Ce indică tusea copilului

Foto: © mbt_studio / Fotolia

Foto: © mbt_studio / Fotolia
Foto: © mbt_studio / Fotolia

Este frustrant să-ți auzi copilul tușind, mai ales dacă tusea îi produce disconfort sau îi tulbură somnul. Și totuși, în ciuda faptului că este supărătoare și poate suna îngrozitor, tusea nu anunță neapărat ceva grav. 

Ce este, de fapt, tusea? Un mecanism de apărare împotriva microbilor; este modul prin care organismul curăță căile respiratorii de bacterii, mucus și substanțe iritante. Modul în care sună tusea îți poate da indicii valoroase despre afecțiunea care o provoacă. Așadar, dacă înveți să identifici tusea, îți va fi mai ușor să tratezi copilul și vei ști dacă este cazul să ceri ajutor medical.
O regulă importantă: dacă tu-sea îi îngreunează respirația, dacă are febră mare, dacă accesele de tuse îl fac să vomite, du neîntârziat copilul la medic. De asemenea, este bine să ceri sfatul medicului dacă tusea, deși moderată, persistă mai mult de 2 – 3 săptămâni.
Răceală
Tusea care însoțește răceala este una „obișnuită”, deseori productivă, fără să fie însoțită de șuierături sau de dificultăți în respirație. În afară de tuse copilul poate prezenta simptome precum: secreții nazale, strănuturi, febră moderată, ochi lăcrimoși. Tusea durează 7 – 10 zile, dar poate persista până la 20 de zile, însă în fiecare zi vei observa o îmbunătățire.
Ce faci: dacă micuțului îi curge abundent nasul, este posibil ca secrețiile din nas să ajungă și în gât, ceea ce irită mucoasa, stimulează reflexul de tuse și poate exacerba tusea. Curăță-i nasul cât mai des. Dacă ai un bebeluș sau un copil mic ce nu știe să-și sufle nasul, folosește picături saline și pompița.
Gripă
Tusea din gripă este răgușită, guturală, are tendința să apară în accese frecvente și poate fi acum uscată, acum productivă. În gripă, copilul face febră mare, îi curge nasul, este letargic și irascibil, nu are poftă de mâncare, se plânge de dureri de cap și de mușchi. Poate vo-mita (nu neapărat în timp ce tușește) și poate avea diaree.
Ce faci:
• cheamă medicul dacă cel mic are febră mare, varsă, are diaree, refuză să mănânce și să bea;
• este important să bea multe lichide, ca să nu se deshidrateze. Folosește un umidificator în camera lui pentru a reduce congestia căilor respiratorii.
Bronșită  
În bronșită, tusea este aspră, profundă, supărătoare. În primele zile de boală tusea este uscată, dar apoi devine productivă. Accesele de tuse îi pot provoca vărsături copilului.
Ce faci: • nu e nevoie de un tratament anume, căci simptomele bronșitei (secreții nazale, febră moderată) dispar de la sine în 7 – 10 zile. Totuși, tusea poate persista câteva săptămâni; • nu supraîncălzi camera copilului, ferește-l de fumul de țigară și încurajează-l să bea apă în cantități mici, dar cât mai des;  • în timpul nopții lasă-l să doarmă cu capul ușor ridicat, pentru a-i ușura respirația (pu-ne-i încă o pernuță).
Astm
Poți bănui că tusea este cauzată de astm dacă juniorul tușește de mai mult de 10 zile, fără cauze evidente. Tusea este adeseori șuierătoare și se agravează noaptea, la efort fizic, dar și la contactul cu substanțe alergene (polen, păr de animale, acarieni etc.) sau fum de țigară.
Ce faci: • dacă astmul copilului îmbracă o formă moderată, tusea cronică poate fi singurul simptom. Ar fi bine să-l duci la medic pentru un diagnostic corect.
Crup
Crupul este o inflamație a laringelui și traheei, care afectează cel mai frecvent copiii cu vârsta sub 3 ani. Este ușor de identificat din cauza tusei „lătrătoare” (seamănă cu lătratul unui câine). Originea crupului poate fi o alergie, schimbările bruște de temperatură, ori o infecție virală a căilor respiratorii superioare. Crupul apare de obicei brusc, în toiul nopții. În timpul crupului apare tusea „lătrătoare”, respirația copilului este mai zgomotoasă ca de obicei sau poți observa că apar sunete stridente în timp ce inspiră. Plânsul agravează crupul, așa că ai grijă să nu intri în panică deoarece se va panica și cel mic.
Ce faci: • du copilul în baie, închide ușa și dă drumul la apa caldă (fie la duș, fie la robinet). Aerul umed va calma inflamația căilor respiratorii și îi va ușura respirația. Dacă metoda nu funcționează, deschide geamul și du copilul lângă fereastră, ca să respire aerul răcoros al nopții. Dacă nu observi nici o ameliorare, du copilul la spital.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*