Conjunctivita, nefericirea roșie a ochilor

Foto: © Pavel Losevsky / Fotolia

Foto: © Pavel Losevsky  / Fotolia
Foto: © Pavel Losevsky / Fotolia

Conjunctivita, ușor de recunoscut din cauza faptului că albul ochilor are acum  o culoare roșie, este o inflamație a membranei transparente (denumită conjunctivă) care căptușește pleoapele și acoperă ochiul până la marginea corneei. Această afecțiune poate să apară deopotrivă la copii și la adulți. Cauzele sunt multiple  dar, medical, conjunctivita poate fi infecțioasă sau neinfecțioasă.  Important de știut este că ea nu afectează vederea bolnavului

Conjunctivita virală
Este cauzată de o infecție cu virus, de obicei gripal sau pa-ragripal (sezonier), de aceea momentul apariției este fie la începutul primăverii, fie la sfârșitul toamnei. Cu alte cuvinte, conjunctivita virală este una dintre primele manifestări ale răcerilor sezoniere și poate ține până la două săptămâni.
Alte simptome asociate sunt: lăcrimare masivă, congestia sinusurilor, fotofobie și secreții nazale abundente. Este extrem de contagioasă, dar nu necesită tratament cu antibiotic. Cu toate acestea, trebuie depistată din timp și tratată de doctor în mod corespunzător.
Conjunctivita bacteriană
Este cauzată de stafilococi sau streptococi (de exemplu: gonoreea sau clamydia). Pe lângă faptul că ochiul se înroșește, pacientul acuză mâncărime, dureri și inflamații oculare. O secreție alb-gălbuie se depozitează la rădăcina genelor și în colțul ochiului, mai ales după somn, și dă bătaie de cap bolnavului care se chinuiește să-și desprindă ploapele. De asemenea, mai poate să apară și o secreție verzuie, groasă. Tratamentul, în acest caz, este bazat pe antibiotice, de obicei sub formă de picături oculare, unguente sau pastile. Simptomele, în mod normal, dispar în 7 zile însă este important să se continue tratamentul dat de doctor pentru a se evita recidiva bolii. Atenție! Conjunctivita bacteriană este contagioasă.
Conjunctivita alergică
Apare la persoanele care sunt alergice la diverși factori cum ar fi: polenul, praful, părul (blana) animalelor etc.
Pe lângă simptomele clasice ale unei alergii, în cazul acestui tip de conjunctivită, pacientul reclamă și mâncărime la nivelul ochilor, lăcrimare abundentă, dar niciun pic de durere. Se tratează cu medicamente antihistaminice, boala nefiind contagioasă. Doctorul specialist trebuie să identifice factorul alergen care provoacă afecțiunea oculară pentru a putea realiza profilaxia unor noi episoade de conjunctivită.
Conjunctivita  determinată de iritanți
Factorii iritanți pot fi: șam-poanele, praful, fumul de țigară, gazele, clorul (folosit în tratarea apei din piscină), fardurile, substanțele pentru curățenia casei sau diverse creme. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să îndepărtezi factorul iritant prin clătiri succesive ale ochiului cu apă din abundență. Apoi, fă-ți drum până la doctor pentru că aceste substanțe pot fi dăunătoare.
Cum prevenim  infectarea celor din jur?
Formele de conjunctivită in- fecțioasă sunt contagioase prin simplul contact direct al pacientului cu oricine. Evită să pui mâna pe ochi și apoi să atingi alt obiect. Ține o igienă strictă, spală-te pe mâini foarte des, mai ales după ce ai aplicat, de exemplu, unguentul pe ochi. Nu folosi aceleași prosoape, fețe de pernă, batiste cu ceilalți membri ai familiei. Dezinfectează obiectele pe care pui mâna în mod frecvent: pixuri, chei, telefon mobil, telecomanda de la TV, mouse-ul de la calculator,  clanțele, chiuveta etc.

ADA OPREA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*