Cura de dezintoxicare: curățenia de primăvară a organismului

Foto: © igor / Fotolia

Foto: © igor / Fotolia
Foto: © igor / Fotolia

După o iarnă în care organismul tău și-a epuizat resursele de energie și a acumulat cantități mari de toxine, este momentul ideal pentru o „curățenie” generală. Îți propunem trei cure de detoxifiere simple și eficiente

Corpul uman este per- fect alcătuit și func- ționează ca o mași-nărie complexă în care toate piesele (sistemul circulator, digestiv, respirator, locomotor…) colaborează. Este suficient ca una dintre rotițele sistemului să funcționeze prost pentru ca întreg mecanismul să se defecteze. Asta se întâmplă și când în corp încep să se acumuleze toxine. Deși organismul dispune de filtre naturale, care sunt ficatul și rinichii, dacă deșeurile metabolice sunt în cantități prea mari, aceste organe nu își pot face treaba eficient. Consecința? Ficatul și rinichii se „îmbâcsesc”, iar riscul apariției bolilor crește. Așadar, este indispensabil să-i oferi organismului o cură de dezintoxicare, ce îl curăță în profunzime.

Cura cu urzică
Este cunoscută din cele mai vechi timpuri ca plantă cu puteri vindecătoare, fiind con- siderată drept planta care „curăță” sângele. Conține hormoni vegetali, săruri minerale (în special calciu, potasiu, magneziu, fier, silicon, nitrați), flavonoide, precum și vitaminele A, B2, C, K, acid folic. Este eficientă în tratarea durerilor reumatismale, a durerilor de gât, bronșitelor, infecțiilor uri- nare, combate anemia, îm- bunătățește circulația sanguină, combate retenția de apă din organism, are efect depurativ. Primăvara, o cură depurativă cu urzică poate face minuni, grație proprietăților ei diuretice și a aportului de elemente nutritive. Se consumă sub formă de infuzie: două lingurițe de frunze uscate de urzică la 250 ml apă, se fierbe amestecul la foc mic timp de 15 minute. Se beau două căni pe zi, dimineața și la prânz, timp de 10 – 15 zile.
Pentru întărirea și detoxifierea organismului este recomandat și sucul de urzică proaspătă. Dacă ai de unde culege în fiecare zi planta proaspătă, poți bea suc în loc de ceai – o linguriță de suc, amestecată cu puțină apă plată, timp de 10 zile.

Cura cu măceșe
Fructele au o culoare roșu-cărămiziu și un gust acrișor datorat cantităților apreciabile de vitamina C pe care le conțin. Tot în fructe găsim și alte componente valoroase precum be- tacarotenul, vitamina P, lecitine, pectine etc. Aportul de vitamine al măceșelor este deosebit de prețios, în special când organismul este slăbit și are nevoie de o porție suplimentară de vitamina C. Astfel, fructele sunt de mare ajutor în gripă, guturai, stări febrile și alte maladii infecțioase, avitaminoze, suprasolicitare fizică și intelectuală. De asemenea, sunt benefice persoanelor ca- re au o rezistență scăzută la boli, căci are ca efect întărirea imunității. Cu ajutorul unei licori din măceșe poți urma o cură întăritoare și revitalizantă. Iată modul de preparare: două linguri de măceșe zdrobite se pun în 500 ml apă călduță și se fierb 10 minute. Se beau 2 căni pe zi timp de 15 zile.

Cura cu oțet de mere
Oțetul de mere, bogat în fosfor, potasiu, calciu, magneziu, este recunoscut pentru virtuțile sale antiseptice, remineralizante și detoxifiante. El ajută la aliminarea toxinelor și stimulează sistemul imunitar. Cura cu oțet de mere este indicată nu doar în scop depurativ, ci și pentru tratarea unor boli ca sterilitate primară, intoxicații alimentare, artrită, ateroscleroză, obezitate, nevroză, insomnie, migrenă, oboseală cronică, hi- pertensiune etc. Folosește nu- mai oțet de mere natural, nepasteurizat, cu un nivel de aciditate (pH) între 5 și 7.
În ce constă cura? Dimineața, pune două lingurițe de oțet de mere într-un pahar cu apă și bea această cantitate încet, pe parcursul a 30 de minute. Repetă procedeul zilnic, timp de 20 – 30 de zile.

Sfaturi utile

  • În primele zile ale curei de dezintoxicare este posibil să apară unele simptome neplăcute: oboseală, dureri de cap, indispoziție, mici probleme ale pielii – nu te speria, este semn că organismul a început să elimine toxinele.
  • Pe timpul curei redu consumul de alimente grase, dulciuri și carne, în special de carne roșie. Alege alimente care nu conțin multe calorii. Mănâncă puțin și des.
  • Mănâncă zilnic cât mai multe fructe și legume. Ai grijă să nu lipsească din meniu anghinarea și ridichea neagră, legume cu veritabile calități depurative.
  • Pentru a scăpa de toxine este obligatoriu ca tranzitul intestinal să funcționeze corect. De aceea, consumă iaurt cu probiotice, care ajută la refacerea florei intestinale.
  • Bea în fiecare zi cel puțin 1,5 – 2 litri de lichide, de pre-ferință apă, ceaiuri, sucuri naturale de fructe. Primii 500 ml de apă este bine să-i bei dimineața, imediat ce te-ai trezit.
  • Fă cât de multă mișcare posibil: 20 – 30 de minute de mers în ritm mai rapid pe zi sunt suficiente pentru a stimula circulația sângelui și a favoriza eliminarea toxinelor.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*