Alungă iarna de pe chipul tău!

Foto: © Subbotina Anna / Fotolia

Foto: © Subbotina Anna / Fotolia
Foto: © Subbotina Anna / Fotolia

Steluțe argintii te învăluie în dansul lor vrăjit… Te bucuri de prima zăpadă din această iarnă? Dar oare și pielea ta se simte la fel? Nu cumva frigul, vântul, aerul uscat și alimentația săracă în vitamine și minerale, din această perioadă a anului, și-au lăsat o amprentă nefastă asupra pielii tale, aceasta devenind uscată, crăpată, neplăcută la atingere, iritată și dureroasă pe alocuri?

În anotimpul rece, pielea este atacată de frig, vânt, ploaie, schimbările de temperatură, curenți de aer, de aceea are nevoie să fie protejată de un scut cosmetic, care să-i permită să rămână sănătoasă, luminoasă și catifelată.

Ce este pielea?
Pielea este constituită din epidermă (zona de la suprafață, formată din diverse straturi de celule) și dermă (zona profundă, cu multe vase sangvine și terminații nervoase).
Cum o îngrijești?
Pielea reacționează negativ la agresiunile mediului. Pentru a preveni îmbătrânirea cutanată, trebuie să ai grijă de pielea ta în fiecare zi.
Regula de aur: o igienă desă-vârșită. Este esențial să-ți speli fața și să te demachezi de două ori pe zi. Fie că plouă, fie că este soare, fie că bate vântul sau e frig, pielea trebuie să fie curată și tonifiată înainte de aplicarea unei creme hidratante.

Cum îți hidratezi  tenul?
O piele frumoasă, netedă, moale și luminoasă este rezultatul unei hidratări corecte. O piele moale ca aceea a bebelușilor conține 80% apă.
În timpul iernii, pielea devine uscată, se crapă, apar zone înroșite sau iritate, acestea fiind simptome ale deshidratării. În acest caz, este necesar să reduci pierderea de apă creând o peliculă care împiedică deshidratarea moleculelor.

  • alege creme adecvate, cu texturi bogate, de preferat iarna, pentru a hrăni sau revigora pielea;
  • aplică măști hidratante, nutritive și regenerante de două ori pe săptămână; principiile active conținute de acestea repară pielea și o pregătesc să înfrunte agresiunile externe.

SOS împotriva frigului
Buze

  • nu uita să protejezi zona bu-zelor, întotdeauna foarte sensibilă, cu creme sau balsam; dacă apar crăpături, aplică un strat subțire, de mai multe ori pe zi, ca și în cazul unei cicatrici.

Mâini

  • protejează corespunzător și mâinile, deoarece mănușile nu sunt suficiente; aplică o cremă hrănitoare și masează bine de la încheietură până în vârful unghiilor. Fiind pe bază de vaselină, unt de karité, uleiuri vegetale și silicon, cremele pentru mâini creează o peliculă protectoare la suprafața pielii; dacă ai pielea mâinilor crăpată, aplică un strat de cremă înainte de a merge la culcare, iar pentru un efect mai bun, pune-ți o pereche de mănuși subțiri.

Corp
În timpul iernii folosește un scrub cu efect delicat și proprietăți hidratante, care să poată combate efectele deshidratării cauzate de vânt și să mențină pielea netedă chiar și sub un strat de lână. Abrazivul se folosește o dată la 15 zile, cu scopul de a elimina celulele moarte de la suprafața pielii. Gelul de duș sau spumantul trebuie să aibă efect emolient, ajutând la hidratarea și hrănirea pielii, care are de altfel tendința de a rămâne contractată din cauza frigului. Zilnic, după duș, este bine să aplici o cremă hidratantă, care va menține pielea sănătoasă; insistă pe pielea călcâielor, a coatelor, a genunchilor. Cremele este de preferat să fie pe bază de glicerină sau uleiuri naturale, aliați optimi împotriva efectelor frigului. Glicerina hrănește, hidratează și protejează, creând un film protector care împiedică frigul să pătrundă în pori și să deshidrateze pielea. De asemenea, hidratarea trebuie să vină din interior, de aceea este recomandat să bei 8-10 pahare cu apă pe zi, de data aceasta temperaturile scăzute și condițiile nefavorabile având rol deshidratant. Hrănirea este asigurată dinspre interior înspre exterior, așa că mănâncă multe fructe și legume, ale căror vitamine și săruri minerale îți vor menține pielea proaspătă și moale.
Ridurile din jurul ochilor pot fi tratate folosind creme pentru uz special, eventual cu efect antiîmbătrânire. Chiar dacă este frig, nu trebuie să stai închisă în casă. Corpul și pielea ta au nevoie de aer în fiecare zi. Îmbracă-te corespunzător, pune-ți o pereche de cizme și niște mănuși călduroase și fă o plimbare bi-ne-meritată. Exercițiile fizice și mișcarea mențin elasticitatea pielii și previn apariția ridurilor, controlând grăsimile din corp și încetinind îmbătrânirea.
Și părul tău se va simți mai bine și își va etala frumusețea dacă îl vei hrăni de două ori pe săptămână prin folosirea unui șampon adecvat și a unei măști protectoare. Iarna este de preferat să nu-ți vopsești părul în culori mult mai închise decât cea naturală, ci mai degrabă în nuanțe mai deschise, care vor spori strălucirea naturală a pielii.

