Alergii de tot felul

Foto: © tatyana / fotolia
Foto: © tatyana / fotolia
Foto: © tatyana / fotolia

În ultimii ani, numărul persoanelor afectate de alergii a crescut alarmant. Astăzi 30% din populația globului se confruntă cu o alergie sau alta. Deși medicina  a făcut progrese considerabile între timp, cea mai bună metodă de tratare a alergiilor este aceeași: evitarea alergenilor

Alergiile apar atunci când sistemul imunitar reacționează exa- gerat la niște substan-țe care în mod normal sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor: praf, polen, mucegai, păr de animale, unele alimente sau medicamente etc. Care sunt cele mai frecvente tipuri de alergii și cum pot fi tratate?

Alergia la polen
O dată cu venirea primăverii, mulți copii se confruntă cu „febra de fân” sau, altfel spus, alergia la polen, care poate persista în unele cazuri până spre toamnă. Micile granule de polen ajung în căile respiratorii și provoacă iritații ale nasului, ochilor și bronhiilor.
Simptome:
De obicei, primele semne apar la nivelul nasului: furnicături, mâncărimi, strănuturi repeta- te, secreții nazale abundente, nas înfundat. Acestor simpto- me le urmează și altele: sen-zație de usturime în gât, ochi lăcrimoși și înroșiți, tuse seacă, uneori senzație de sufocare și dificultate în respirație. Copiii mai sensibili pot suferi adevărate crize de astm bronșic.
Măsuri de prevenire.
Cel mai eficient tratament împotriva alergiilor este evitarea contactului cu polenul. Ca să afli la polenul cărei plante este alergic copilul, îi poți face teste speciale de depistare la un centru de alergologie. Ce măsuri iei pentru a limita contactul cu polenul?

  • Nu îl scoate la plimbare în zilele uscate, calde și cu vânt sau imediat după furtună sau ploaie scurtă (concentrația de polen este mult mai mare).
  • Nu aerisi așternuturile pe balcon.
  • Ferește-l de spațiile în care se fumează.
  • Spală-l pe cap în fiecare zi, ca să îndepărtezi granulele de polen prinse în firele de păr.

Cum se tratează? Dacă măsurile preventive nu sunt eficiente și simptomele alergiei sunt deranjante, medicul îi poate prescrie antihistaminice, dar și picături decongestionante pentru nas sau ochi. Celelalte alergii respiratorii (la praf, păr de animale, mucegai, acarieni, puf și pene etc.) au simptome asemănătoare cu ale alergiei la polen și se tratează la fel.

Alergia digestivă  
Este o formă de alergie frecvent întâlnită la copii. Poate fi provocată de alimente, aditivi, coloranți alimentari sau medicamente. Alimentele cu potențial alergen ridicat sunt ouăle, alunele, nucile, laptele, fructele de mare.
Medicamentele care provoacă cel mai des alergii sunt penicilina, aspirina, sulfamidele.
Simptome: Alergia digestivă se manifestă prin vărsături, diaree, dureri abdominale, erupție pe piele, însoțită sau nu de mâncărimi. În alergiile mai severe pot apărea și edeme la nivelul feței și limbii, tuse, amețeli, transpirații, dificultate în respirație. Dacă știi la ce aliment este alergic copilul, trebuie să elimini acel aliment din dieta lui. Dacă nu, medicul va recomanda efectuarea unor teste speciale.
Cum se tratează? Tratamentul constă în administrarea de antihistaminice sau chiar hidrocortizon dacă este nevoie, precum și medicamente simptomatice.

Alergia cutanată
Cea mai frecventă formă de alergie cutanată este dermatita de contact, provocată de contactul direct al alergenului cu pielea. Alergenii pot fi diverse substanțe din produse cosmetice (deodorant, săpun, creme, parfum etc.), produse de curățat, materiale sintetice sau latex, coloranți din îmbrăcăminte, metale, înțepături de insecte, salivă de câine sau de pisică, medicamente aplicate pe piele, plante.
Simptome: De regulă, se manifestă prin urticarie, care poate persista de la câteva minute la câteva zile, erupții cutanate, uneori vezicule, e- dem la nivelul buzelor, pleoapelor sau chiar și la nivelul membrelor. Cauza dermatitei de contact poate fi depistată cu ajutorul testelor cutanate.
Cum se tratează? Compresele cu apă rece calmează iritația și mâncărimea. Medicul va prescrie preparate antihistaminice și unguent cu corticosteroizi. Cea mai eficientă măsură de tratament este însă, evitarea alergenului.

Astmul bronșic
Astmul bronșic este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii. Cel mai frecvent, crizele de astm sunt cauzate de alergii (la praf, polen, păr de animale, fum, produse chimice, acarieni, mucegai).
Simptome: Atacuri de dispnee (respirație dificilă), sen-zație de sufocare, respirație șuierătoare, tuse iritativă, sen-zație de strânsoare la nivelul toracelui. Tusea apare deseori în timpul nopții sau după efort fizic.
Măsuri de prevenire. Cel mai important este să îndepărtezi alergenii:

  • Nu ține în locuință obiecte care atrag mult praf și care nu sunt neapărat necesare: cărți, tapițerii, covoare, mochete, draperii.
  • Dă cu aspiratorul cel puțin o dată pe săptămână. Aspiră și salteaua de pe pat.
  • Dacă micuțul e alergic la acarieni (care se găsesc în special în perdele, covoare, așternuturi, jucării de pluș) folosește așternuturi antialergice. Spală așternuturile o dată pe săptămână în apă fierbinte, de 90ºC (în apă mai rece paraziții nu mor).
  • Menține umiditatea optimă în locuință: 50 – 60%.
  • Dacă este alergic la puf folosește doar perne de burete.

Cum se tratează? Astmul nu poate fi vindecat, dar cu ajutorul tratamentelor moderne poate fi ținut sub control. Cea mai folosită terapie este cea inhalatorie. Spray-ul cu cortizon trebuie folosit cu regularitate, iar spray-ul cu salbutamol se folosește în timpul crizei.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*