Contracepția pentru fiecare vârstă

Foto © matka_Wariatka - Fotolia.com

Foto © matka_Wariatka - Fotolia.com
Foto © matka_Wariatka – Fotolia.com

Pilule, prezervativ, sterilet… Există multe metode prin care te poți proteja  de o sarcină nedorită, dar ar fi bine să nu alegi la întâmplare. Îți oferim un ghid  al contracepției care te va ajuta să decizi ce metodă ți se potrivește mai bine.

În ce privește contracepția, fiecare femeie are propriile nevoi. O metodă contraceptivă adecvată unei adolescente poate să nu fie potrivită pentru o proaspătă mămică ori pentru o femeie care se apropie de menopauză. Așadar, în alegerea metodei contraceptive ar fi bine să ții seama de vârsta pe care o ai și de perioada din viață pe care o traversezi.
La debutul vieții sexuale
Primele raporturi sexuale, nu întotdeauna programate, constituie o perioadă de mare risc. Fără o protecție adecvată, este suficient un singur raport sexual pentru ca adolescenta să se trezească cu o sarcină nedorită sau să fie infectată cu diverși microbi, în special virusul HIV.
La vârsta adolescenței, peste jumătate dintre sarcini se soldează cu un avort. În România, în fiecare an, aproximativ 29.000 de tinere cu vârsta sub 19 ani devin mame. Și tot anual se înregistrează 18.000 întreruperi de sarcină legale la fetele cu vârsta între 15 și 19 ani, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din totalul avorturilor efectuate într-un an.
Ținând seama de cele două riscuri majore – sarcina nedorită și bolile cu transmitere sexuală – adolescentelor li se recomandă să folosească o dublă protecție: prezervativul și pilula contraceptivă.
Nu uita! Metodele contraceptive locale (spermicide, diafragmă) trebuie evitate la această vârstă, în primul rând pentru că sunt mai puțin eficiente și în al doilea rând pentru că sunt mai dificil de utilizat în practică.
La vârsta adultă
Tinerelor femei de sub 35 de ani care au raporturi sexuale episodice li se recomandă ca metodă contraceptivă prezervativul, care le ferește de bolile cu transmitere sexuală (BTS). Concomitent cu prezervativul se recomandă folosirea încă a unei metode de protecție împotriva unei sarcinii nedorite, de exemplu spermicidele sau diafragma, cu mențiunea că în plan contraceptiv spermicidele sunt mai eficiente decât diafragma. Totuși, utilizarea spermicidelor nu este tocmai comodă, motiv pentru care multe femei aleg în locul lor pilula, mai ales dacă raporturile sexuale devin mai frecvente.
Tinerele femei care au deja o relație stabilă pot renunța la prezervativ și pot opta pentru pilule, care sunt mult mai practice. Asta dacă nu există contraindicații: diabet, antecedente de flebită, antecedente familiale de cancer de sân etc. În cazul în care există contraindicații la pilula combinată (care conține estrogeni și progesteron) se poate folosi minipilula (care conține doar progesteron).
Nu uita! Dacă te apropii de 30 de ani și nu ai copii încă, ar fi bine să te gândești să oprești din vreme administrarea pilulei: după 30 de ani fertilitatea scade, iar șansele să rămâi însărcinată imediat după ce ai încetat să mai iei pilula sunt mai mici. Din momentul opririi pilulei și până să rămâi însărcinată ar putea trece câteva luni bune.
După naștere
Alăptarea nu te protejează de o nouă sarcină. Menstruația poate reveni la 6 – 8 săptămâni de la naștere dacă nu alăptezi, iar dacă alăptezi acest eveniment poate avea loc la 8 – 10 săptămâni după naștere sau la câteva zile ori săptămâni după încetarea alăptării. Nu trebuie să uiți însă că ovulația se produce cu două săptămâni înainte de revenirea menstrelor. În concluzie, nu ai de unde să știi dacă într-un moment sau altul poți sau nu rămâne însărcinată. Așadar, ca să eviți o sarcină ar fi bine să folosești o metodă contraceptivă locală (spermicide, burete contraceptiv, sterilet) sau orală (pilule). Dacă alăptezi este preferabil să alegi pilula care contine doar progestativ (de exemplu Cerazette, Exluton), iar dacă nu alăptezi poți folosi pilula combinată.
După 35 de ani
Când ai deja copii și nu îți dorești să ai alții în viitorul apropiat, steriletul este cea mai bună alegere. Dacă op-tezi pentru pilulă trebuie să ai în vedere că pe măsură ce înaintezi în vârstă această metodă are tot mai multe contraindicații. După fumezi și ai peste 40 de ani contracepția orală nu mai este opțiunea ideală. În cazul în care nu există contraindicații este preferabil să optezi pentru minipilulă. Dacă vrei să eviți pilula, poți alege o contracepție locală: pre- zervativ, diafragmă, spermicide, burete contraceptiv.
Continuă să folosești o metodă contraceptivă până la instalarea completă a menopauzei, căci sarcina este posibilă chiar dacă menstruațiile au devenit neregulate.
Pilula de a doua zi
Nu intra în panică dacă ai uitat să folosești un mijloc contraceptiv sau dacă prezervativul s-a rupt, căci poți apela la „pilula de a doua zi”, un preparat hormonal ce conține doar progesteron. Se găsește în farmacii sub formă de comprimate (o cutie cu două comprimate) și poate fi cumpărat fără prescripție medicală. Pilulele trebuie luate cât mai curând după raportul sexual neprotejat, dar nu mai târziu de 72 de ore, când eficiența lor scade semnificativ.

ANGELA CÎLȚAN
Consultant: dr. Mariana Bragaru,
medic primar obstetrică-ginecologie,
Clinica Gral Medical Colentina

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*