Aluniţe de tot felul

Foto © Oleksii Sergieiev - Fotolia.com

Foto © Oleksii Sergieiev - Fotolia.com
Foto © Oleksii Sergieiev – Fotolia.com

Proeminenţele apărute pe piele pot fi de diverse culori, mărimi, provenienţe. Chiar dacă ne afectează nu doar aspectul exterior, ci şi buna dispoziţie, înainte de a cocheta cu ideea îndepărtării vreuneia dintre ele, este imperios necesar să consultăm medicul.
Aluniţe sau nevi
Aluniţele, mici pete proeminente sau nu localizate la nivelul pielii, denumite în termeni medicali nevi pigmentari, sunt aglomerări de melanocite, celule răspunzătoare de pigmentaţia cutanată, ce pot apărea oriunde pe suprafaţa corpului. Cu unele ne naştem – denumite nevi congenitali, cu care rămânem „marcaţi” pentru totdeauna –, pe altele le dobândim pe parcursul vieţii. Diferă ca formă, mărime, localizare, consistenţă, culoare sau absenţa acesteia, prezenţa sau nu a părului pe ele, pot fi plate sau în relief.
E important de reţinut că nu toate aluniţele sunt periculoase. Se consideră că aluniţele mici prezintă un risc mai mic, faţă de cele mari, mai ales cele congenitale, de a se transforma în analogul său malign, melanomul, considerat a fi cel mai periculos tip de cancer de piele.
Există mai multe tipuri de aluniţe, cele mai frecvente fiind cele numite lentigo, care au forma unor pete de culoare brună, rotunde, cu diametrul de câţiva milimetri, uneori greu de deosebit de alte pete pigmentare. Lentigo poate fi senil, reprezentând mici pete pe spatele mâinilor vârstnicilor. Nu sunt periculoase, în situaţia în care deranjează din punct de vedere estetic pot fi eliminate prin crioterapie. Un alt tip de lentigo îl constituie melanoza, o pată de culoare maronie, atingând uneori şi câţiva centimetri, apărând pe obraji, frunte, pleoape, spatele mâinilor, faţa posterioară a gambelor. Acest tip de aluniţe constituie o leziune precanceroasă, cu prognostic mai degrabă favorabil, şi se tratează prin îndepărtare pe cale chirurgicală.
Când ne alarmăm?
Riscul ca aluniţele să constituie motiv de îngrijorare depinde şi de moştenirea genetică, şi de expunerea excesivă la radiaţiile ultraviolete, arsurile solare suferite în copilărie fiind considerate cele mai periculoase.
Atâta timp cât aluniţele ce-ţi împodobesc corpul nu-şi schimbă în nici un fel aspectul şi nu creează disconfort, le poţi ignora prezenţa. N-ar fi rău totuși să le „admiri” din când în când în faţa oglinzii, urmărind ca nu cumva să fi apărut vreo modificare a vreuneia dintre ele: asimetrie vizibilă, margini slab delimitate, neregulate sau şterse, creştere în diametru, ulceraţii spontane sau sângerări, coloraţie neuniformă. Îngrijorător este şi când prezintă senzaţie de durere sau mâncărime. În asemenea situaţii, eliminarea unei astfel de aluniţe este obligatorie. Cel mai indicat s-o facă este, fireşte, medicul, în condiţii spitaliceşti.
Negi sau veruci
Ceea ce în termeni populari este cunoscut ca neg, nu arareori confundat cu o aluniţă, medical este denumit veruca vulgara care face parte din categoria papiloamelor. Negii sunt de natură virală, produşi de papilomavirus care poate fi contactat la ştrand, duşuri comune, piscină, saună sau cabinetele de pedichiură prin folosirea unor instrumente nesterilizate. Papilomul este o tumoră benignă care se prezintă sub forma unor mici noduleţe cornoase. Pe măsură ce cresc, se grupează în formaţiuni papilomatoase proeminente. Zonele în care îşi fac mai frevent apariţia: cap, gât, regiunea inghinală, zona din jurul ochilor, la subsuori.
La început au aceeaşi culoare ca a pielii din jurul lor, cu timpul însă capătă o tentă maronie. Specialiştii au analizat aproximativ 30 de viruşi de diverse tipuri ce pot lăsa asemenea „urme”. Unii afectează pielea, alţii mucoasa organelor interne, conducând la formarea de condiloame. Întrucât sunt şi din cei care pot conduce la apariţia tumorilor maligne la nivelul colului uterin, dacă observi apariţia unor mici noduleţe pe piele în locurile intime, nu întârzia să consulţi medicul. Expuşi pericolului de a se confrunta cu virusul care conduce la formarea papiloamelor sunt mai ales cei cărora le place nespus să se bronzeze, mai ales în orele amiezii, precum şi cei care sunt victime ale stresului şi surmenajului, factori ce conduc la o slăbire apreciabilă a sistemului imunitar. Nu degeaba se spune: negilor le plac cei nervoşi! Periculosul virus se instalează pentru o perioadă îndelungată în organism fără a da vreun semnal cât de mic despre prezenţa lui. O va face însă în perioadele nu tocmai grozave prin care trecem. Mulţi se infectează cu acest virus prin fisurile de la nivelul pielii, fie ele tăieturi sau simple zgârieturi.
Atenţie: infectarea cu papilomavirus se poate produce şi printr-o strângere de mână cu cineva care se confruntă cu o asemenea problemă! Aşadar, ca în multe alte cazuri, respectarea măsurilor de igienă este extrem de importantă.
Nu încerca să scapi de asemenea neplăceri, în cazul în care te confrunţi cu ele, cu ajutorul mijloacelor domestice, prin strangularea negului cu un fir de aţă, de exemplu. Nu este nicidecum o soluţie. Te expui riscurilor, care sunt dintre cele mai serioase, putându‑se ajunge la inflamarea locului cu pricina, iar mica tumoare benignă să se transforme într-una malignă. Cu siguranţă nu vrei ca aceasta să se întâmple.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*