½ cană bicarbonat de sodiu și 2 căni cu apă. Pune soluția pe burete, freacă și apoi limpezește.
  •  Există pete, mucegai urme de grăsime? Pulverizează pe ele suc de lămâie sau oțet. Lasă să acționeze câteva minute apoi freacă cu un burete.
  •  Soluție dezinfectantă: 2 căni cu apă, 3 linguri săpun lichid neparfumat și 30 picături ulei esențial de arbore de ceai.

Oglinzi și geamuri
Oțetul și sucul de lămâie curăță geamurile și oglinzile la fel de bine precum soluțiile din comerț.

  •  Amestecă două linguri de oțet alb cu 2 litri de apă. Pulverizează pe geam sau pe oglindă apoi șterge cu un ziar ori cu un prosop de hârtie. În loc de oțet poți folosi suc de lămâie nediluat.

Parchet și mobilă din lemn
Parchetul din lemn este frumos, igienic, durabil. Se aspiră ușor, dar nu se împacă bine cu mopul umed. Așadar, cum îi redai strălucirea naturală fără să-i dăunezi?

  •  Prepară o soluție cu ¼ cană oțet alb și 850 ml apă caldă. Pulverizează pe o cârpă din bumbac până o umezești ușor și freacă podeaua.
  •  Pentru mobila de lemn folosește următoarea soluție: amestecă în părți egale suc de lămâie și ulei de măsline. Pune o cantitate mică pe o cârpă moale și șterge mobila în lung, cu mișcări egale.

Covoare și mochete
Un produs de curățare pentru covoare nu trebuie să fie scump ca să fie eficient. Prepară-ți propria soluție de îndepărtare a petelor:

  •  Amestecă oțet alb cu bicarbonat de sodiu până obții o pastă. Aplică pasta pe pete cu o periuță de dinți veche, apoi las-o să se usuce. După aceea aspiră bicarbonatul. Dacă pata nu a dispărut repetă procedura.

 

Trucuri mici, efecte mari
 O rețetă foarte eficientă împotriva mucegaiului: 2 căni cu apă și 2 lingurițe de ulei esențial de arbore de ceai. O altă rețetă care te ajută să elimini mucegaiul: două căni cu apă și 20 picături extract de semințe de grepfrut. Combină-le într-un recipient cu pulverizator, agită bine amestecul și pulverizează pe zona cu probleme. Nu clăti.

Trucuri mici, efecte mari
 Ca să cureți ușor interiorul cuptorului cu microunde: varsă într-un bol 125 ml oțet alb nediluat și 250 ml apă. Nu acoperi vasul. Lasă cuptorul să meargă 3–4 minute la temperatură mare, apoi oprește-l, dar deschide ușa abia peste 10 minute. Șterge interiorul: vaporii au desprins de pe pereți toate resturile alimentare.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*