Cum să alungi singurătatea

Fotolia_4188727
© Peter Baxter / Fotolia

O viaţă întreagă ai trecut prin destule, dar nu ţi-ai imaginat că liniştea venită la vârsta senectuţii va aduce, pe lângă poverile unei sănătăţi precare, şi apăsarea singurătăţii. Fără îndoială, ai de luptat cu un duşman versat, dar ai și tu arme… 

Copiii sau rudele te vizitează uneori, în-trerupându-ţi pentru scurte răstimpuri lungile monologuri, gândurile negre şi tristeţile.
Apoi rămâi zile întregi cu tine însuţi, te adânceşti în gânduri şi amintiri. Singurătatea nu-ţi face bine, într-o bună zi, te vei trezi că eşti un cu totul alt om, mai interiorizat, mai cusurgiu, mai puţin tolerant cu cei din jur. Alungă-ţi singurătatea! Cum? Iată câteva soluţii!

Sună un prieten

Sună nu unul, ci doi, trei priteni din tinereţe. Cei mai mulţi dintre oamenii care se retrag la pensie pierd legătura cu foştii colegi. Este normal, deoarece raportul timp liber/timp ocupat este mult diferit pentru cele două categorii sociale. Însă dacă ai foşti colegi care împart acelaşi statut ca şi tine, cel de retras din activitate, nu ezita să-i suni! Primăvara bate la uşă. Ieşiţi împreună în parcuri, unde puteţi rememora clipe petrecute împreună, clădind astfel punţi trainice peste timp. Descoperind afinităţi comune, schimbând câteva cuvinte la telefon, singurătatea devine mai uşoară. Aminteşte-ţi de orele petrecute în faţa tablei de şah sau a celei de rummy, când prietenii glumeau pe seama mutărilor tale „periculoase“. În loc să îţi plângi de milă, gândindu-te că singurătatea devine din ce în ce mai apăsătoare, caută-ţi un companion pentru o partidă din jocul preferat.

Redescoperă vechi pasiuni

Nu cred că există om care să nu fi avut, la viaţa lui, măcar o pasiune. Poate vederea nu te mai ajută să lucrezi macrameuri, dragă bunicuţă, dar poţi tricota fulare sau vestuţe pe andrele mai mari, pentru nepoţei sau pentru vecini, simţindu-te astfel utilă. Iar tu, bunicule, aminteşte-ţi cu câtă măiestrie reuşeai să faci mici obiecte de traforaj sau cât de bucuroşi erau vecinii pe care îi ajutai meşterindu-le câte ceva stricat. Dacă pasiunea ta dintotdeauna e lectura, reciteşte cărţi pe care le-ai parcurs când erai tânăr. Fiecare vârstă e însoţită de emoţiile ei, dar acum ai înţelepciunea şi maturitatea gândirii pe care nu le aveai în tinereţe. Printre rândurile fiecărei cărţi recitite, cu siguranţă vei descoperi nuanţe pe care nu le-ai sesizat la prima lectură.

Dă culoare fiecărei zile

De cum te-ai trezit, ascultă muzica ce îţi pace, urmează-ţi tabieturile matinale, iar dacă nu e o zi prea răcoroasă, fă o scurtă plimbare. Scăldate în lumina soarelui, florile primăverii, mugurii, frunzele de un verde crud îţi vor părea oaze de veselie. Simte mirosul proaspăt de pământ reavăn şi de colţ de iarbă abia ivită, respiră primăvara şi gândeşte-te cu recunoştinţă că, poate nu întâmplător, destinul ţi-a mai dăruit o zi. Dacă odinioară îţi plăcea să pictezi sau să desenezi, să cânţi la chitară, la vioară sau la nai, redescoperă plăcerea unei altfel de exprimări. Sunetele şi culorile calmează, îţi dau o stare de împlinire pe care vei dori să o retrăieşti.

Zilnic, ceva nou

Propune-ţi să faci zilnic ceva nou, să încerci ceva ce îţi stă în putere:

  • să prepari o mâncare după o reţetă nouă, cu un ingredient nou;
  • să mergi într-un loc în care nu ai mai fost;
  • să asculţi o emisiune inedită;
  • să participi la un concurs iniţiat pe un post de radio;
  • să iei contact cu o persoană despre care ai aflat numai lucruri bune;
  • să rosteşti o rugăciune mai profundă;
  • să îţi îmbogăţeşti vocabularul cu un cuvânt nou, căci, ştii bine, omul cât trăieşte-nvaţă;
  • să-ţi combini hainele într-o manieră în care n-ai mai făcut-o;
  • să creezi un mărţişor sau un obiect decorativ pentru cineva drag;
  • să-ţi redecorezi casa cu obiecte făcute de tine etc.

Îngrijeşte flori sau animale

După ce şi-au petrecut o viaţă întreagă dedicându-se altora sau îngrijind pe cineva, mulţi dintre cei aflaţi la vârsta a treia simt că au adunat o mare de dragoste şi nu au asupra cui să o reverse. Un colţ de cameră cu ghivece în care plantezi florile preferate rezolvă o parte din această nevoie, căci florile tale iubite, corect îngrijite, îţi răsplătesc cu generozitate eforturile. Schimbul de flori sau de seminţe este un prilej de a întâlni alţi pasionaţi şi de a afla noi secrete privind îngrijirea lor.
De asemenea, dacă te simţi în stare să îngrijeşti o necuvântătoare, vei avea parte de multe clipe fericite şi vei socializa cu alţi stăpâni.

Înscrie-te într-un club

Voluntariatul nu are vârstă. Fă-te util împreună cu alţii, înscriindu-te într-un club sau într-o organizaţie non profit. Faptul că eşti acolo mare parte din zi şi împărtăşeşti o pasiune sau ai preocupări comune cu alte persoane îţi va alunga toate gândurile negre cărora singurătatea le-a dat naştere.
Dacă îţi este greu să te deplasezi, organizează întâlniri cu vecinii de aceeaşi vârstă în grădină, la o cană de ceai.

Reuneşte mai des familia

Chiar dacă nu-ţi permiţi material, propune-le rudelor tale să vă întâlniţi mai des la tine, fiecare putând să contribuie cu un preparat la o masă comună. Chiar dacă unii dintre ei nu se înţeleg, cu înţelepciunea vârstei tale, transformă-te în liantul de care au nevoie, iar mai târziu vor începe să îşi dorească aceste întâlniri.

SONIA STANCIU

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*