Copilului îi curge sânge din nas. E grav?

Foto: © MurielleB / Ffotolia

Foto: © MurielleB / Ffotolia
Foto: © MurielleB / Ffotolia

Îmi aduc aminte că în copilărie îmi curgea destul de des sânge din nas. Nu e mai puțin adevărat că făceam curățenie acolo ori de câte ori puteam, deși mama mă certa  de fiecare dată când mă prindea. Scobitul în nas, un obicei foarte prost, este una  dintre cauzele principale ale hemoragiei nazale la copii

În termeni medicali, sângerarea nazală se numește epistaxis. O denumire pompoasă și pretențioasă care ascunde, de fapt, un simplu accident ce apare frecvent la copii și mai rar la adulți, care poate fi tratat foarte ușor. Alte cauze ale acestei stări de indispoziție, în afară de cel enunțat mai sus, sunt: suflarea cu putere a nasului, o lovitură în zona respectivă, răceala sau gripa care favorizează uscarea sau infectarea mucoasei, folosirea excesivă a picăturilor pentru desfundat căile respiratorii, rintele alergice sau al- titudinea mare (la munte, de exemplu). Indiferent care e ca-uza, nu intra in panică și respectă procedura pentru oprirea hemoragiei.

Cum oprești sângerarea
Pe vremuri, părinții și bunicii noștri ne spuneau că dacă ne curge sânge din nas să ne întindem pe spate și să ridicăm o mână în sus. Această procedură este greșită, pentru că fluxul de sânge poate să inunde căile respiratorii, provocând înec în cel mai rău caz. Tot ceea ce trebuie să faci este să apeși, timp de vreo 10 minute, cu fermitate, nările copilului, ajutându-te de degetul mare și arătător. Spune-i să respire doar pe gură. Apoi, presează ușor nasul către oasele faciale. Copilul trebuie să stea în picioare sau pe un scaun, cu corpul aplecat ușor în față. Teoretic, un copil mai mare poate să facă singur această procedură, dar nu-l lăsa să-și sprijine capul pe genunchi. Poți pune și o compresă rece care are efect vasoconstrictor.
După ce sângerarea s-a oprit, prichindelul se poate întinde dar capul trebuie să fie sprijinit pe o pernă, astfel încât acesta să fie mai sus de nivelul inimii.

Cum previi  reapariția sângerării
Procedeul descris anterior poa- te fi repetat dacă în decurs de 10 minute sângerarea nu s-a oprit. După ce starea s-a stabilizat, nu lăsa copilul să-și sufle nasul sau nu-l încuraja să-și bage în nări tampoane de vată sau șervețel. Aplică în interiorul nărilor o cantitate mică de unguent emolient. De asemenea se recomandă o perioadă de repaus, iar ridicarea oricăror greutăți este interzisă. Dacă celui mic îi vine să strănute, explică-i că trebuie să deschidă larg gura, pentru a permite aerului să nu iasă pe nas. Pe cât posibil, evită administrarea acelor medicamente care fluidizează sângele: aspirina, ibuprofenul sau alte antiinflamatoare.
Cel mai bun substitut în acest caz e paracetamolul (dar cere sfatul doctorului pediatru înainte). De asemenea nu e bine să folosești nici sprayuri nazale.

La doctor imediat!
În sine, hemoragia nazală nu pune probleme, însă trebuie să te duci la pediatru, de urgență, dacă nu poți opri sub nicio formă sângerarea. De asemenea, dacă și cantitatea de sânge pierdută este masivă și rapidă cheamă doctorul pentru că poate provoca anemie. Nu mai sta pe gânduri dacă cel mic este vizibil slăbit sau are febră și acuză dureri de cap. În cazuri extreme, specialiștii apelează la cauterizarea zonei sângerânde. Această procedură implică introducerea unui tampon de vată îmbibat cu o substanță chimică corozivă. Chirur-gia endoscopică se poate folosi și ea pentru a lega capetele vaselor de sânge.

ADA OPREA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*