Coada șoricelului: o plantă minunată

Fotolia_23412601

Foto: © petrabarz / Fotolia

O plantă modestă, puțin studiată de oamenii de știință, dar care nu trebuie să lipsească din farmacia ta naturală. Grație substanțelor active pe care le conține, o poți folosi ca remediu împotriva multor boli: tulburări de ciclu, chisturi ovariene, fibrom uterin, colită, diaree, febră, tromboză etc.

Coada șoricelului – cunoscută și sub numele de brădățel, iarba-oilor, crestățea, alunele, iarba-șoarecelui – este răspândită atât în câmpie și deal, cât și în zonele montane, în locuri umbrite sau însorite. Este bogată în uleiuri esențiale și degajă o aromă foarte agreabilă. Prezența acestei plante în grădină ajută alte specii să reziste la insecte și boli.
În vremuri străvechi
Utilizarea ei ca plantă medicinală datează încă din preistorie. Semințele ei au fost găsite în situl arheologic Shanidar din Irak. Dioscoride, un medic grec născut în jurul anului 40 d.C., care ne oferă principalele referințe privind folosirea plantelor medicinale din Antichitate, prezintă coada șoricelului drept remediu împotriva rănilor de război, precum plăgi sângerânde și ulcere. Amerindienii cunoșteau prea bine virtuțile acestei plante și o foloseau regulat pentru a trata febra, răceala, gripa, rănile de tot felul, precum și diferite tulburări digestive. Unele țări din nordul Europei o foloseau la fabricarea berii, în locul hameiului.
Astăzi
Din păcate, coada șoricelului a fost cam neglijată de cercetători, de aceea s-au realizat prea puține studii care să-i dovedească eficiența terapeutică. Totuși, acest lucru nu-i știrbește reputația de plantă vindecătoare, iar sutele de ani în care a fost utilizată de strămoșii noștri reprezintă un argument suficient pentru a o folosi și noi ca plantă medicinală. Deși este înzestrată cu proprietăți medicinale întreaga plantă, cele mai utilizate părți sunt frunzele și florile. Hai să trecem în revistă câteva dintre efectele benefice ale acestei plante modeste, dar minunate.

Efect antihemoragic
Coada șoricelului posedă pro-prietăți cu efecte opuse: de pe o parte oprește sângerările, iar pe de alta favorizează o mai bună fluidizare a sângelui, diminuând prezența cheagurilor. Cu alte cuvinte, face ceea ce e nevoie să facă. Așadar, coada șoricelului poate fi utilizată pentru tratarea trombozelor, flebitei, hemoroizilor, dar și a sângerărilor (la nivelul plămânilor, intestinelor și a altor organe sau țesuturi interne și externe). Conținutul ei în flavonoide îi conferă proprietatea de a tonifia vasele sanguine, fiind utilă și persoanelor care au deja varice sau predispoziție la varice.

Digestie mai bună
Coada șoricelului are o afinitate particulară pentru mucoasa sistemului digestiv, fiind un excelent remediu împotriva afecțiunilor cronice și acute: colită, ulcer gastro-duodenal, diaree.
Ficatul, care este un organ foarte vascularizat, primește mult sânge prin artera hepatică și vena portă. Prin acțiunea sa asupra sângelui, coada șoricelului îmbunătățește circulația hepatică, favorizând astfel buna activitate a acestui organ.

Remediu antifebră
Când ești răcită sau ai gripă, mai ales dacă ai făcut febră, ceaiul de coada șoricelului te pune rapid pe picioare, căci combate febra și te răcorește. Este recomandată în special în cazul în care febra nu este însoțită de transpirație (pielea este uscată): ea deschide porii pielii, permițând evacuarea excesului de căldură din interiorul organismului.

Fără tulburări de ciclu
Coada șoricelului mai este denumită și planta femeilor, deoarece influențează benefic funcția organelor genitale: reglează ciclul menstrual, calmează durerile din timpul ciclului, ameliorează neplăcerile ce apar la menopauză (bufeuri, edeme, dureri de cap). Poate fi folosită în caz de amenoree (lipsa menstruației), menstruație abundentă, sângerări între menstruații, crampe menstruale. De asemenea, este un excelent remediu împotriva patologiilor aparatului reproducător feminin: fibrom uterin, chisturi ovariene, endometrioză, leucoree. În combinație cu alte plante, coada șoricelului ajută femeile să traverseze mai ușor perioadele de schimbări hormonale, precum adolescența, pre-menopauza, menopauza.

Cum se folosește
Pe cale internă

  • Infuzie. Peste 1 – 2 lingurițe de plantă uscată se toarnă 150 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2 – 3 căni pe zi, între mese.
  • Tinctură. Se iau 5 ml de tinctură diluată în puțină apă rece sau în suc de fructe, de 3 ori pe zi, între mese.

Pe cale externă

  • Comprese. Se prepară o infuzie cu 1 – 2 lingurițe de plantă la 250 ml apă clocotită, se filtrează și se lasă să se răcească. Se îmbibă o compresă cu infuzie și se aplică pe răni sau pe zonele de piele inflamată.
  • Infuzie. Împotriva aftelor bucale poți folosi o infuzie concentrată (o lingură de plantă la 250 ml apă clocotită), cu care să-ți clătești gura de mai multe ori pe zi.

 

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*