Cearta în cuplu, benefică uneori

Foto: © Monkey Business - Fotolia.com.jpg

Foto: © Monkey Business - Fotolia.com.jpg
Foto: © Monkey Business – Fotolia.com.jpg

Ciondănelile sunt inevitabile într-un cuplu, oricât de mult s-ar strădui cei doi. Uneori însă, o simplă dispută se poate transforma într-o ceartă de proporții dacă te lași condusă de emoții. Iar certurile prost gestionate tensionează relația.
Nu te învinovăți: un cuplu în care există discuții nu este neapărat un cuplu în care lucrurile nu merg bine. Mai rar sau mai des, cu toții ne exteriorizăm iritarea și ne-
mulțumirile. Important este să gestionezi conflictele dintre voi, deseori izbucnite din te miri ce, așa încât ele să fie utile relației și nu să o distrugă. Pentru că, vorba aceea: „Dacă tot ne certăm, măcar să ne certăm cu folos”. Iată și câteva sfaturi utile.
Copleșită de emoții
Sigur că îți pierzi cumpătul atunci când, pentru a zecea oară, te lovești de cutia plină cu scule a soțului: „I-am spus de o sută de ori să aranjeze sculele astea, da’ parcă vorbesc cu pereții. Nu-i pasă de mine, nu ascultă niciodată ce-i spun… Nu mai suport!”. În acest punct, gândurile tale negative depășesc gravitatea situației în sine, iar intensitatea lor depinde de cât de sensibilă ești la obstacolele vieții de zi cu zi. Inevitabil, aceste gânduri aprinse dau naștere unei reacții emoționale puternice: te enervezi, inima îți bate cu putere, te înroșești la față, respirația se precipită… Emoțiile sunt atât de intense încât atunci când dai ochii cu soțul tău riști să explodezi ca să te eliberezi.
Calmează-te, calmează‑te…
Ușor de zis, greu de făcut. Dacă am reuși să ne calmăm rapid când suntem furioși, în mod sigur am avea mai puține probleme. Pentru că, nu-i așa, într-un fel vorbim și reacționăm când ne pierdem stăpânirea de sine și cu totul altfel când suntem calmi. Pentru ca enervarea ta să nu dea startul unui conflict serios, este necesar să te calmezi. Ia măsuri:

  •  Primul pas ar fi să-ți schimbi gândurile: „Este adevărat că a uitat să facă asta sau aia, dar nu o face intenționat”.
  •  Respiră adânc și lent, um-plându-ți cu aer abdomenul, ca să încetinești ritmul inimii și să scazi nivelul de adrenalină.
  •  După ce te mai liniștești, încearcă să descoperi ce anume din interiorul tău a declanșat aceste gânduri și emoții negative. Poate nu te simți suficient de respectată sau de iubită? Cunoscându-ți mai bine vulnerabilitatea personală, vei reuși să privești lucrurile dintr-o perspectivă mai puțin neagră: „În fond, dezordinea nu e chiar o catastrofă”.

Cum acționezi?
A apărut o problemă sau o situație deranjantă? E mai bine să reacționezi decât să taci și să acumulezi resentimente. Asta nu înseamnă să te enervezi și să ridici tonul, ci pur și simplu să discuți cu partenerul. Dar nu oricum și oricând: așteaptă momentul potrivit, iar între timp stabilește-ți argumentele.
Punctul cheie al oricărei dispute este să nu insiști pe fapte, ci pe sentimentele pe care ți le declanșează acea situație. Nu-i spune: „Ți-am spus de atâtea ori să pui sculele la loc și tot degeaba”, ci: „Când îți lași lucrurile la voia întâmplării, am impresia că nu-ți pasă deloc de mine”.
Ascultă și punctul lui de vedere. În orice discuție contradictorie fiecare dintre părți crede că are dreptate, iar dacă vei insista să-i demonstrezi cu orice preț câtă dreptate ai tu și cât de mult greșește el discuția se poate ușor transforma în ceartă. Scopul tău nu e să ajungeți să vă „împungeți”, ci să vă în-țelegeți reciproc și să rezolvați problema discutată.
Arta de a te ciondăni
Când micile voastre ciondăneli, începute pe un ton cât de cât pașnic, amenință să se încheie cu țipete, uși trântite, jigniri, ar fi înțelept să iei imediat măsuri.
Câteva sugestii:

  •  Nu învârti discuția în jurul lui („tu ai făcut asta”, „tu n-ai făcut asta”), căci îi dai impresia că totul e numai din vina lui. În acest mod nu există dialog și nu vă puteți înțelege. Dacă te surprinzi vorbind așa, oprește-te și concentrează-te pe sentimentele tale: „asta mă face să sufăr”, „mă simt folosită” etc.
  •  Ați început să țipați, să vă jigniți, să trântiți ușile? Din acest punct dialogul nu mai e posibil, căci sunteți prea nervoși. Renunță imediat la discuție. Numără până la trei, respiră adânc și du-te să faci o baie relaxantă. Reluați discuția mâine, când sunteți calmi.
  •  Nu căuta cu orice preț o soluție la problema pe care o discutați. O situație neplăcută care există de multă vreme nu poate fi rezolvată într-o oră. Decideți împreună să rediscutați chestiunea cu pricina: mai bine ajungeți pas cu pas la rădăcina problemei decât să pretinzi o schimbare imediată, care de fapt este imposibilă.
  •  Nu-i amesteca și pe alții în dispută: „Avea dreptate mama spunând că ești un terchea-berchea”. De asemenea, nu-i critica rudele. Asemenea abordări pot da naștere unui scandal.

Orice discuție contradictorie poate fi purtată pe un ton calm. În acest fel sunt șanse mari ca partenerul tău să te asculte cu adevărat și să se străduiască, pe viitor, să fie mai atent la sentimentele tale.

Nu generaliza o problemă

  •  Ați început să vă ciondăniți de la o situație din prezent și ai ajuns să-i critici caracterul și să-i reproșezi tot ce a greșit de când vă cunoașteți? Pune punct discuției! Nu vei reuși să reglezi acum toate conflictele voastre.
  •  Sub avalanșa de reproșuri, soțul tău va uita de la ce a pornit discuția și ce aștepți, de fapt, de la el. Dacă te auzi repetând des cuvintele „niciodată” sau „întotdeauna” e semn că trebuie să închei disputa.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*