Cum tratezi intoxicația alimentară

Fotolia_22324387

Foto: © pressmaster / Fotolia

Alimentele ne pot îmbolnăvi dacă nu respectăm regulile de igienă atunci când le manipulăm și preparăm. Așadar, ce trebuie să faci pentru a nu-ți ruina concediul din cauza unei neplăcute intoxicații alimentare?

Afecțiunile de origine alimentară pot fi de natură infecțioasă sau toxică, provocată de agenți toxici care ajung în organism prin alimentele consumate. Principalele maladii infecțioase de origine alimentară sunt salmonelloza, listerioza și campylobacterioza.

Simptome neplăcute

Infecțiile digestive sunt mult mai frecvente vara. De ce? La temperaturi mari, bacteriile se înmulțesc mai repede, iar alimentele se alterează mai ușor. Intoxicațiile alimentare sunt adeseori de origine bacteriană (salmonella, escherichia coli, streptococ, bacilul botulinic, bacilul clostridium etc.) și apar în urma ingestiei de alimente contaminate, consumate fie acasă, fie la cantină sau restaurant.
Simptomele acestor intoxicații sunt adeseori identice: dureri abdominale, diaree, greață, vărsături, dureri de cap, stare generală de rău, dureri musculare și articulare, uneori și febră. Manifestările neplăcute pot apărea după 1 – 48 de ore de la consumul alimentului contaminat, iar severitatea lor depinde de tipul de bacterie ce a provocat infecția, de cantitatea de toxine ingerate, precum și de sensibilitatea organismului persoanei respective. De obicei, intoxicația alimentară se vindecă de la sine în 2 – 5 zile, dar în cazul în care condițiile de conservare a hranei sunt precare, iar regulile de igienă nu sunt în continuare respectate, boala se poate agrava.

Ce-i de făcut?

Dacă simptomele sunt ușoare, înseamnă că ai toate șansele să învingi singură boala, respectând câteva măsuri simple:

 • Cea mai importantă măsură de tratament este hidratarea, pentru a înlocui lichidele pe care le pierzi prin scaunele moi și vărsături. Așadar, bea cât mai multe lichide (apă minerală plată, ceai de plante). Bea cantități mici de apă, dar des, pentru a nu favoriza declanșarea vărsăturilor.
 • În primele 24 de ore evită să iei medicamente care combat diareea și vărsăturile, căci este modul prin care organismul încearcă să elimine toxinele.
 • Dacă simptomele se diminuează după primele 24 de ore și te simți mai bine, poți începe să mănânci alimente ușoare: pâine prăjită, banane, biscuiți, piure de morcovi sau de cartofi, orez fiert, supe de zarzavat strecurate. Respectă acest regim până când dispar complet simptomele. Timp de câteva zile evită lactatele, prăjelile, mezelurile, dulciurile, produsele de patiserie, băuturile răcoritoare.
 • Adresează-te medicului dacă simptomele sunt severe sau dacă acestea se prelungesc mai mult de două zile, dacă ai febră peste 39ºC, dacă durerile de abdomen sunt intense, dacă observi sânge în vărsătură sau în scaun.

Cum previi toxiinfecția?

 • Când cumperi alimente proaspete, verifică data de expirare și respectă recomandările privind temperatura la care se păstrează.
 • Înainte să te apuci de gătit spală-te cu săpun pe mâini și curăță bine suprafața de lucru. De asemenea, toate ustensilele pe care le folosești trebuie spălate bine (cuțite, furculițe, castroane etc.)
 • Nu lăsa alimentele la temperatura camerei, în special cele care se strică foarte ușor: carne, pește, lapte, smântână, maioneză, unt, frișcă, ouă, creme.
 • Nu consuma carnea (pui, carne tocată etc.) decât dacă este foarte bine preparată termic. Dacă mănânci carnea sub formă de hamburger sau preparată la grătar, asigură-te că este bine pătrunsă și în interior. Nu găti carnea de pui la cuptorul cu microunde.
 • La magazin, cumpără produsele congelate chiar la final și transportă-le într-o ladă frigorifică. Ajunsă acasă, pune preparatele congelate în congelator sau gătește-le imediat.
 • Decongelează carnea în frigider sau în cuptorul cu microunde, dar în nici un caz la temperatura camerei sau sub jet de apă caldă.
 • Un preparat o dată decongelat nu mai poate fi recongelat.
 • În frigider, nu păstra alimentele preparate lângă cele crude. De exemplu, nu pune carnea deja friptă pe același platou cu cea crudă.
 • Nu folosi la gătit alimente crude care au stat mai mult de două ore afară din frigider, în special carne, pește, ouă, lactate.
 • Spală cu atenție, sub jet de apă, fructele și legumele proaspete înainte de a le consuma.
 • Verifică dacă temperatura din frigider și congelator este cea care trebuie. Produsele congelate se păstrează la temperaturi cuprinse între -10 și -20 grade, în timp ce mezelurile, carnea gătită, legumele crude se păstrează la +4 grade.

Bine de știut

  • La temperatura camerei, numărul bacteriilor dintr-un aliment se dublează la fiecare 15 minute. Așadar, consumă rapid preparatele ce nu pot fi conservate la rece. 
  • Evită să mănânci preparate care se vând „la colț de stradă”: s-a constatat că 60% dintre cazurile de toxiinfecție alimentară apar din cauza consumului acestor preparate. 

 

ANGELA CÎLȚAN

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*