Când rinichii nu funcționează corect

Fotolia_10425695

Foto: © Albix / Fotolia

Rinichii sunt organe vitale. Așadar, e bine să fii atentă la buna lor funcționare, cu atât mai mult cu cât există maladii renale care se instalează „în tăcere“, cu simptome greu observabile

Rinichii îndeplinesc o funcție foarte importantă, cea de filtrare. Ei sunt cei care curăță sângele de impurități și permit menținerea unui volum constant de apă în organism. În urma metabolismului celular rezultă anumiți constituienți (clorură de sodiu, săruri minerale, diverși produși chimici, apă etc.) care sunt fie inutilizabili, fie în exces, și de care organismul trebuie să scape. Rinichilor le revine rolul de a elimina deșeurile, prin urină.
Aceste organe neobosite au însă și alte activități: produc anumiți hormoni care reglează unele funții importante. Astfel, prin secreția de renină, ei contribuie la reglarea tensiunii arteriale, iar cu ajutorul eritropoietinei controlează producerea globulelor roșii și transformă vitamina D în forma sa activă. De asemenea, rinichii intervin și în procesul de absorbție a calciului la nivelul intestinului.

Care sunt semnele  unei tulburări  în activitatea renală?

Există unele simptome care pot indica funcționarea proastă a rinichilor. Dacă observi că ți se umflă mâinile, picioarele sau zona din jurul ochilor înseamnă că rinichii nu reușesc să elimine eficient surplusul de apă din organism. În general, orice tulburare urinară ar trebui să te îndrume la medic: dureri, usturimi sau dificultăți la micțiune, urme de sânge în urină sau modificarea culorii urinii, cantitate de urină prea mică în raport cu lichidele consumate, nevoia frecventă de a urina noaptea. Alte semne pe care nu trebuie să le neglijezi: mâncărimi ale pielii, persistente și generalizate, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate.

Cum poți depista  o afecțiune renală?

Cele mai multe dintre maladiile renale sunt silențioase sau au simptome ce pot fi ușor neglijate. Din acest motiv, adeseori afecțiunile renale sunt descoperite întâmplător, în urma unor analize și investigații de rutină. Singura boală renală care se manifestă „zgomotos“ este litiaza (pietrele la rinichi), care poate fi însoțită uneori de dureri foarte intense, greață și vărsături.
Anumite examene simple îi permit medicului să evalueze funcția renală: analize de sânge (nivelul ureei, acidului uric și a potasiului) și sumarul de urină (ce poate depista prezența albuminei). Dacă rezultatele analizelor nu se încadrează între valorile normale, specialistul va recomanda efectuarea unor investigații mai complexe, care permit depistarea afecțiunii și stabilirea tratamentului adecvat.
Reține! Dacă ai diabet, fă neapărat un examen de urină cel puțin o dată pe an, pentru depistarea prezenței albu-minei.

Ce sunt calculii renali  și cum se formează?

Calculii renali (pietrele) apar din cauză că unele substanțe chimice prezente în urină (în general calciul și acidul uric) se transformă în cristale.
Există, în principal, două tipuri de calculi urinari: urici și calcici (80% dintre pacienții cu litiază renală au pietre de natură calcică). Pietrele de dimensiuni reduse pot fi eliminate din organism prin urină, însă deplasarea acestora din interiorul rinichilor în sistemul urinar poate fi însoțită de dureri destul de puternice (colică nefritică). Calculii mari, care în unele cazuri pot atinge mărimea unui ou, irită și dilată ureterul pe măsură ce se deplasează spre vezică, provocând dureri violente, chinuitoare. În plus, un astfel de calcul gigant poate răni serios rinichiul sau poate bloca căile urinare, împiedicând scurgerea urinii.
Litiaza renală se tratează diferit, în funcție de natura, dimensiunile și localizarea calculilor. În unele cazuri se pot folosi cu succes ultrasunetele, în timp ce la unii pacienți singura rezolvare rămâne intervenția chirurgicală.

Poți preveni apariția  calculilor renali?

Specialiștii sunt în unanimitate de acord: apariția sau reapariția calculilor renali (persoanele care au avut litiază au 30% șanse să facă din nou pietre) poate fi prevenită prin consumul unei cantități mari de lichide.
Ca să asiguri buna funcționare a rinichilor bea în fiecare zi cel puțin 2,5 litri de lichide pe zi.
În plus, dacă ai predispoziție la calculi urici, ar trebui să reduci consumul de carne și preparate din carne. Deși nu s-a demonstrat cu certitudine că alimentele cu conținut bogat în oxalați (nuci, ciocolată, cacao, arahide, spanac, struguri, fasole, căpșune) ar duce la instalarea litiazei, specialiștii le recomandă persoanelor predispuse la litiază să diminueze consumul alimentelor amintite.

Pietrele la rinichi se moștenesc din familie?

În 90% din situații, cauza litiazei renale rămâne necunoscută. Se pare că factorii genetici sunt implicați în oarecare măsură în apariția acestei afecțiuni, dar specialiștii susțin că și transmiterea în familie a obiceiurilor alimentare incorecte este responsabilă de formarea pietrelor.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*