Boala uitării îngrijită în spitale de profil

Fotolia_5349213

Foto: © Kamil Krawczyk / Fotolia

Cei care suferă de Boala Alzheimer, cunoscută în popor drept ,,Boala uitării“, necesită îngrijiri specfice pe care numai un personal specializat le poate acorda. De cele mai multe ori, familia este depăşită de situaţie şi încearcă internarea bolnavului într-un spital generalist sau într-un cămin de bătrâni. Dar, mai nou şi în România există un spital privat dedicat bolnavilor cu Alzheimer şi alte forme de demenţă

Alzheimer, următoarea teroare medicală!

În întreaga lume, peste 18 milioane de oameni suferă de Alzheimer. Numai în Statele Unite sunt înregistraţi 4,5 milioane pacienţi, în diferite stadii de boală. În catastife, România stă bine, datele deţinute de Societatea Română Alzheimer evidenţiind 150.000 de persoane care suferă de aceasta maladie. În realitate însă, numărul românilor cu Alzheimer ar putea ajunge lejer la 350.000. Pe de o parte, pentru că mulţi trec nediagnosticaţi. Din zece pacienţi cu demenţă doar doi sunt diagnosticati şi numai unul tratat, spun specialiştii. Pe de altă parte, prevalenţa bolii este de 1% din populaţie şi de 5% din populaţia de peste 65 de ani. Se estimează că în 2025, în lume vor fi 34 de milioane de oameni cu boala uitării, iar în 2005 peste 52 milioane.
„Demenţa Alzheimer va deveni următoarea «teroare medicală». La începutul secolului XX au fost bolile infecţioase. Din anii ‘50 până în anii ‘70 au fost bolile de inimă, apoi de la mijlocul anilor ‘70 cancerul“, a ţinut să precizeze dr. Adrian Stănescu, medic geriatru.

Primul spital privat de Alzheimer din România

Recunoaşterea oficială a acestei boli în ţara noastră a venit odată cu înfiinţarea Societăţii Române Alzheimer la Bucureşti, în anul 1992. Timişorenii au fost primii beneficiari ai serviiciilor specializate, în-trucât acolo s-a înfiinţat în anul 1998 primul Centru de Zi pentru pacienţii de boală Alzheimer. Din 2001 şi bucureştenii au avut acces la prima „Unitate Alzheimer“ din România, care s-a creat în cadrul Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan“. Nevoia crescândă pentru acest tip de servicii a făcut să apară secţii cu specific în cadrul spitalelor „Prof. Al. Obregia“ şi „Elias“. Din păcate, numărul prea mic de locuri oferit de aceste unităţi sanitare nu avea cum să acopere nevoile românilor care se confruntă cu această problemă. În plus, în aceste clinici sau secţii din spitalele de stat se practică doar internările pe termen scurt (două săptămâni). Prin urmare, la externare pacientul şi familia o luau de la capăt. Între timp au apărut multe cămine private de bătrâni, dar acestea nu s-au axat şi pe îngrijirea persoanelor cu Alzheimer. În 2008 s-a înfiinţat Centrul Oxxygene – prima unitate privată cu paturi dedicată exclusiv pacienţilor cu demenţă. Din centru s-a extins şi a devenit spital. „Cum pacientul cu boală de memorie nu avea unde să se adreseze pentru internare pe termen lung, primul spital privat geriatric din România dedicat pacienţilor cu demenţă Alzheimer şi alte forme de demenţă vine să acţioneze într-un domeniu medico-social, aflat încă în faza de pionierat“, a spus dr. Adrian Stănescu, manager Oxxygene Alzheimer Center. Spitalul are 51 paturi şi oferă pe lângă diagnosticare, internare şi monitorizare permanentă de către personalul medical de specialitate, evaluare geronto-neuro-psihologică lunară, masaj şi terapie ocupaţională.

Două locuri sociale, oferite de Asociaţia Gerontologică

Fiind un spital privat, în funcţie de serviciile medicale pe care le accesează, pacientul plăteşte. Preţul minim pentru internarea unui bolnav de Alzheimer este de 1500 lei/lună în condiţiile în care acesta este autonom, adică merge singur şi se autodeserveşte.
Dacă stadiul bolii este avansat, preţul creşte. Totuşi, nu este inaccesibil pentru persoanele cu venituri materiale mai mici. Spitalul privat doreşte să încheie contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce pentru bolnavul cu Alzheimer platnic la Sănătate înseamnă o reducere de până la 40% pentru cazarea în regim hotelier. În plus, cei cu venituri foarte mici au şansa să beneficieze de unul din cele două locuri sociale oferite de Asociaţia Gerontologică.
Programul, iniţiat de asociaţie, are scopul de a finanţa parţial costurile pentru pacienţii cu venituri reduse. Dar trebuie întocmit un dosar, care este evaluat de Asociaţia Gerontologică şi apoi aprobat sau respins.

Peste 50% dintre demenţe sunt catalogate ca demenţă Alzheimer

Ştiaţi că…
Diagnosticul de „Boală a uitării“ a fost pus de psihiatrul german Alois Alzheimer, în anul 1901, pacientei Auguste D., în vârstă de 51 de ani, internată în „Spitalul pentru Bolnavi psihici şi Epileptici“ din Frankfurt…

ALEXANDRA MĂNĂILĂ


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*