Alimentaţia în bolile hepatice cronice

Fotolia_5618943
© tomsza / Fotolia

Dacă în cazul altor boli disciplina în alimentație nu se impune cu strictețe,
în cazul bolilor care afectează ficatul este imperios necesară. Respectarea
unei diete este un lucru esenţial pentru cei care suferă de boli hepatice cronice, ţinându-i departe de manifestări neplăcute ale bolii 

Numit adeseori „uzina“ organismului, ficatul este un organ complex.

Funcţiile ficatului 

Are nu mai puţin de 500 de funcţii, printre care cele mai importante sunt:

  • descompune alimentele şi le transformă în energie;
  • controlează grăsimile, aminoacizii şi glucoza din sânge;
  • dă o mână de ajutor în combaterea infecţiilor organismului, curăţând sângele de bacterii patogene, prin prezenţa macrofagelor, celule care distrug bacteriile cu care vin în contact;
  • fabrică bila, acel lichid galben-maroniu, vâscos, are acţionează ca un detergent: se varsă în intestinul subţire şi ajută la digestia grăsimilor, dispersându-le în particule mici, pe care organismul să le poată absorbi;
  • procesează enzime şi proteine care sunt necesare multor eacţii in rganism, e exemplu, în coagularea sângelui şi repararea unor ţesuturi deteriorate;
  • neutralizează toxinele provenite din administrarea medicamentelor şi consumului de alcool, dar şi datorate aditivilor alimentari, conservanţilor şi altor chimicale din alimente. După neutralizare, le elimină din ficat prin secreţia biliară.

Ficatul obosit

Ficatul unui om supus constant la stres, poluare sau alimentaţie nesănătoasă oboseşte şi se îmbolnăveşte treptat, nemaiputând să-şi îndeplinească toate funcţiile.
Cel care are un ficat obosit sau bolnav este neatent, irascibil, veşnic apatic şi frământat de griji, sensibil la mirosuri, nu are poftă de mâncare, poate fi constipat sau, dimpotrivă, poate să aibă diaree.

Ficatul bolnav

Din păcate, în ultimii ani îmbolnăvirile de ciroză, hepatită virală tip B şi C au fost tot mai dese. Regimul în aceste afecţiuni cronice nu este sever, este un regim de bun-simţ şi destul de permisiv, dacă organismul bolnav nu se confruntă şi cu alte neajunsuri în ceea ce priveşte sănătatea.

Reguli de urmat în alimentaţie

Dacă suferi de o boală hepatică cronică (hepatită virală B, C, ciroză), iată câteva reguli generale de urmat:

  • mănâncă mai puţine grăsimi, gătind dietetic;
  • nu consuma condimente iuţi;
  • nu depăşi porţia săptămânală de ouă;
  • nu bea alcool!
  • redu consumul de sare.

1. Ca să eviţi consumul de grăsimi:

  • la micul dejun, optează pentru cereale integrale, în amestec cu lactate degresate; pregăteşte-ţi tartine pentru micul dejun fără să întinzi pe pâine unt, margarină, untură, grăsimile hidrogenate (provenite din prelucrarea termică a uleiurilor vegetale) sunt foarte greu de procesat de către ficat;
  • nu găti pentru mesele tale carne de raţă, cocoş, gâscă, vânat, carne grasă de porc, oaie;
  • mănâncă mai mult carne roşie slabă şi carne de pasăre;
  • înlocuieşte cât mai des carnea cu peşte proaspăt: păstrăv, calcan, ştiucă, şalău;
  • somnul, bibanul şi scrumbia sunt peşti cu un conţinut ridicat de grăsimi, evită să îi consumi!
  • îndepărtează pielea păsărilor gătite şi grăsimea vizibilă din bucăţile de carne;
  • preferă mâncărurile fierte, coapte în cuptor sau fripte pe grill;
  • evită drobul, chiftelele şi, în general, tot ceea ce înseamnă tocătură;
  • măruntaiele (creier, rinichi), slănina, afumăturile şi mezelurile (mici, cârnaţi, salam) nu-ţi sunt prieteni, nu aştepta să-ţi facă rău ca să le tai de pe lista alimentelor permise;
  • îndepărtează grăsimea de la suprafaţa supelor, acest lucru fiind foarte lesne de făcut după ce le-ai răcit în frigider, iar grăsimea s-a solidificat şi pluteşte la suprafață;
  • citeşte eticheta produselor de patiserie şi brutărie şi cumpără-le numai pe cele cu procente mai mici de grăsime;
  • alege brânză şi lactate cu un conţinut mic de grăsimi: brânza dulce degresată şi laptele smântânit sunt cea mai bună alegere;
  • nu consuma sosuri grase şi maioneză.

2. Evită condimentele iuţi

Condimentează-ţi mâncărurile cu arome de ierburi proaspete, zeamă de lămâie şi muştar dulceag.

3. Nu depăşi cantitatea permisă de ouă 

  • ai voie cel mult 2 ouă săptămânal, cel mai bine este să le consumi fierte sau sub formă de ochiuri româneşti;
  • nu mânca ouă de raţă sau de gâscă, acestea sunt greu de digerat chiar şi pentru un om sănătos.

4. Nu bea alcool!

Dacă ficatul este bolnav, nu-i da o povară în plus!
20% dintre consumatorii de cantităţi de alcool peste limita normală se aleg cu o ciroză manifestată prin inflamarea celulelor ficatului, urmată în timp de întărirea lor şi, în final, necrozarea, moartea celulelor. Necazul e că neplăcerile produse de alcool nu apar imediat, deoarece acest organ are o incredibilă capacitate de regenerare. Dar cei care nu cred că alcoolul reprezintă un pericol vor constata acest lucru mai târziu şi cu mare regret.
Ingerarea de alcool este una dintre cauzele apariţiei steatozei hepatice, afecţiune numită popular ficat gras.

5. Redu consumul de sare

Unii pacienţi suferinzi de ciroză au o retenţie puternică de apă, de aceea ei trebuie să reducă, pe cât posibil, cantitatea de sare ingerată.
Iată câteva trucuri ca să poţi mânca nesărat:

  • nu consuma legume conservate în borcan, alege-le pe cele proaspete sau congelate;
  • stropeşte peştele cu zeamă de lămâie;
  • condimentează legumele cu ghimbir proaspăt ras, arpagic, pătrunjel sau frunze de ceapă verde;
  • asezonează piureurile de legume cu un praf de nucşoară;
  • adaugă în pâine seminţe de susan;
  • în porţiile de supă, presară din belşug frunze de verdeaţă.

Mănâncă de 4-5 ori pe zi, dar cantități mici. Nu ingera cantităţi mari de alimente, forţând astfel întregul sistemul digestiv! Multă sănătate!

SONIA STANCIU

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*