Artrita, suferința articulațiilor

Foto: © Yuri Arcurs / Fotolia

Foto: © Yuri Arcurs / Fotolia
Foto: © Yuri Arcurs / Fotolia

Dureri intense, articulații umflate, imposibilitatea de a face anumite mișcări, deformarea articulațiilor… Toate aceste probleme pot apărea din cauza artritei,  o afecțiune ce cauzează inflamarea articulațiilor. Cum poți ameliora simptomele bolii și cum poți păstra mobilitatea articulațiilor?  

Artrita, asemeni artrozei, este o boală ce afectează articulațiile. Spre deosebire de artroză însă, care conduce la distrugerea mecanică a cartilajelor din cauza uzurii, artrita este de natură inflamatorie. De-a lungul vieții, cei mai mulți dintre noi se confruntă cel puțin cu o formă de artrită (există peste 100 de tipuri diferite de artrită). Apariția afecțiunii nu este legată de vârstă, dar o dată cu înaintarea în vârstă boala apare mai frecvent și poate avea manifestări aparte.

Când articulațiile  se inflamează
În organismul uman există 200 de articulații diferite care leagă oasele între ele. Datorită lor putem executa mișcări dintre cele mai diverse: mergem, alergăm, sărim, ne aplecăm, mișcăm brațele, apucăm obiectele etc.
Din păcate, toate patologiile articulare inflamatorii sunt cronice: ele afectează membrana sinovială, care îmbracă suprafața externă a fiecărei articulații.
Această membrană produce lichidul sinovial, ce acționează ca un lubrifiant, împiedicând cartilajele să se frece de oase. Când membrana sinovială se inflamează, ea începe să secrete în exces lichid sinovial, dar care nu are vâscozitatea normală. În consecință, articulația se umflă și devine rigidă.

Poliartrita reumatoidă
Este cea mai frecventă și mai severă afecțiune articulară inflamatorie, căci poate conduce la invaliditate și, din nefericire, nici nu se tratează. Nu se știe de ce, boala afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați. Poliartrita reumatoidă se poate instala la orice vârstă, dar este mai frecventă în jurul vârstei de 30 de ani și la menopauză. Deși cauzele bolii sunt încă necunoscute, s-a constatat că în numeroase situații ea debutează în urma unei agresiuni fizice sau psihice, a unui șoc emoțional (de exemplu decesul cuiva drag).
De obicei, primele afectate sunt articulațiile mici (încheieturile mâinilor, degete, laba piciorului), care se înroșesc, sunt calde, se umflă și își pierd din mobilitate. Simptomele pot apărea brusc, iar durerile pot fi atât de intense încât să perturbe somnul. Dimineața, la trezire, articulațiile afectate sunt rigide, iar mobilitatea lor revine după ce începi să te miști, într-un interval de timp ce poate dura de la o jumătate de oră la trei ore.
La vârstnici, poliartrita reumatoidă poate debuta la nivelul umerilor și șoldurilor, conducând în timp la deformări importante ale articulațiilor.

Ce tratament  se recomandă?   
Tratamentele medicale nu pot învinge artrita și nici nu-i pot opri evoluția. Și totuși, trebuie luate măsuri pentru calmarea durerii și pentru conservarea mobilității articulațiilor, altfel redoarea lor se accentuează.

 • Medicamente. Nu există un tratament universal valabil pentru poliartrita reumatoidă, căci fiecare pacient reacționează diferit la medicamente. Drept urmare, medicul ți-ar putea prescrie, pe rând, diverse medicamente, pentru a descoperi care tratament funcționează mai bine în cazul tău. De obicei se prescriu antiinflamatorii și corticoizi, care combat inflamația și durerea, însă acestea au numeroase efecte secundare nedorite: tulburări gastrice, afecțiuni cutanate, retenție de apă.
 • Infiltrații. Corticoizii pot fi administrați și sub formă de infiltrații intra-articulare, care ameliorează rapid simptomele și au efect de durată (câteva luni). Infiltrațiile pot fi efectuate de 2 – 3 ori pe an.
 • Fizioterapie. Masajul, gim- nastica medicală și procedurile de fizioterapie pot aduce o ameliorare durabilă și pot îmbunătăți mobilitatea articulațiilor. Și căldura este o modalitate eficientă de a calma durerea: aplică pe zona dureroasă o pernă electrică, un prosop încălzit cu fierul de călcat sau sare încălzită.

Menajează-ți articulațiile
Dacă suferi de artrită nu înseamnă nici să stai doar în casă, nici să eviți orice formă de mișcare (deși, din cauza durerii, ai putea fi tentată să eviți orice activitate fizică). Sigur, este recomandabil să eviți eforturile mari, precum și mișcările care suprasolicită articulațiile.

Câteva sfaturi:

 • Reglează înălțimea patului și a scaunelor pe care le folosești frecvent așa încât atunci când te așezi sau te ridici să nu-ți soliciți inutil coloana vertebrală, șoldurile și genunchii.
 • Organizează-ți activitățile zilnice așa încât să eviți să urci și să cobori prea des scările.
 • Folosește mai degrabă o geantă cu curea de umăr și nu una pe care să o cari în mână. Nu-ți încărca prea mult geanta și poart-o când pe un umăr, când pe celălalt.
 • Evită mișcările și pozițiile care forțează încheieturile mâinilor și degetele. De exemplu, când deschizi capacul unui borcan sau închizi un robinet, folosește-te mai bine de palme și de mușchii antebrațelor.
 • Oricând e posibil, folosește-te de aparatele și dispozitivele care te scutesc de eforturi suplimentare: aspirator, desfăcător de conserve, cărucior de cumpărături etc.
 • Dacă ți s-au deformat ar- ticulațiile picioarelor, optează pentru încălțăminte cu talpă ortopedică.
 • Când articulațiile sunt umflate, ele au nevoie de repaus, dar nu de un repaus prea prelungit, căci se pot bloca într-o anumită poziție.

Sfaturi utile

 • Încearcă să scapi de kilogramele în plus, care exercită o tensiune suplimentară asupra articulațiilor.
 • Stabilește-ți un program zilnic de activitate fizică ținând seama de recomandările medicului reumatolog. În acest fel poți păstra mobilitatea articulațiilor.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*