Alimentația și bolile: ce e recomandat și ce nu

Este important să te hrănești corect și când ești sănătoasă, darămite atunci când te confrunți cu o anumită afecțiune. Alege-ți meniul cu grijă, ținând seama de sfaturile nutriționiștilor

Fiecare aliment este prețios, căci ne oferă elemente nutritive diverse, fără de care organismul nostru nu poate funcționa. Din fructe și legume ne luăm vitaminele și mineralele, carnea ne furnizează proteine, lactatele ne „aprovizionează” cu calciu, uleiurile vegetale ne oferă acizi grași esențiali… Însă atunci când ne confruntăm cu o boală, nu putem mânca orice și oricât, ci ar fi înțelept să adoptăm un regim alimentar adecvat: în timp ce unele alimente pot favoriza vindecarea, altele trebuie evitate deoarece pot întreține sau chiar agrava afecțiunea.

Acnee

Alimente recomandate: cereale integrale, orez, roșii, citrice, fructe roșii, morcovi, caise, spanac, creson, păpădie, pește, carne slabă.
Alimente de evitat: prăjeli, chipsuri, mezeluri, biscuiți, ciocolată și dulciuri.

Anemie

Alimente recomandate: carne roșie și organe, ouă, fructe roșii (cireșe, căpșuni, zmeură, coacăze etc.), citrice, alune, linte, legume verzi (castraveți, varză, fasole verde, spanac, dovlecei etc.). Vitamina C favorizează absorbția fierului: la finalul unei mese cu carne bea un suc de citrice sau mănâncă un kiwi ori o portocală.
Alimente de evitat: ceaiul și cafeaua conțin tanin, care împiedică absorbția fierului. Nu bea aceste băuturi în timpul mesei, ci fie cu 30 de minute înainte de masă, fie cu două ore după.

Ateroscleroză

Alimente recomandate: cereale integrale, fructe, legume cu frunze verzi (spanac, salată, pătrunjel etc.), legume roșii (morcovi, roșii, ardei etc.), usturoi, pește gras.
Alimente de evitat: carne grasă și mezeluri. Limitează consumul de cafea, alcool și tutun.

Balonare

Alimente recomandate: gutuie, portocală, struguri, compot, mărar, fasole verde, salată, dovlecei, roșii decojite, carne de pui și de pește la grătar, jambon, ouă fierte tari, paste făinoase, orez, pâine prăjită.
Alimente de evitat: mazăre, fasole uscată, castraveți, spanac, ridichi, țelină, ardei, carne grasă, pește gras (ton, somon, heringi), omletă, pâine proaspătă, lactate integrale, brânză fermentată, nuci, alune, smochine.

Ulcer gastro-duodenal

Alimente recomandate: cereale integrale, fasole uscată, linte, fructe non acide, legume, carne slabă, pește.
Alimente de evitat: lactate, băuturi carbogazoase, mâncăruri prea condimentate, ardei iute, usturoi, cafea, alcool.

Calculi biliari

Alimente recomandate:  pâine, paste făinoase, orez, fructe, anumite legume (morcovi, varză, păpădie, cicoare, cartofi, castraveți, dovleac, napi, praz, salată, țelină, usturoi).
Alimente de evitat: prăjeli și alimente bogate în grăsimi, oțet. Redu consumul de mărar, fasole, soia, ouă. Nivelul crescut de colesterol și kilogramele în plus favorizează apariția calculilor biliari.

Constipație

Alimente recomandate: morcovi, vinete, do-vleac, spanac, roșii, piersici, caise, prune, fasole uscată, linte, supă de pește, cereale integrale. Bea cel puțin 1,5 litri de apă pe zi.
Alimente de evitat: sparanghel, țelină, sfeclă, gulie, mărar.

Diaree

Alimente recomandate: morcovi, orez, coacăze, castane, gutui, varză, mure, mere, pere, nuci, banane. În primele 24 de ore mănâncă alimente lejere, iar apoi introdu treptat orezul, morcovii și legumele fierte.
Alimente de evitat: prune, praz, smochine, dovlecel, băuturi carbogazoase. Evită alcoolul, care poate agrava deshidratarea, precum și cafeaua, care are efect laxativ.

Eczemă

Alimente recomandate: morcovi, varză, sparanghel, napi, măcriș, struguri, păpădie, portocală, mere, pere, ananas, kiwi, banane, cereale, orez.
Alimente de evitat: alcool, ardei iute, condimente, muștar, nuci, alune, fistic. Redu consumul de țelină, ouă, ciocolată, lactate, în special brânzeturi (sunt preferabile lactatele de capră și oaie).

Hipertensiune arterială

Alimente recomandate:  cereale integrale, cât mai multe legume și fructe proaspete, usturoi, ceapă, orez, produse lactate cu conținut mic de grăsimi, carne slabă, pește, pui (max. 180 g pe zi).
Alimente de evitat:  condimente puternice, ceai, cafea, băuturile răcoritoare care conțin cafeină.

Infecție urinară

Alimente recomandate:  sucuri de fructe preparate acasă, sucuri de legume (varză, morcovi), varză, nap, afine, coacăze. Bea cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a favoriza eliminarea bacteriilor din tractul urinar.
Alimente de evitat: mezeluri (sunt sărate și conțin multe grăsimi), brânzeturi grase și sărate, unt, alimente sărate (alune, conserve etc.), alcool, zahăr.

Insomnie

Alimente recomandate:  lapte cald, ouă, carne, pește, pâine, orez, paste făinoase, cartofi copți, cereale integrale, caise, varză, piersici, mere, broccoli, fasole verde, alune, nuci, banane.
Alimente de evitat: carne și alimente grase, portocale, kiwi, lămâie. Redu consumul de ceai și cafea.

Menopauză

Alimente recomandate: produse lactate, soia, pește gras (ton, somon, sardine, heringi), carne slabă, crustacee, fasole uscată, mazăre, varză, fructe roșii, fructe de vară, nuci, alune, migdale, fistic, citrice, spanac, salată, ceapă.
Alimente de evitat: carnea grasă și alimentele bogate în grăsimi.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*