Cum ne protejăm de radiaţii

Fotolia_25947598
Foto: © Frog 974 / Fotolia

Puşi brusc, la începutul lunii martie, în faţa unei temeri, pe care până nu demult o credeam, poate, doar un scenariu de film, provocată de avariile pe care le-a suferit centrala atomică de la Fukushima din Japonia, este firesc să fim îngrijoraţi de felul în care ne-ar putea afecta şi pe noi norul radioactiv format în urma accidentului

La distanţa apreciabilă la care ne aflăm faţă de Japonia, nu se poate vorbi decât de o probabilă contaminare internă, ceea ce se întâmplă atunci când materiale radioactive eliberate în mediu ajung, prin apă, aer, alimente, în organismul uman.
Chiar dacă – deşi s-a depistat iod radioactiv în lapte, întâi în SUA şi Franţa, apoi şi la noi – specialiştii şi responsabilii pe probleme de sănătate a populaţiei ne asigură că nu avem motive de îngrijorare, infirmând existenţa unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv sau cu depăşiri ale limitelor normale ale radioactivităţii, întrucât nu se poate şti cât timp se vor propaga efectele nocive ale accidentului nuclear din Japonia şi nici cât de grave ar putea fi acestea, ar fi bine să ştim la ce remedii se poate recurge în scopul contracarării unei eventuale contaminări radioactive.

Aportul alimentar

În ceea ce priveşte iodul radioactiv, pe care l-ar putea conţine alimentele contaminate, s-ar părea că n-am avea motive de îngrijorare. Asta pentru că sarea comercializată pentru consum este iodată, ceea ce o face să contribuie la limitarea absorbţiei iodului radioactiv.
Un aport benefic şi-ar putea aduce şi alte produse alimentare, ca importante surse de iod, precum nucile, usturoiul şi ceapa din producţia anului trecut. Apoi, fibrele mucilaginoase din algele marine au darul de a previni absorbţia stronţiului radioactiv, a bariului, cadmiului şi radiului, acţionând în sensul eliminării acestora din organism.

Ceaiul verde

Atât ceaiul verde, cât şi cel negru contribuie la întărirea sistemului imunitar, un obstacol serios în calea formării celulelor canceroase şi a instaurării leucemiei, două dintre temutele urmări ale contaminării radioactive. Efectele benefice îi sunt conferite de anumite substanţe pe care le conţine şi care împiedică celulele normale ale organismului să sufere mutaţii sub acţiunea nefastă a radiaţiilor nocive, în felul acesta prevenind formarea tumorilor maligne. Pentru a beneficia de un asemenea efect, se recomandă să se bea zilnic câte 3 căni de ceai, asigurându-i-se în paralel organismului şi necesarul de vitamina A – pe care o găsim în morcovi, spanac, ardei gras, roşii, broccoli, caise, gălbenuş –, vitamina C – în care foarte bogate sunt citricele, măceşele, broccoli, ardeiul –, şi vitamina E – surse importante fiind cătina, nucile, soia, spanacul, măslinele, roşiile, afinele, seminţele de floarea-soarelui.

Suplimentele nutritive

Şi suplimentele nutritive, în special cele care conţin antioxidanţi, ajută la prevenirea efectelor negative ale radiaţiilor. Zincul din suplimentele alimentare, de exemplu, ajută la eliminarea aluminiului, cadmiului şi cuprului din organism, magneziul protejează împotriva contaminării cu stronţiu, iar calciul stopează absorbţia materialelor radioactive.
Un loc fruntaş îl ocupă însă Chlorella. Este o algă ce creşte în apele dulci, cea mai bogată în clorofilă dintre plantele cunoscute, prin care contribuie la detoxifierea organismului de substanţe chimice nocive. Mai conţine şi calciu, iod, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, betacaroten, carotenoizi, acizi graşi şi aminoacizi esenţiali, o gamă largă de vitamine. Beneficiile sunt multiple: stimulent imun, antitumoral, previne infecţiile, protejează corpul împotriva radiaţiilor nocive, are efect antioxidant, chelator al substanţelor chimice şi al metalelor grele din organism. Se administrează sub formă uscată, ca pulbere, capsule sau tablete.

Propolisul

Prin mai multe studii care s-au efectuat în ultimii ani s-a demonstrat că propolisul administrat intern, mai exact sub formă de tinctură de propolis, face ca organismul să fie mult mai rezistent la acţiunea dăunătoarelor radiaţii. Tinctura de propolis o găsim gata preparată în toate centrele de comercializare a produselor naturale. Nu se ia simplă, pentru că în contact cu saliva se întăreşte, ceea ce o face insolubilă, anulându-i efectele pe care le-ar avea altfel asupra organismului. Din acelaşi motiv nu se ia nici diluată în apă. Indicată este administrarea în combinaţie cu mierea. Se face un amestec din 2 linguriţe de tinctură de propolis şi 2 linguri de miere şi se amestecă până la omogenizare, consumându-se apoi în mai multe reprize pe parcursul zilei. Cura de tinctură de propolis durează 3 săptămâni, urmându-le o săptămână de pauză, după care se poate relua administrarea.
Şi polenul de albine, pe lângă faptul că este foarte nutritiv, are darul de a reduce efectele secundare ale contaminării cu radiu şi cobalt.

Important!
E bine de ştiut că iodul nu rămâne multă vreme radioactiv, perioada de înjumătăţire fiind foarte scurtă, de doar 8 zile. După părerea specialiştilor, după o lună, iodul radioactiv ajuns în organism nu mai este periculos, spre deosebire de cesiul radioactiv, de exemplu, care are o perioadă de înjumătăţire de peste 30 de ani.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*