Cicatrice mică, cicatrice mare

Foto: © Tyler Olson / Fotolia

Foto: © Tyler Olson /  Fotolia
Foto: © Tyler Olson / Fotolia

Cine nu a avut măcar o cicatrice în viața sa? O mișcare greșită în bucătărie,  o căzătură din neatenție, o mică intrevenție chirugicală, chiar și marginea unei coli de hârtie poate să îți lase o urmă roșie, care ustură dacă a fost adâncă și care să dureze o perioadă de timp…

Sigur că lucrurile se schimbă, măcar din punct de vedere al impactului psihologic și estetic, dacă cicatricea este urmarea unei traume majore – accident teribil, arsuri, intervenție chirugicală invazivă, acnee severă etc.
Cicatricele cutanate, în prima fa- ză, pot fi roșii, inflamate, dar de obicei se estompează cu timpul. Ele sunt o etapă normală a procesului de vindecare, în cazul în care țesuturile sunt traumatizate. Dacă marginile plăgii sunt urmarea unui traumatism îngust, de obicei cicatricea se va vindeca și va lăsa în urmă o linie palidă, care se va estompa și ea în timp. În cazul cicatricelor largi însă, când lipsește tegument, plaga va fi închisă la culoare și va necesita o perioadă mai lungă de vindecare. Dar chiar și aceste cicatrice vor sfârși prin a avea o culoare mai palidă, ceva mai vizibile abia când pielea se bronzează.
Cicatrice severe
În această categorie intră cele nu- mite cheloide, fibroase, care afectează și țesutul din jurul cicatricei, uneori atârnând de te- gument ca o cocoașă. Apoi sunt cicatricele hipertrofice, ca- re acoperă o regiune largă și pot limita mișcările, deoarece țesutul cicatriceal nu este la fel de flexibil sau sensibil ca și tegumentul inițial. Cicatricele atrofice sunt cele care formează de- presiuni (găuri) în piele.
În special aceste tipuri de plăgi vor fi greu de vindecat, va fi greu de trecut peste impactul psihologic și personal, dar și social, vor necesita timp și tratament.
Tratamente
De ce necesită tratament? Întâi pentru că pot fi porți de intrare în organism a diverși agenți agresivi; plăgile trebuie curățate, bandajate, adesea suturate, țe- sutul se întreține cu unguente. În funcție de situație, medicul poate recomanda injecții de prevenire a tetanosului. Chiar și o zgârietură va impune o spălare a țesutului cu apă și săpun, îndepărtarea corpurilor străine și chiar aplicarea unei creme, a unui unguent antibacterian. Când e vorba de cicatrice mari, indiferent de cum au apărut, tratamentul este obligatoriu din toate motivele deja enumerate, dar și pentru că țesutul trebuie ajutat să se cicatrizeze, pe cât posibil cât mai bine și mai estetic. Aceste cicatrice mari, spre deosebire de cele banale, care uneori ustură și atât, pot fi dureroase, chiar pruriginoase. Este evident că impun un tratament de durată și specific. Se excizează țesutul mort, se suturează plaga, poate fi recomandată terapie cu corticosteroizi, grefe de piele, laser terapie, operație estetică de estompare a cicatricei, masaj etc. Sigur că ideal este să se minimalizeze, pe cât posibil trauma pielii și să se prevină tocmai existența acestor urme teribile, cum sunt cicatricele cheloide sau hipertrofice.
O variantă modernă, tot mai des recomandată și utilizată, non-invazivă, este cea a gelurilor cu silicon. Fie că e o cicatrice mai mică, fie că e din gama celor severe, gelul siliconat se aplică în procesul de vindecare (nu pe plagă deschisă). Remarcabil este în cazul acestui tip de tratament tocmai faptul că se previne formarea cicatricelor cheloide sau hipertrofice cu real succes.
Ca orice altă problemă de să-nătate, și cicatricele vor fi sub atenția medicului și se vor trata după sfatul său.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*