Banii nu înseamnă totul. Cum faci faţă crizei?

Foto: © Tyler Olson / Fotolia

Foto: © Tyler Olson / Fotolia
Foto: © Tyler Olson / Fotolia

Cum supravieţuieşti vremurilor grele, declarate de oficiali „de criză“? Psihologii te sfătuiesc să nu laşi problema neajunsurilor materiale să-ţi perturbe echilibrul interior. Cu alte cuvinte, să gândeşti pozitiv, având convingerea că nu toate problemele se rezvolvă cu ajutorul banilor. Că mult mai important este ca, mai ales într-o perioadă când se impun restricţiile, familia să fie unită, fiecare membru al ei fiind atent cu necesităţile şi problemele celuilalt.

Sfatul psihologilor
Esenţial este să nu intri în panică, susţin psihologii, şi să nu-i învinovăţeşti pe cei apropiaţi de greutăţile cu care vă confruntaţi, ci să căutaţi împreună soluţii viabile pentru a le face faţă. Sigur, pentru a traversa vremuri grele, ai nevoie de răbdare. Dar şi de perseverenţă. În nici un caz de panică sau stări depresive. Apoi, nici frica, nici neîncrederea în propriile forţe sau în cei apropiaţi nu sunt tocmai însoţitorii de care ai nevoie.
Scapă de datorii
Dar ce te faci când crezi că ai ajuns la limită şi sfaturile psihologilor nu-ţi mai sunt de nici un folos? Cum faci faţă stresului, gândul despre lipsa banilor, a neajunsurilor materiale nedându-ţi pace nici ziua, nici noaptea? Analizează starea de lucruri prezentă şi veniturile de care dispune familia. Înainte de toate ar fi bine să vă achitaţi datoriile. Nemaifiind preocupaţi, stresaţi chiar, de ideea că aveţi datorii, veţii putea căuta, şi chiar găsi, soluţii pentru a face faţă perioadei de criză, limitându-vă la bugetul pe care îl aveţi la dispoziţie. Apoi, nu uitaţi să vă plătiţi facturile şi ratele la timp, mai ales acolo unde penalităţile sunt mari.
Reducerea cheltuielilor
Amână pentru mai târziu achiziţiile costisitoare. Dacă te-ai obişnuit să cumperi lucruri scumpe, impune-ţi un regim de austeritate, dând preferinţă celor cu preţuri mai mici. Şi nu mai cumpăra nimic sub imboldul unei dorinţe de moment. Sigur, s-ar putea să te indispună simpla idee că eşti nevoită să faci economii. Dar nu e vorba doar de tine, nu-i aşa? Faci parte dintr-o familie şi trebuie să te preocupe binele ei, nu doar al tău.
Elimină cheltuielile inutile şi redu-le pe cele fără de care nu se poate. Poate aveţi prea multe telefoane, poate ţineţi prea multe becuri aprinse, poate funcţionează mai multe televizoare în acelaşi timp, poate calculatorul e toată ziua în priză, deşi nu faci decât să verifici din când în când mail-urile, poate cumpărai prea multă mâncare, pe care apoi o aruncai, poate…. Dacă eşti obişnuită să mergi cu propria maşină la birou, poate ajungi la concluzia că dacă ai de ales între două plinuri de benzină pe lună şi o pereche de pantofi, ar fi de preferat să alegi ultima variantă, când fără o asemenea cheltuială nu se poate, deplasându-te cu mijloacele de transport în comun.
Eraţi destul de strâmtoraţi oricum, ca să mai ai de unde să faci economii? Gândeşte-te la ce anume aţi putea renunţa, ce aţi putea amâna pentru vremuri mai bune. Poate ar trebui analizat şi felul de a vă distra. De exemplu, în loc să mergeţi cu copiii într-un parc de distracţii, i-aţi putea scoate pur şi simplu la plimbare. Vă plăcea să luaţi masa în oraş? Aţi putea înlocui asemenea ieşiri cu vizitele între prieteni, instaurând chiar un asemenea obicei. Jocurile de societate, depănarea momentelor plăcute din viaţă vor face cu siguranţă loc buneidispoziţii.
Pregătit  pentru orice situaţie
E foarte important să fii pregătit psihologic pentru orice situaţie, chiar şi pentru vremuri mai grele decât cele cu care te-ai obişnuit. Asta pentru a nu simţi surprizele neplăcute ale vieţii ca pe o lovitură de măciucă în vârful capului. Fireşte că nu-i uşor să renunţi la stilul de viaţă intrat deja în obişnuinţă, să te zbaţi să satisfaci nevoile celor dragi. A-ţi plânge de milă însă nu este nicidecum o soluţie. Oricărei familii îi este mai uşor să facă faţă dificultăţilor dacă este unită, dacă membrii ei se susţin între ei, în loc să se plângă toată ziua că nu le ajung banii. Aşadar, păstrează armonia din familie cu orice preţ, nu-i sâcâi pe cei dragi cu discuţii despre neajunsuri. Sigur, nu-i uşor… Dar cine a spus că va fi?! Important este să fii convinsă că te vei descurca şi pe timp de criză.
Umorul ajută,  fie el şi umor negru
Psihologii consideră că trebuie să privim cu detaşare perioada de criză pe care o traversăm cu toţii, că banii, deşi e foarte plăcut să te poţi bucura de ei, nu sunt cel mai important lucru în viaţă. Pe primul plan ar trebui să fie pentru fiecare familia, prietenii, copiii, rudele. Nici o criză nu-ţi poate întuneca orizontul dacă cei dragi sunt sănătoşi şi îi ai alături. Nu lăsa egoismul să-ţi dea târcoale. Dar nici pesimismul. Gândeşte-te că e ceva provizoriu, că vor veni şi vremuri mai bune. În aşteptarea lor, ai grijă să-ţi păstrezi simţul umorului. Ajută. Fie el şi umor negru.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*