Ce te faci cu pistruii?

Foto: © NinaMalyna - Fotolia.com

Foto: © NinaMalyna - Fotolia.com
Foto: © NinaMalyna – Fotolia.com

Chiar dacă e doar o problemă de natură estetică, dacă eşti predispusă la apariţia pistruilor,  aceştia îţi pot da serioase bătăi de cap. Faptul că unora li se par nostimi nu te impresionează defel? Deşi n-ai cum să-i determini să dispară, cu puţin efort îi poţi face mai puţin vizibili.
Pistruii, petele mici, neregulate, de culoare galben-brun, cu localizare pe pomeţi, frunte, nas şi, mai rar, pe braţe şi umeri, îşi fac apariţia cam de pe la vârsta de 5-6 ani, urmând ca după 30 de ani numărul lor să tot scadă. Coloritul pistruilor variază de la maro deschis la maro închis, în funcţie de expunerea la soare şi căldură. Lumina solară puternică nu doar că întunecă pistruii apăruţi deja, dar provoacă şi apariţia altora noi. Aşa se face că iarna devin mai palizi, iar odată cu venirea sezonului cald devin mai întunecaţi. De obicei, cu un asemenea „dezastru” se confruntă persoanele cu ten deschis la culoare şi păr blond sau roşcat. Sunt însă şi pistrui temporari, mai ales în cazul copiilor, cărora le apar într-o anumită perioadă a vieţii, mai ales la pubertate, când organismul nu secretă suficientă melanină, urmând ca, spre adolescenţă, când aceasta se reglează, pustruii, în cazul unora, să se estompeze, iar al altora chiar să dispară.
De ce-şi fac apariţia?
Medicii dermatologi sunt de părere că principala cauză o constituie factorul ereditar, urmându-i expunerea excesivă la soare. Printre cauze se numără şi dereglările hormonale în cazul celor care iau anticoncepţionale sau în timpul sarcinii. Melanina, substanţa care pigmentează pielea, este produsă de celulele melanocite. Când acestea nu funcţionează cum trebuie, fie din cauze genetice, fie din cauza unei dereglări hormonale, se pot produce pete de pigmentare, ca şi pistruii. Melanina este cea care dă culoare părului, tenului şi chiar ochilor.
Ajutor de la natură
Estomparea petelor de pe piele, inclusiv a pistruilor, se poate realiza cu ajutorul măştilor cosmetice pe bază de plante. Alege-le pe cele care-ţi par mai uşor de preparat, găseşti mai uşor ingredientele sau pur şi simplu observi că-ţi prieşte.

Castravete

  •  Prepară-ţi o mască de castravete şi lapte. Taie în rondele mici castravetele, acoperă-le cu lapte proaspăt nefiert şi lasă-le la macerat într-un loc răcoros câteva ore. Apoi strecoară lichidul obţinut şi tamponeză-ţi cu el zona cu pistrui de 2-3 ori pe zi.
  •  Tamponează de 3 ori pe zi locurile cu pistrui cu suc proaspăt obţinut din castravete;
  •  Aplică felii subţiri de cas-travete sau întinde pasta obţinută după ce l-ai dat pe răzătoarea mică pe locurile cu pistrui.

Păpădie
Pregăteşte-ţi o mască din suc de păpădie. Pisează un mănunchi de tulpini de păpădie pentru a obţine sucul din ele, amestecă-l cu aceleaşi cantităţi de suc de lămâie şi miere, după care adaugă argilă verde până obţii o pastă moale. Tamponează-ţi cu ea locurile cu pistrui de 3-4 ori pe săptămână.
Ceapă
Amestecă sucul obţinut de la 2-3 cepe mari cu ulei de măsline sau de porumb în părţi egale şi foloseşte loţiunea obţinută de câteva ori pe zi, timp de o săptămână.

  •  Prepară un macerat de ceapă zdrobită în oţet, după care foloseşte pasta obţinută pe post de mască, de 2-3 ori pe săptămână.

Lămâie

  •  Adaugă în sucul de la o lămâie puţină sare şi tamponează-ţi pistruii pentru a le diminua intensitatea coloritului.
  •  Serile mai poţi recurge şi la ajutorul unei măşti preparată dintr-un amestec de iaurt, suc de lămâie şi drojdie de bere în amestec cu apă oxigenată.

Hrean

  •  Se rad câteva rădăcini de hrean, se introduc într-o sticlă de 500 ml, se toarnă apoi 250 ml oţet şi se lasă la macerat 5-6 zile, timp în care se agită în fiecare zi sticla pentru uniformizarea concentraţiei. Apoi se strecoară şi se aplică pe locurile marcate de pistrui sau pete de pigmentare.

Pătrunjel
Pisează frunzele de pătrunjel într-o piuliţă, după care aplică pasta obţinută pe zonele cu pistrui.

  •  Prepară o infuzie din 3 linguriţe de frunze uscate de pătrunjel sau o legătură de frunze proaspete tăiate mărunt într-o cană cu apă clocotită, lasă vasul acoperit 20-30 minute, după care strecoară lichidul, şi aplică-l pe zonele cu pete.
  •  Tamponează în fiecare seară zonele cu pistrui cu suc de frunze de pătrunjel, urmând să-ţi cureţi faţa cu apă călduţă abia dimineaţa.
  •  Prepară un decoct dintr-o mână de frunze de pătrunjel la o jumătate litru de apă, lăsând vasul pe foc timp de 15 minute, apoi lasă-l să se răcească, strecoară-l şi spală-te cu soluţia obţinută faţa dimineaţa şi seara timp de o săptămână.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*