Autoaprecierea, încrederea în sine şi iubirea de sine

Foto: © DimplyDimity/Fotolia

Foto: © DimplyDimity/Fotolia
Foto: © DimplyDimity/Fotolia

Trei noţiuni distincte – autoapreciere, încredere în propriile forţe şi iubire de sine – între care e important să ştii să faci distincţia şi să ai grijă ca ele să nu lipsească din „reţeta” după care te ghidezi pe traseul vieţii. Şi asta pentru că lipsind fie şi doar unul dintre „ingrediente”, nu vei şti cum să soluţionezi problemele, să te faci apreciat şi iubit de ceilalţi, să te bucuri de viaţă, să te simţi împlinit

E cunoscut faptul că este foarte important să te apreciezi la justa valoare. Dar, pentru ca autoaprecierea să aibă „gust”, mai sunt necesare şi alte „ingrediente”. Încredere în propriile forţe şi iubire de sine. De toţi aceşti factori depinde în proporţie de 99,9% succesul în relaţiile cu ceilalţi, în viaţă în general.
De ce sunt atât de importante? Pentru că tot ceea ce te înconjoară, tot ceea ce ţi se întâmplă sunt o reflectare a stării tale interioare. Şi activitatea profesională, şi relaţiile cu ceilalţi, şi felul în care ţi-ai aranjat casa, şi modul de a-ţi petrece timpul liber, toate sunt urmare a felului în care te raportezi la propria persoană.
Laolaltă, aceste trei „componente”, te ajută să acţionezi adecvat şi mulţumitor, să iei decizii corecte, să ştii de ce anume ai nevoie, ce este cel mai bun pentru tine.
Să le analizăm pe rând.
1. Autoaprecierea
Fără o justă apreciere a propriei persoane, nu-ţi vei putea găsi nici un loc de muncă potrivit, nici un partener de viaţă pe măsură. Îţi va da mai mereu târcoale, ori de câte ori se va întrezări o situaţie favorabilă, că nu o meriţi, că e un privilegiu de care tu nu te poţi bucura. Apoi, vei avea mai mereu tendinţa să amâni orice îţi doreşti pentru mai târziu, chiar şi cele mai mici amănunte ce ţi-ar putea îmbunătăţi viaţa. Această părere nu prea grozavă despre propria persoană, dublată de neîncredere în propriile forţe, vor face ca în viaţa ta să existe o multitudine de fapte neduse până la capăt, proiecte eşuate chiar înainte de a fi puse în practică.
Ce măsuri ai putea lua?
Evaluează-te la justa valoare, fără exagerări, fără subaprecieri. Înşiră pe o coală de hârtie calităţile şi neajunsurile pe care consideri că le ai. Analizează-le pur şi simplu „la rece”, fără a te judeca însă prea aspru. Scopul este să descoperi cum te poţi folosi de primele în propriul interes şi ce poţi face pentru a atenua neajunsurile. Şi fă-o!
2. Încrederea în sine
Încrederea în sine este libertatea de a fi tu însuţi. Te face să-ţi spui adesea: „Voi putea atinge orice scop îmi propun”. Fără încredere în pro- priile forţe nu-ţi vei putea nici măcar stabili vreun scop înalt – nici în activitatea profesională, nici în viaţa personală –, darămite să-l mai şi atingi.
Încrederea în sine îţi permite să te bucuri de o plăcută stare interioară, armonioasă, să iei hotărâri îndrăzneţe, să ştii să acţionezi potrivit situaţiei, nepoticnindu-te când aceasta se va dovedi a fi schimbătoare. Viaţa însăşi este într-o continuă schimbare, nu-i aşa? O persoană încrezătoare în propriile forţe înţelege acest aspect şi ia schimbările ca atare, le acceptă.
Ce măsuri ai putea lua?
Pune-ţi, atunci când îndoiala îţi dă târcoale, întrebarea: „De ce nu sunt sigură că mă voi descurca în această situţie?” şi află-i răspunsul. Poate nu ai suficiente informaţii, pe care le-ai putea obţine din cărţi, de pe internet, urmând vreun curs anume sau pur şi simplu întrebând pe cineva cunoscător într-ale respectivului domeniu.
Exersează creşterea încrederii în sine recurgând cât mai des la afirmaţii pozitive de genul: „Voi reuşi să ies biruitoare şi din această situaţie!”, „Cu siguranţă mă voi descurca”. Când este cazul, repetă-le până vei fi convinsă că se va întâmpla aidoma.
3. Iubirea de sine
Fără iubire de sine nu vei şti să faci ce-ţi place, nici să te înconjori de obiecte frumoase, nu vei putea să stabileşti relaţii armonioase cu ceilalţi, nu vei şti să spui NU atunci când situaţia o cere.
Iubirea de sine înseamnă să te accepţi aşa cum eşti, să-ţi pui în valoare calităţile, dar şi să-ţi accepţi punctele slabe. A manifesta iubire de sine înseamnă să poţi afirma cu convingere: „Sunt o persoană minunată, sunt încântată de calităţile pe care le am, mă bucur că exist!” Exprimarea acestei iubiri înseamnă o atitudine corectă, îngăduitoare şi iubitoare faţă de propria persoană în permanenţă.
Ceea ce înseamnă şi haine curate şi călcate întotdeauna, şi o alimentaţie sănătoasă, şi lucruri frumoase de care să te înconjori. Dar şi o baie înainte de culcare, şi o tunsoare frumoasă, un machiaj discret înainte de a ieşi din casă. Toate acestea indică faptul că te iubeşti.
Aşadar, autoapreciază-te la justa valoare, fă tot ce-ţi stă în putinţă pentru a-ţi spori stima de sine. Şi, da, iubeşte-te. Altfel, cum le-ai putea pretinde altora s-o facă?

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*