Analizează-ţi labele picioarelor!

Foto: © Yuri Arcurs / Fotolia

Foto: © Yuri Arcurs / Fotolia
Foto: © Yuri Arcurs / Fotolia

Un zâmbet strălucitor nu depinde doar de sănătatea dinţilor, ci şi de cea …a picioarelor. Disconfortul, jena simţită la mers sau chiar durerea se pot constitui într-o piedică cât se poate de serioasă în apariţia unui zâmbet senin

1. Arsuri în tălpi
O neplăcere cu care se confruntă, fireşte, cu precădere femeile, motivul constituindu-l încălţămintea cu toc înalt. Chiar dacă, pe moment, nu pare ceva grav, ci doar foarte supărător din cauza senzaţiei că ai călca pe ceva dur, ca o piatră, din cauza îngroşării pielii din talpă, musculatura subiacentă poate fi afectată, la fel ca şi circulaţia.
Ce poţi face. Schimbă încălţămintea, masează-ţi tălpile şi foloseşte creme emoliente şi exfoliante.
2. Bătăturile
Se formează între degete când osul unui deget exercită o presiune asupra celui al degetului alăturat. Nu sunt doar inestetice, ci şi incredibil de dureroase. „Vinovată“ de o asemenea neplăcere nu este doar încălţămintea, ci şi şosetele cu mult elastic, lycra sau sintetic, mersul pe suprafeţe dure, predispoziţia piciorului plat, dar şi diabetul şi afecţiunile circulatorii.
Ce poţi face. Foloseşte plasturi împotriva bătăturilor şi piatra ponce pentru înlăturarea ţesutului mort. Un excelent remediu în tratarea bătăturilor îl poate constitui şi o soluţie de bicarbonat de sodiu cu apă – băi de picioare sau aplicarea unei paste pe bătătură –, care conduce la departajarea ţesutului mort, facilitând astfel înlăturarea.
3. Negii plantari
Sunt excrescenţe inofensive ale pielii, uneori confundate cu bătăturile, dureroase la palpare, care apar din cauza unui virus, putându-te infecta în zona unei mici zgârieturi din talpă chiar şi doar înotând într-un lac, de exemplu.
Ce poţi face. Dacă ţi-au apărut negi plantari (condiloame), în nici un caz nu mai frecventa bazinul de înot. Ca şi în înlăturarea aluniţelor, îndepărtarea negilor o poate face doar un specialist, care va diagnostica de altfel corect „buba“. Dacă încerci să scapi de ei de una singură – tamponându-i cu ulei de ricin ori tinctură de rostopască sau masându-i cu coajă verde de nucă –, urmarea ar putea fi o rană care nu se cicatrizează mult timp.
4. Unghie încarnată
Aparent o problemă mi-noră, afectând de cele mai multe ori degetele mari de la picioare, putând trece chiar neobservată în primele stadii ale evoluţiei. O unghie încarnată, cauzată de creşterea marginilor laterale ale unghiei în ţesuturile moi din jurul ei, din momentul apariţiei infecţiei, poate produce însă dureri foarte mari, chiar şi la cea mai mică atingere.
Ce poţi face. Asigură-te că încălţămintea pe care o porţi nu te strânge şi este de bună calitate. Taie-ţi unghiile în mod regulat, dar nu prea scurt, eventual în linie dreaptă, adică fără a le rotunji părţile laterale. Dacă ştii că suferi de diabet sau neplăceri legate de circulaţia sanguină, ai nevoie de sfatul unui medic, riscul apariţiei unor complicaţii fiind destul de mare.
5. Piciorul plat
Poate fi numit astfel când arcada longitudinală este mai coborâtă sau aplatizată. Poate fi afectat un singur picior sau amândouă. De cele mai multe ori este congenital, putând fi însă şi dobândit ca urmare a unui dezechilibru între solicitări şi rezistenţa piciorului sau din cauza modificării postraumatice a arhitecturii osoase.
Ce poţi face. Poartă încălţăminte confortabilă, cu un suport bun pentru arcada piciorului. Recomandate sunt, de asemenea, şi talonetele, fragmente de cauciuc, piele, metal sau plastic modelate după forma piciorului, şi branţurile speciale pentru călcâi (sub formă de cupă) ce pot fi introduse în interiorul încălţămintei, menţinând astfel piciorul într-o poziţie neutră şi protejându-l de o presiune excesivă.
6. Piciorul de atlet
Este o afecţiune cutanată localizată între degete, caracterizată prin fisuri şi crăpături mai mult sau mai puţin adânci, provocată de proliferarea ciupercilor microscopice sau a unor germeni Gram negativi. Se confruntă cu ea mai ales sportivii, dar şi cei care poartă în mod obişnuit încălţăminte care favorizează transpiraţia. Mai întâi apar înroşiri şi vezicule ale feţelor laterale ale degetelor care, în cele din urmă, se transformă în fisuri.
Ce poţi face. Se recomandă băi antiseptice, dezinfectarea cu alcool iodat şi aplicarea de antifungice. Prevenirea recidivelor constă într-o igienă riguroasă prin evitarea transpiraţiei şi macerarea pielii şi purtatul doar a ciorapilor din fibre naturale.
7. Piciorul diabetic
Este o complicaţie a diabetului zaharat, presupunând ulceraţii însoţite de infecţii. Pentru tratarea unei asemenea neplăceri poate fi necesară spitalizarea, eventual chiar intervenţia chirurgicală.
Ce poţi face. În primul rând, cei cu diabet zaharat ar trebui să cunoască foarte bine complicaţiile acestei afecţiuni, mai ales că leziunile nu sunt dureroase, neproducând nici măcar disconfort la mers, motiv pentru care ar putea fi trecute cu vederea. Orice asemenea leziune, chiar minoră, poate conduce la complicaţii serioase, motiv pentru care, este foarte important să consulţi medicul la orice indiciu al unei asemenea neplăceri.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*