Când tiroida se dereglează

Fotolia_22324763
Fotolia_22324763

Dacă ți-e mereu frig, nu te poți concentra sau ai probleme cu memoria,
dacă te chinuie insomnia, ai tulburări menstruale ori te îngrași aparent fără motiv, nu da neapărat vina pe stres sau oboseală. Neplăcerile cu care te confrunți pot fi cauzate de o tulburare în activitatea glandei tiroide

Se estimează că una din șase femei cu vârsta cuprinsă între 45 și 60 de ani se confruntă cu o disfuncție tiroidiană. Tiroida este o mică glandă situată la nivelul gâtului, care reglează toate funcțiile importante ale organismului. Ea controlează procesul gândirii, ritmul cardiac, temperatura corpului, metabolismul, activitatea mușchilor, ciclul menstrual. Când tiroida nu mai funcționează corespunzător, sănătatea și dispoziția noastră au de suferit. Vorbim de o dereglare în funcția tiroidei atunci când aceasta produce prea mulți sau, dimpotrivă, prea puțini hormoni. Cu cât mai devreme depistezi și tratezi o eventuală tulburare cu atât rezultatele vor fi mai bune.

Hipotiroidia

Vorbim espre ipotiroidie atunci când glanda nu produce suficienți hormoni. Cauzele pot fi o tulburare a hipofizei, boala Hashimoto sau îndepărtarea chirurgicală a gușei. De obicei se face simțită pe la 40 de ani. Dacă suferi de hipotiroidie, organismul folosește energia într-un ritm mai lent decât ar fi normal și multe funcții ale organismului sunt încetinite.

  • Simptome: ritm cardiac încetinit, constipație, tulburări de memorie, dificultăți de concentrare și atenție, somnolență, sensibilitate mărită la frig, proastă dispoziție, crampe musculare, piele aspră și uscată, senzația de furnicături în mâini, mișcări și reacții lente, tulburări menstruale, scăderea libidoului.
  • Tratament: e dministrează medicamente care să înlocuiască hormonii lipsă. Tratamentul va fi stabilit de medicul endocrinolog, pe baza analizelor hormonale. În ceea ce privește regimul alimentar este recomandat să se evite alimentele care conțin multe grăsimi (de exemplu carne grasă, mezeluri, unt, dulciuri). Include în dietă peștele și carnea de pui, legumele, fructele și fructele de mare.

Hipertiroidia

Este consecința producerii în exces a hormonilor tiroidieni. Cauzele hipertiroidiei pot fi o inflamație sau o tumoră benignă a tiroidei, stresul puternic, traumele psihice, îmbătrânirea. Nu trebuie uitat că și ereditatea joacă un rol important în această maladie. Persoanele care au în familie pe cineva cu tulburări tiroidiene sau cu probleme ale sistemului imunitar (cum ar fi diabet insulino-dependent, artrită reumatoidă sau anemie pernicioasă) sunt mai expuse riscului de a suferi de hipertiroidie.

  • Simptome: pierdere în greutate în ciuda poftei de mâncare crescute, puls accelerat, palpitații, fugă de idei (trecerea rapidă de la o idee la alta), dispoziție sufletească schimbătoare, intoleranță la căldură, nervozitate, iritabilitate, diaree frecventă, tremurături ale mâinilor, transpirație abundentă, insomnie, stări febrile, sensibilitate la lumină.
  • Tratament: constă în administrarea de medicamente care diminuează secreția de hormoni tiroidieni sau, în unele cazuri, de iod radioactiv. Un rol important în ținerea sub control a acestei maladii îl joacă dieta.

Ea trebuie să fie bogată în calorii, deoarece metabolismul este accelerat și organismul are nevoie de multă energie. Este indicat ca alimentația să fie bogată în proteine (lactate, carne) și leguminoase, dar săracă în grăsimi. Foarte importante sunt vitaminele, mai ales A, C și B1, precum și calciul.

Boala Hashimoto

Este cea mai frecventă formă de hipotiroidism. Este o boală autoimună, ale cărei cauze sunt necunoscute.
Se știe însă că sistemul imunitar al persoanelor care suferă de boala Hashimoto tratează hormonii tiroidieni ca pe niște corpi străini și produc anticorpi care, treptat, distrug țesuturile glandei tiroide.

  • Simptome: semnul caracteristic este apariția gușei (mărirea glandei tiroide), iar pe măsură ce boala avansează apar și alte simptome precum creștere în greutate, depresie, oboseală, ritm cardiac încetinit, constipație, tulburări de memorie, căderea părului.
  • Tratament: se administrează hormoni tiroidieni.

Controlul tiroidei 

  • Analize de sânge: permit stabilirea nivelului în sânge al hormonilor tiroidieni (tiroxină și triiodotironină) și nivelul TSH.
  • Ultrasonografia: permite depistarea eventualelor tumori și a altor modificări de la nivelul glandei. 
  • Scintigrafia: se realizează cu ajutorul unui aparat special, după injectarea unei substanțe de contrast în venă. În acest fel se verifică dacă tumorile sunt „fierbinți“ (care secretă hormoni în exces) sau „reci“ (fără secreție hormonală). Este o explorare tot mai puțin utilizată și indicată.
  • Puncția cu ac subțire: se recoltează câteva celule din nodulii tiroidieni care sunt cercetate la microscop, pentru a exclude modificările maligne.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*