Topul ingredientelor  cu efecte binefăcătoare
1. Sarea naturală, eventual de izvor, curăţă pielea, stimulează circulaţia sangvină, reîmprospătează, regenerează şi îmbunătăţeşte structura pielii într-un mod natural. Iarna, adaugă frecvent în apa de îm-băiere o mână de sare naturală sau de sare îmbogățită cu plante și uleiuri.
2. Turba este bogată în nu-meroase substanţe bioactive, având proprietăţi regeneratoare şi efecte vindecătoare. Aciditatea ei stimulează circulaţia sangvină şi încălzeşte întregul organism.
3. Caolinul este cea mai pură şi mai fină argilă, extrem de bogată în minerale. Îndepărtează celulele moarte ale pielii, curăţă, ajută la purificarea pielii şi la îndepărtarea aspectului gras, lăsând pielea moale, netedă şi curată. Folosește argila în măști cu efect de curățare.
4. Uleiuri: extractul de ulei de măsline este extrem de benefic datorită proprietăţilor de refacere, catifelare şi hidratare a pielii. Conferă fermitate pielii, previne uscarea excesivă, fiind indicat chiar şi pentru pielea sensibilă. Uleiul de floarea-soarelui conţine lecitină şi numeroase vitamine, lăsând pielea moale şi catifelată la atingere. Uleiul de jojoba conţine minerale şi vitamine, iar uleiul din sâmburi de struguri este foarte important datorită proprietăţilor regeneratoare. Este absorbit cu ușurinţă de piele, fără ca aceasta să devină grasă. Uleiul de cocos are remarcabile calităţi de hidratare, facilitând regenerarea şi vindecarea.
5. Untul: untul de shea, obţinut din seminţele co- pacului african karite, hrăneşte, hidratează şi catifelează pielea, fiind ideal pentru pielea uscată şi deshidratată.
Untul de cacao îngrijeşte pielea uscată, îmbunătăţind elasticitatea şi grăbind vindecarea. Untul de mango are proprietăţi de hrănire şi vindecare a pielii, fiind cunoscut drept unul dintre cele mai preţioase emoliente, cu efecte benefice pentru tratarea pielii uscate.
6. Glicerina, cea cunoscută și pe vremea străbunicii, are efecte importante de catifelare, hidratare şi hrănire a pielii. Menţine umiditatea pielii şi previne uscarea excesivă.
7. Vitamina E ajută la protejarea organismului împotriva efectelor nocive, fiind astfel un factor important pentru păstrarea pielii în condiţii optime, menţinând-o fermă şi catifelată.
8. Pantenolul are proprietăţi antiinflamatorii, de vindecare şi catifelare.
9. Alantonina are efecte curative şi de catifelare, stimulând regenerarea ţesuturilor pielii.

Din lumea  plantelor
Lavanda calmează stările de nervozitate, înlătură oboseala şi durerile de cap, având de asemenea efecte curative şi antiseptice.
Roiniţa este benefică pentru tratarea pielii cu probleme şi relaxează corpul în timpul băii. Reduce oboseala şi stresul.
Trandafirul, simbolul clasic al iubirii şi frumuseţii, are un efect antidepresiv şi afrodiziac, curăţă şi tonifică pielea.
Menta are un efect benefic în afecţiunile respiratorii şi în stările de răceală şi gripă. Stimulează activitatea creierului, diminuând stările de slăbiciune, oboseală şi nelinişte; calmează durerile de cap şi are proprietăţi de curăţare deosebite.
Coaja de stejar este cunoscută şi folosită de secole, pentru efectele sale medicinale.
Este benefică pentru tratarea arsurilor şi degerăturilor minore, dar şi ca remediu tradiţional pentru transpiraţia excesivă.

DANIELA ȘIBAEV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*