Aloe vera, o plantă miraculoasă

Foto © Nenov Brothers - Fotolia.com

Foto © Nenov Brothers - Fotolia.com
Foto © Nenov Brothers – Fotolia.com

Afecțiuni ale pielii, tulburări hepatice, dureri articulare, probleme digestive cronice… Iată doar câteva dintre afecțiunile ce pot fi tratate cu aloe vera, o plantă înzestrată cu calități terapeutice remarcabile.
Aloe vera este un remediu natural prin excelență. Cristofor Columb spunea: „Patru plante sunt indispensabile omului: grâul care te hrănește, strugurii care îți aduc bucurie și îți înalță spiritul, măslinele care îți aduc armonie și aloe vera, care te alină și te vindecă”. Remediile pe bază de aloe vera sunt recomandate pentru atât de multe afecțiuni încât pare că nicio maladie nu rezistă în fața acestei plante.
Ca să ai mereu la îndemână un remediu din aloe vera poți crește chiar tu planta în ghiveci. Nu este pretențioasă, se îngrijește ușor chiar și într-un apartament de bloc.
Din antichitate până azi
Numeroase dovezi arheologice și istorice au confirmat că oamenii au utilizat aloe vera încă din cele mai vechi timpuri pentru a trata diverse boli. Un exemplu sunt tăblițele din argilă de origine sumeriană și mesopotamiană (vechi de 5000, respectiv 4000 de ani) care des-
criu modul de utilizare a plantei pentru vindecarea infecțiilor cutanate și a constipației. Cleopatra, se pare, încorpora gelul de aloe vera în unguentele ei de înfrumusețare.
Toate marile civilizații, de la sumerieni, egipteni, romani până la chinezi, arabi, indieni, greci au profitat de pe urma proprietăților medicinale ale acestei plante. Iar astăzi, ea este utilizată cu succes pentru tratarea diferitelor boli sau ca adjuvant cosmetic.
O plantă multitalentată
Aloe vera este înzestrată atât cu virtuți terapeutice cât și cosmetice, fiind un aliat prețios al sănătății și frumuseții noastre. Gelul pe care îl conțin frunzele este cel care are proprietăți vindecătoare și poate fi utilizat atât intern, cât și extern. Ce talente ascunse are această plantă? Întărește imunitatea, ajută la eliminarea toxinelor, ameliorează durerile de stomac, reglează activitatea intestinală, dar și funcția renală, hepatică și biliară (facilitează evacuarea sucurilor biliare), stimulează circulația sanguină. Sucul de aloe este recomandat în caz de diabet, alergie, constipație, balonări, colită, ulcer gastric, probleme cardiace, hipercolesterolemie, ateroscleroză, stări de oboseală fizică, surmenaj, tulburări de memorie, insomnie etc.
Aloe vera este un adevărat balsam pentru piele și mucoase: reechilibrează pH-ul pielii, regenerează celulele și țesuturile, hidratează și hrănește pielea în profunzime, favorizează cicatrizarea. Este un remediu excelent în caz de arsuri, iritații cutanate (inclusiv eritem fesier la bebeluși), acnee, eczeme, urticarie, hemoroizi, vergeturi, fisuri anale, tăieturi, înțepături de insecte, psoriazis, herpes, seboree, gingivită, stomatită, conjunctivită, urcior, căderea părului.
Cum o folosești?
În magazinele specializate găsești aloe vera sub formă de gel, pudră, tinctură, diluții homeopatice, dar și sub forma sa naturală, adică suc extras din frunze. Alege preparatul de care ai nevoie în funcție de scopul terapeutic urmărit. Verifică întotdeauna eticheta produsului, urmărind ca acesta să conțină un procent cât mai mare de aloe vera.

  •  Sucul din frunze: într-un pahar cu apă sau cu suc de fructe se pun 2 sau 3 linguri de suc de aloe vera. Se bea amestecul de 2 – 3 ori pe zi. Este indicat în caz de ulcer gastric, oboseală, constipație, digestie dificilă, probleme circulatorii, herpes, maladii autoimune etc.
  •  Tinctură: se pun 5 picături la un pahar cu apă. Indicația principală este stimularea apetitului.
  •  Capsule: dacă este liofilizată și deshidratată, planta nu își mai păstrează toate proprietățile. Capsulele sunt recomandate celor care nu agreează gustul amărui al sucului.

Excelent cicatrizant

  •  În caz de arsuri, leziuni, eczeme, acnee, iritații ale pielii poți aplica sucul proaspăt al plantei direct pe rană. Taie o frunză bătrână de la baza plantei și pune-o într-un castron, într-o poziție ușor înclinată. Las-o acolo 10 minute, să se scurgă seva de care nu ai nevoie. Pune apoi frunza pe tocător și taie-i vârful și marginile aspre, pe toată lungimea frunzei (de la vârf până la bază). Acum taie frunza în două pe grosime (așa cum tai tortul când îl umpli cu cremă): partea de sus a frunzei va fi o felie, partea de jos altă felie. Scoate gelul din interior cu ajutorul unei linguri și aplică-l pe zona de piele ce trebuie tratată. Nu clăti; lasă gelul să se usuce pe piele.
  •  Frunzele tocate, sub formă de cataplasme, sunt un remediu eficient în plăgi, arsuri, ulcerații, deoarece au proprietăți antiseptice și antibacteriene.

O comoară de nutrienți
Gelul de aloe vera conține peste 200 de elemente, dintre care 80 sunt nutrienți: vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, B12 etc.), minerale (calciu, clor, fier, crom, zinc, magneziu, litiu etc.), 18 aminoacizi (dintre care 7 indispensabili vieții), enzime, precum și substanțe cu proprietăți antiseptice, antibacteriene și antiinflamatoare. Această compoziție unică îi conferă plantei numeroase proprietăți medicinale, indiferent că este utilizată pe cale orală sau aplicată local. Pentru menținerea stării de sănătate poți urma în fiecare an 2 – 3 cure cu gel de aloe vera.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*