Beneficiile condimentelor

Fotolia_5707953
© Michael Stumpf / Fotolia

Prin conţinutul bogat în vitamine, enzime, săruri minerale, acizi organici şi alte substanţe biologic active, condimentele se remarcă, pe lângă valoarea culinară, printr-o considerabilă valoare terapeutică. Altfel spus, printr-o aromă deosebită şi gust picant, conferă alimentelor un plus de savoare, iar nouă, un plus de sănătate

Efectul terapeutic este dat de proprietăţile antiseptice şi antibiotice, cu efect benefic asupra rganismului, ondimentarea âncărurilor iin-du-ne de un real folos mai ales în lupta cu bolile reumatice, respiratorii sau digestive.

Piperul negru

Proprietăţile erapeutice le piperului sunt incontestabile: antiinfecţios asupra căilor respiratorii, stimulent al proceselor digestive, inamic al asteniei, acţionează asupra aparatului cardiovascular, reglând tensiunea arterială, şi chiar asupra metabolismului. În cantităţi moderate contribuie la detoxifierea ficatului, grăbeşte arderea grăsimilor. Este bogat în vitaminele A şi K, calciu, cupru, magneziu, potasiu şi fier.
Precauţii: poate agrava gastrita hiperacidă, hipertensiunea. Având efect revigorant, excitant, nu este recomandat persoanelor agitate, sensibile, celor care suferă de tulburări ale sistemlului nervos, iar în afecţiuni hepatice şi renale este contraindicat.

Ghimbirul

Proprietăţile ghimbirului sunt asemănătoare cu ale usturoiului: creşte răspunsul imunitar, distruge microbii dăunători. Spre deosebire de usturoi are şi un miros plăcut, ca de lămâie. Mestecatul unei bucăţi de ghimbir reduce durerea de dinţi, consumarea unei linguriţe de ghimbir ras stimulează digestia, iar o baie cu decoct de ghimbir atenuează sau chiar înlătură durerile articulare.
Prin timularea landelor suprarenale în producerea de mai mulţi cortosteroizi, ghimbirul este un tonic excelent în stări de oboseală şi stres, iar prin bogăţia de antioxidanţi din compoziţie combate acţiunea radicalilor liberi, responsabili cu îmbătrânirea ţesuturilor, încetinind-o.
Potrivit unui studiu al cercetătorilor Universităţii Michigan, extractele din rădăcină de ghimbir previn cancerul ova-rian.
Precauţii: Ce-i prea mult strică, în acest caz gustul mâncării. Se adaugă doar câte un vârf de cuţit, iar în scop terapeutic doza este de doar o linguriţă pe zi.

Boiaua

Este bogată în carbohidraţi, proteine, săruri minerale şi vitamine, prin conţinutul de vitamina C întrecând chiar şi lămâia. ormalizează ctivitatea creierului, activează digestia, combate alergiile. În plus, facilitează producerea endorfinei, de unde efectul benefic în caz de oboseală accentuată şi irascibilitate. Foarte preţioasă este, după părerea unor cercetători, şi prin aceea că previne formarea tumorilor maligne.
Precauţii: este contraindicată celor care se confruntă cu afecţiuni ale tractului gastro-intestinal.

Scorţişoara

Poate fi folosită ca remediu împotriva frigului, a extremităţilor reci, crampelor musculare, durerilor de articulaţii, indigestiei. În combinaţie cu mierea are un considerabil efect terapeutic în afecţiunile cardiovasculare, acnee, artrită, reducerea colesterolului. Un pic de praf de scorţişoară adăugat în cafea, suc, ceai, brânză de vaci, pe lângă o plăcută senzaţie de căldură, ne calmează, ne creşte rezistenţa la efort, ba chiar ne binedispune.
Precauţii: Tusea şi erupţiile cutanate pot fi indicii ale reacţiei alergice la scorţişoară. Gravidelor şi mamelor care alăptează li se recomandă să nu consume cantităţi mari de scorţişoară.

Remedii cu piper

Tuse iritativă sau uscată: se amestecă 2 vârfuri de cuţit de piper cu 4 linguriţe de miere şi puţină zeamă de lămâie. Pasta rezultată se consumă pe parcursul a 1-2 ore, luând înghiţituri mici şi aşteptând ca preparatul să-şi exercite efectele la nivelul gâtului.
Reumatism: se prepară o pastă de piper şi alcool, cu care se masează de 2-3 ori pe zi zonele afectate, încălzind articulaţiile şi făcându-le mai elastice aceasta va calma şi durerile.
Tuse spastică: se pun la macerat timp de 7 zile, în 200 ml alcool alimentar, 5 linguri de piper negru şi 1 lingură de cuişoare măcinate. După macerare se strecoară, iar cu lichidul obţinut se face gargară. Acţiunea antitusivă este foarte puternică, substanţele volatile din piper şi cuişoare acţionând ca un anestezic asupra terminaţiilor nervoase de la nivelul gâtului.
Gripă în fază incipientă: se beau 2-3 căni de ceai aromatic fierbinte îndulcit cu miere. Pentru prepararea ceaiului se pun la infuzat, pentru 10 minute, într-o cană cu apă fierbinte, 2 vârfuri de cuţit de piper negru, 1 vârf de cuţit pulbere de cuişoare şi 2 vârfuri de cuţit de scorţişoară.
Se strecoară, iar ceaiul obţinut se bea cât mai fierbinte posibil.
Balonare: se prepară o combinaţie de condimente cu puternice efecte carminative –
1 linguriţă piper negru proaspăt măcinat,
2 linguriţe de chimen, 2 linguriţe de anason. Se condimentează cu acest amestec de condimente toate mâncărurile care balonează. Pentru potenţarea efectului, se poate bea după masă un ceai fierbinte obţinut prin infuzarea unei linguriţe din această combinaţie de mirodenii.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*