Când începe bătrânețea?

Foto: © drubig-photo / Fotolia

Foto: © drubig-photo / Fotolia
Foto: © drubig-photo / Fotolia

Îmi aduc aminte că aveam în jur de 5 ani și atinsesem punctul maxim al curiozității. Și pentru că eram interesată de absolut orice, n-am avut ce face și am întrebat-o pe mama câți ani are. Mi-a răspuns extrem de veselă și de optimistă că are 34. Am făcut ochii mari și n-am reușit să-mi ascund surprinderea: oau! ce bătrână ești! Judecând după reacția mamei, nu am mai avut tupeul s-o întreb și pe bunica ce vârstă are, deși intenționam

Așadar, când putem spune despre o persoană că este bâtrână? Când începe bă- trânețea? Un grup de cercetători americani a lucrat intens la un studiu care a încercat să răspundă la aceste întrebări. Specialiștii au intervievat 3000 de persoane cu vârste cu-prinse între 18 și 65 de ani.
Rezultatul? Hm, depinde pe cine chestionezi.
Vârsta, o chestiune subiectivă
Inițiatorii studiului au făcut o medie de vârstă și au ajuns la concluzia că bătrânețea începe la 68 de ani. Persoanele cu vârsta sub 30 au spus că un om bătrân are 60 de ani. Cele cu vârsta între 30-49 cred că bătrânețea începe la 69. Iar respondenții de 50-65 de ani au afirmat că totul pornește după vârsta de 74. În cadrul aceleași cercetări s-a mai demonstrat că femeile sunt mai optimiste și mai cu „dare de mână” pentru că ele cred că bâtrânețea vine după 70 de ani, pe când bărbații au zis cu certitudine că 66 e vârsta senectuții. Mergând pe firul studiului, au fost luate la întrebări mai multe persoane între 65-74 de ani și doar 21% dintre acestea au spus că se simt bătrâne. Deci, ești tânăr atâta timp cât te simți tânăr.
Să definim bătrânețea
Putem privi cu umor rezultatele studiului de care am amintit mai sus, dar nimeni nu scapă de bătrânețe. Este un proces biologic firesc, cu o dinamică proprie și cel puțin deocamdată niciun om nu se poate împotrivi, pentru că nu s-a descoperit secretul sau elixirul tinereții fără bătrânețe. Și, dacă s-ar descoperi, ai accepta să fi veșnic tânăr? La ce vârstă ai vrea să te oprești din evoluție? Pe de altă parte, problema senectuții este o chestiune subiectivă, privită diferit, în funcție de societatea în care trăim.
În lumea modernă, bătrânețea se consideră începută în jurul vârstei de 60 sau 65 de ani, care coincide cu perioada de pensionare. Însă sociologic vor- bind, un om este considerat bătrân când nu-și mai poate îndeplini rolurile în societate. Medical, vârsta înaintată este etapa finală din viața tuturor ființelor și se caracterizează prin diminuarea treptată a funcțiilor fiziologice.
Cum „să înșelăm” bătrânețea?
De fapt nu e vorba de nicio înșelătorie. Orice om își dorește o viață lungă, fără probleme. Am cunoscut persoane relativ tinere care se simțeau îngrozitor de bătrâne și persoane trecute de 70 de ani care se simțeau mai tinere ca niciodată. Este o chestiune de atitudine și o problemă de voință proprie. Îți dau cel mai simplu exemplu. Bunicul meu are acum 88 de ani. Nu și-a acceptat niciodată vârsta. Dacă cineva îi oferea locul în autobuz, refuza politicos, supărat fiind pentru că ceilalți îl consideră bătrân.
Mereu citea și încă citește cărți, reviste, ziare, mintea lui era pusă la încercare, era pusă „să facă mișcare”. Rezolva rebusuri grele, iar dacă avea un partener de șah era chiar în elementul lui. Activitatea mentală este esențială pentru menținerea tinereții. Celulele cerebrale funcționează, sunt conectate în permanență. Nu aluneca în panta statului în fața televizorului, în inactivitate. Fă exerciții pentru ca inima să se mențină în parametrii normali. Ieși la plimbare,  bucură-te de tot ce e în jurul tău, dăruiește apropiaților atenția și dragostea ta. Lasă stresul de o parte, înfruntă problemele cu optimism și cu dorința de a le rezolva. Și, cel mai important, mănâncă corect și la ore regulate. O dietă sănătoasă este ideală la orice vârstă, dar mai ales acum vei constata beneficiile ei. Nu fă din problemele medicale specifice vârstei pe care o ai, o tragedie. Iar dacă vrei să te simți cu adevărat bine și vrei ca încrederea în tine să crească, laudă-te cu vârsta pe care o ai și mai mult ca sigur lumea îți va răspunde că arăți mult mai tânăr decât zici. Complimentele sunt oricând binevenite!

ADA OPREA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*