Când soarele lasă urme…

Fotolia_1931748

Foto: © Yuri Arcurs / Fotolia

Sezonul estival ne activează dorința de a lenevi sub razele soarelui, îmbiați de briza marină, în căutarea unei pieli ciocolatii. Bronzul, știm, nu este întotdeauna benefic și nici nu ne înfrumusețează mereu pielea. În lipsa unei îngrijiri adecvate a pielii, acumulările de melanină pot apărea pe piele chiar și la câțiva ani distanță

Teoria extremelor

În timp ce Angelina Jolie ne sfătuiește să nu stăm niciodată la soare, Madonna face baie în mare protejată de o umbrelă, iar Monica Bellucci a fost fotografiată pe plajele italiene complet îmbrăcată, și-au făcut apariția numeroase solare care promit protecție cutanată maximă. În schimb, în cabinetele dermatologilor se prezintă tot mai des persoane care vor să scape de petele maronii de pe piele, dobândite în urma expunerii necontrolate la soare, fără protecție solară, din dorința de a avea un bronz de invidiat.

Cum se formează petele?

Formarea petelor cutanate este cauzată de producerea neomogenă de melanină, o substanță produsă în piele (dermă) de celule specializate, melanocite, care o eliberează sub formă de mici granule care se răspândesc apoi în straturile superficiale (epidermă). Melanina se formează de la un aminoacid, tirozina, prin acțiunea unei enzime, tirozinaza. Formarea de melanină este influențată de stimuli externi, de exemplu expunerea la razele ultraviolete, acest pigment maroniu având rolul de a proteja pielea de radiațiile solare. În condiții normale, procesul de schimbare a culorii pielii se produce spontan, alteori însă pielea nu-și mai recapătă aspectul inițial și apar petele.

Cauzele petelor maronii

Daune vizibile precum o culoare închisă, ternă și lipsită de strălucire a pielii, îmbătrânirea prematură, riduri marcate în zona ochilor și a buzelor, precum și pete solare sunt semnul acestor expuneri inadecvate la soare. Petele maronii sunt o problemă cu care se confruntă mai ales femeile, ele reprezentând hiperpigmentări cutanate ca urmare a acumulării de melanină, pigmentul care dă culoarea brună a bronzului. De cele mai multe ori sunt cauzate de supraexpunerea la razele UV, dar există și alți factori predispozanți. Printre aceștia se numără sarcina, când nivelul de estrogen este mai mare, dar și consumul anumitor medicamente, printre care anticoncepționalele, antihistaminicele sau unele antibiotice luate în timpul expunerii la soare. Fața, decolteul, mâinile sunt zonele cele mai expuse. Problema petelor cutanate a existat dintotdeauna numai că, până în anii ’70, ele apăreau de la 60 de ani în sus, în schimb astăzi, sunt femei de 35-40 de ani care se confruntă cu aceste inestetice pete maronii. Bineînțeles că supradoza de soare a contribuit la amplificarea problemei, dar și ultimele obiceiuri estivale, afișate din dorința de a apărea diafane și palide generează probleme cum este, de exemplu, carența de vitamina D, extrem de importantă pentru oase. În concluzie, extremele lasă întotdeauna semne. E mai bine să nu renunți definitiv la razele soarelui, dar să te expui cu precauție. Noi îți recomandăm gama Gerovital Sun, care iubește soarele și îți oferă o protecție BIO, cu ajutorul extractului organic de rodie.

Cum previi?

Trebuie să acorzi o atenție deosebită expunerii constante la soare în timpul anului, preferând vacanțele scurte și protejând pielea într-un mod adecvat, cu creme cu un factor de protecție mare. Grija față de protejarea pielii nu trebuie să se manifeste numai în vacanțe, ci tot timpul anului, printr-un tratament adecvat: demachiere, gomaj, peeling, folosirea unor creme cu filtru solar și a unor măști hidratante sau abrazive, preferabil din ingrediente proaspete, naturale: fructe și legume pasate, gălbenuș sau albuș, smântână, miere, ulei de măsline, tărâțe etc.

Cum scapi de petele maronii? 

  • de ajutor: cosmetice

În unele cazuri, petele pot dispărea în mod spontan, în altele trebuie să apelezi la tratamente fie cosmetice, fie laser. Acestea acționează în două moduri: fie amplifică schimbul cutanat (de netezire), fie blochează enzima care produce melanina. Substanțele de netezire favorizează eliminarea celulelor pigmentate, omogenizează culoarea pielii, reînnoiesc celulele și împiedică melanocitele să impregneze melanina în celulele apropiate. Arbutina, acidul cogic, vitamina C, acidul azelaic sunt substanțele cel mai des întâlnite în compoziția produselor cosmetice cu efect de depigmentare a pielii.

  • de ajutor: antioxidanți

Printre substanțele cu efect protector se numără și uleiul organic de rodie, obținut din semințele fructului, care neutralizează acțiunea radicalilor liberi și previne procesul de îmbătrânire a pielii. În plus, în extractul de rodie întâlnim și un procent ridicat de acid elagic și acid punicic, cu rol protector, antiimflamator, cicatrizant, hidratant și elasticizant.   Radicalii liberi sunt acele molecule generate de agresiunile mediului, care generează reacții chimice responsabile de îmbătrânirea și discromia cutanată. Un studiu efectuat la Academia Americană de Dermatologie a arătat că, pe lângă soare, medicamente și predispoziția genetică, poluarea joacă și ea un rol important în apariția petelor maronii. Studiul a relevat că riscul apariției acestor pete cutanate crește cu 22% la persoanele de sex feminin care trăiesc în orașe cu un înalt grad de poluare atmosferică.

Lasere performante

Este foarte important să previi, dar dacă nu s-a întâmplat acest lucru și te simți deranjată de aceste pete inestetice, cea mai sigură cale este laserul, care rezolvă în câteva ședințe problema. Noile tipuri de laser acționează atât asupra discromiei cutanate, cât și asupra îmbătrânirii precoce a pielii. Fiind foarte dezvoltate din punct de vedere tehnologic, acționează rapid asupra petelor, fără a arde pielea și distrug în mod miraculos melanina, responsabilă de apariția petei. În același timp reînnoiesc celulele, făcând pielea mult mai elastică. Intervențiile cu laser se fac, însă, numai în perioada iernii, cu maximă atenție și protecție.

DANIELA ȘIBAEV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*