Ce înseamnă produs BIO?

Foto © Videovol - Fotolia.com

Foto © Videovol - Fotolia.com
Foto © Videovol – Fotolia.com

Alimentele bio au din ce în ce mai mare succes la consumatorii care caută produse sănătoase. Se spune despre ele că sunt mai gustoase și au o mai mare valoare nutritivă. Oare chiar sunt mai bune pentru sănătate decât alimentele obișnuite?
Legumele și fructele bio (denumite și organice sau ecologice) sunt cultivate și procesate fără să se recurgă la îngrășăminte sintetice, la erbicide și pesticide chimice, la hormoni, la substanțe modificate genetic sau la alte produse fitosanitare de sinteză. Cultivarea lor respectă metodele de lucru bazate pe reciclarea materiilor organice naturale și pe rotația culturilor și se realizează pe terenuri agricole nepoluate.
Pentru a se obține produse lactate și carne bio, animalele sunt crescute după metode tradiționale și hrănite cu cereale ecologice, iar când se îmbolnăvesc sunt tratate cu deosebită atenție, evitându-se pe cât de mult posibil administrarea de antibiotice sau de alte medicamente chimice.
Din modul în care sunt cultivate și procesate alimentele bio rezultă o serie de avantaje. Să vedem care sunt acestea.
Hrană mai curată
Fructele și legumele bio nu conțin pesticide, iar atunci când totuși sunt depistate pesticide în ele, nivelul acestora este mult sub normele admise. De asemenea, aceste alimente conțin o cantitate mult mai mică de nitrați: cantitatea nitraților din sol crește o dată cu utilizarea îngrășămintelor.
Din acest punct de vedere, să optezi pentru produse sănătoase și în special pentru alimentele bio pare să fie un gest benefic sănătății. O alegere ce are încă un avantaj: îți oferă posibilitatea să consumi și coaja legumelor și fructelor. Se știe că vitaminele și mineralele se găsesc în concentrație mare imediat sub coajă, ori atunci când curățăm coaja îndepărtăm și o mare cantitate de elemente nutritive. În ce privește legumele și fructele obișnuite, ni se recomandă să le curățăm de coajă, unde se concentrează o mare cantitate din pesticidele folosite.
O porție zdravănă de antioxidanți
De-a lungul anilor, oamenii de știință au făcut numeroase studii comparative privind calitatea nutritivă a produselor bio și a celor convenționale. Concluzia lor a fost că alimentele ecologice sunt superioare din punct de vedere nutritiv. De exemplu, fructele și legumele organice conțin cantități mai mari de vitamine A, C, E și de betacaroten decât produsele obișnuite. Dar ceea ce detașează net alimentele bio de cele convenționale este pre-zența mult mai mare de polifenoli. Aceste substanțe prezente în numeroase vegetale au proprietăți antioxidante, adică previn îmbătrânirea prematură, ne protejează de maladiile cardiovasculare și de unele tipuri de cancere.
Sursă de omega 3
În ce privește carnea și lactatele, produsele bio sunt, de cele mai multe ori, o sursă excelentă de omega 3, un acid gras de care orga-nismul are nevoie ca să ne protejeze de maladiile cardiovasculare. Trebuie să precizăm însă că, în funcție de alimentația animalelor, cantitatea de omega 3 poate varia de la un produs bio la altul. De exemplu, o vacă hrănită cu iarbă și cereale ce conțin semințe de in va produce un lapte bogat în omega 3. Dacă din rația alimentară a animalului lipsesc aceste semințe, cantitatea de omega 3 din lapte va fi mai mică.
Nu uita de fibre
Una dintre marile greșeli ale alimentației moderne este re-
nunțarea la cerealele integrale, însă alimentația bio ne permite să corectăm această eroare. Cum? Consumând cereale și leguminoase bio. În acest fel vom reuși să acoperim necesarul zilnic de fibre alimentare, acele substanțe care reglează tranzitul intestinal și metabolismul zaharurilor și grăsimilor și care mențin echilibrul florei intestinale. Din acest motiv ar fi preferabil să alegi versiunea bio a anumitor alimente pe bază de făină și de cereale, de exemplu pâine integrală ecologică.

*

Să mănânci bio nu înseamnă doar să înlocuiești alimentele obișnuite cu unele ecologice. Este vorba, în primul rând, de adoptarea unei alimentații de calitate, benefică pentru sănătate. Chiar dacă nu îți permiți să cumperi produse ecologice (care sunt mai scumpe decât cele obișnuite), îți poți asigura echilibrul alimentar optând pentru alimente proaspete și cât mai variate.

Verifică eticheta

  •  Alimentele bio sunt urmărite pe întreg lanțul de producție de către organisme de certificare a produselor biologice, al căror rol este să ne protejeze de consumul unor substanțe ce pot dăuna sănătății noastre. Aceste organisme de certificare controlează calitatea apei, a solului și a aerului și se asigură că nu sunt folosite substanțe chimice (pesticide, erbicide, hormoni, fertilizatori etc.).
  •  Pe ambalajul unui produs bio trebuie să existe două marcaje: sigla AE (agricultură ecologică) și sigla organismului care a certificat alimentul, care poate fi din România sau din Uniunea Europeană.

ANGELA CÎLȚAN

1 Comment

  1. Din pacate este cam greu sa controlezi lantul de productie al alimentelor si de multe ori dam banii doar pe eticheta. In mod normal produsele bio nu ar trebui sa fie un lux, ci ar trebui sa aiba un pret normal iar pretul produselor non-bio sa scada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*