Criză biliară? Te ajută plantele

Fotolia_15466845

Fotolia_15466845
Foto: © LianeM / Fotolia

Te simți rău, ai senzație de greață și dureri în regiunea ficatului? Mesele copioase, excesul de grăsimi, sosuri sau dulciuri stau adeseori la originea „crizei de ficat“. Ca să scapi rapid de neplăceri apelează la ceaiurile din plante medicinale

Criza biliară desemnează ansamblul de manifestări digestive și neurologice cauzate de excesul de alimente sau de alcool. Simptomele se traduc prin dureri de cap, greață, vărsături, senzație de stomac prea plin, stare generală de rău, amețeli și durere surdă sub coaste, în partea dreaptă. Această durere „de ficat“ apare din cauza contracției brutale și puternice a veziculei biliare care trebuie să elibereze cantități mari de săruri biliare necesare digerării grăsimilor. În realitate, ceea ce popular denumim drept „criză de ficat“ este, de cele mai multe ori, o indigestie alimentară.
Ce-i de făcut?

Regim alimentar ușor
Când criza de ficat este urmarea unui exces alimentar, ar fi indicat să îți menajezi sistemul digestiv. Astfel, timp de 1 – 2 zile ai grijă să mănânci doar alimente ușoare: supe de legume, iaurturi, mere coapte, ceai, suc de fructe, legume fierte (cartofi, morcovi), orez fiert. Apoi, dacă simptomele au dispărut, poți introduce și alte alimente.

Infuzii care alină simptomele
Ca să grăbești dispariția manifestărilor neplăcute, poți apela la ceaiurile care ajută digestia. Plantele care îmbunătățesc funcția veziculei biliare pot acționa în două moduri: coleretic (facilitează activitatea veziculei biliare) sau colagog (stimulează eliminarea bilei).

  • Păpădie. Sub formă de ceai, medicina naturală recomandă păpădia ca remediu împotriva constipației, edemelor, inflamații ale articu-lațiilor, dureri reumatismale, insuficiență biliară, colecistite. Infuzia se prepară cu o linguriță de plantă uscată (sau 2 de plantă proaspătă) la 200 ml apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă să infuzeze 10 minute. Se beau 2 – 3 căni pe zi, după mesele principale.
  • Rozmarin. Este util în dischinezia biliară. Se folosește sub formă de infuzie: o linguriță de plantă la 200 ml apă clocotită, se acoperă și se lasă să infuzeze timp de 10 minute, apoi se strecoară. Ceaiul se bea călduț, câte 2 – 3 căni pe zi.
  • Cicoare. O linguriță de rădăcină de cicoare sau de frunze tăiate mărunt (sau un amestec din acestea două) se pune în  250 ml apă clocotită. Se beau 2 – 3 căni de ceai pe zi, înaintea meselor principale. Cicoarea are efect colagog, coleretic și depurativ. Este de ajutor în colecistită, constipație, hepatită cronică, astm, probleme urinare, dureri de articulații.
  • Gălbenele. Se pun două lin-gurițe de flori de gălbenele în 250 ml apă clococită, se ține vasul acoperit 10 minute, apoi se strecoară licoarea. Infuzia se bea în cursul unei zile, de preferință pe stomacul gol.
  • Anghinare. Are efect colagog, coleretic și antimicrobian. Se utilizează infuzia preparată din două lingurițe de plantă la 300 ml apă în clocot. Se îndulcește cu miere de albine. Se beau câte 100 ml de trei ori pe zi, înaintea meselor principale.
  • Amestec de plante. Se amestecă rădăcină de păpădie (10 g), flori de mușețel (10 g) și sunătoare (40 g). Se pun 2 lingurițe din acest amestec în 250 ml apă fiartă, se lasă vasul acoperit 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2 cești de ceai pe zi, pe stomacul gol.

Să fie litiază biliară?
De multe ori litiaza nu are manifestări clinice serioase, dar există unele semnale de alarmă ce pot sugera o suferință a veziculei: jenă dureroasă în zona ficatului (ce apare mai ales după efort, exces alimentar sau la oboseală), arsuri gastrice, grețuri, vărsături, balonări, gust amar. Alteori, simptomele sunt mai violente, din cauza contracțiilor veziculei sau căilor biliare: durere de intensitate mare în dreapta, sub coastă, care iradiază frecvent în umărul drept. Aceasta apare de obicei brusc, în special noaptea și este uneori însoțită de vărsături, febră. În timpul crizelor dureroase se recomandă repaus, aplicarea pe regiunea dureroasă de comprese reci și limitarea dietei, pentru cel puțin 24 de ore, numai la lichide: ceai, limonadă, suc de fructe.
Nu uita! Dacă aceste manifestări apar des, adresează-te medicului.

Remediu cu lămâie și miere
Lămâia este un bun remediu împotriva crizei de ficat, căci ajută organismul să elimine rapid toxinele din sânge, purifică sistemul digestiv și combate vărsăturile. Iată o rețetă cu lămâie și miere: taie rondele o lămâie, fără să o decojești. Toarnă peste ea un litru de apă clocotită, adaugă o lingură de miere și acoperă vasul. Lasă amestecul să infuzeze 15 – 20 minute. Bea câte o ceșcuță (de preferință ca licoarea să fie călduță) de 3 – 4 ori pe zi. Repetă tratamentul și a doua zi. Sănătate!

Adresează-te medicului dacă:

  • durerea persistă mai mult de o oră.
  • apare icterul (se îngălbenește pielea și/sau albul ochilor).
  • ai febră mai mare de 38° C.
  • ai astfel de simptome destul de frecvent – este posibil să ai pietre la vezicula biliară.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*