Alergia la soare

Foto: © Syda Productions - Fotolia.com

Foto: © Syda Productions - Fotolia.com
Foto: © Syda Productions – Fotolia.com

Fie după o plimbare într-o zi cu soare dogoritor, fie după plajă, 15% dintre indivizii de pretutindeni, dar mai ales tinerele între 25 şi 35 de ani, se confrută cu reacţii alergice la soare.
În cazul unei reacţii alergice, când pielea intră în contact cu radiaţiile solare, sistemul imunitar decodifică în mod eronat proteinele din celulele acesteia ca fiind factori nocivi şi produce anticorpi pentru a-i anihila. Soarele este doar factorul extern care le provoacă, adevăratele cauze rămân încă necunoscute, ştiindu-se însă că sunt multiple, după cum nici simptomele nu sunt aceleaşi. Acestea depind de forma de alergie şi, drept urmare, se manifestă fie printr-o erupţie provocată de sensibilitatea la lumină, fie prin una ereditară, fie prin dermatită cronică sau urticarie solară.
Sensibilitate la lumină
Erupţia polimorfă la lumină, cum este denumită, este cea mai des întâlnită formă de alergie la soare. De cele mai multe ori apare primăvara şi la începutul verii.
Cum se manifestă? Prin mici pete roşii sau băşicuţe însoţite de senzaţia de mâncărime ce-şi fac apariţia în primele două ore după expunerea la soare, afectând, de obicei, zona decolteului, a braţelor şi partea dorsală a picioarelor. Uneori, pe lângă acestea, timp de o oră sau două, erupţia poate fi însoţită şi de frisoane, migrene, greaţă, indispoziţie.
Cum procedezi? Cea mai bună soluţie: evitarea expunerii la soare, în urma cărui fapt, în 2-3 zile, arsurile dispar. Ce-i drept, s-a constatat că expunerea repetată la soare conduce la o călire a organismului, la reducerea sensibilităţii pielii la lumina solară, în cazul unora în câteva zile de expunere, în al altora în câteva săptămâni.
Moştenire cu bucluc
O altă formă de manifestare a alergiei la soare o constituie erupţia polimorfă ereditară, afectându-i mai ales pe copii şi tineri, începând din primăvară şi până toamna târziu.
Cum se manifestă? Prin leziuni roşii, denivelate, însoţite de mâncărime, vezicule care se pot sparge şi extinde şi pe zona care nu a fost expusă la soare. Afectate pot şi buzele, crăpate şi uscate, şi zona obrajilor, a gâtului, urechilor, braţelor şi mâinilor.
Cum procedezi? Evită ex-punerea la soare în zilele toride, ai grijă să nu spargi veziculele formate deja, pentru ca erupţia să nu se extindă, foloseşte un protector de buze cu factor de protecţie de cel puţin 20.
Prea multă căldură
În zilele toride de vară, organismul reacţionează nu doar la radiaţiile solare, ci şi la căldura excesivă. Asociată cu transpiraţia, aceasta poate provoca o dermatită cronică denumită miliaria. Spre deosebire de celorlalte forme de alergie, mi-liaria afectează şi zonele acoperite de haine.
 Cum se manifestă? Întrucât nu soarele este cauza directă, ci căldura asociată cu hainele care împiedică respiraţia pielii, aceasta se inflamează, se înroşeşte, generează o senzaţie de disconfort şi mâncărime. Pe lângă bubiţele roşii, mai pot apărea şi leziuni inflamatorii uscate acoperite de cruste pe zona feţei, a scalpului, spatelui şi părţilor laterale ale gâtului, toracelui superior şi a mâinilor. Mai rar, pot fi afectate şi palmale, şi tălpile.
 Cum procedezi? Înlătură disconfortul. Permiţându-i pielii să respire, simptomele vor dispărea. Nu e cazul să foloseşti creme sau loţiuni, ar putea irita şi mai tare pielea. Spală zona cu apă rece, lăsând-o să se usuce fără a o şterge, retrage-te într-un spaţiu răcoros şi uscat. Dacă însă simptomele se înrăutăţesc, ar fi bine să consulţi medicul dermatolog, e posibil să fie necesar să-ţi prescrie un tratament cu antihistaminice şi o cremă cu hidrocortizon.
Vinovate, medicamentele
S-a constatat că unele medicamente, peste 50 la număr, cresc sensibilitatea pielii la radiaţiile solare, putând conduce chiar la iritarea acesteia. Printre acestea se numără antibioticele, diureticele, anticoncepţionalele, medicamentele de reglare a tensiunii, calmantele, preparatele împotriva malariei.
 Cum se manifestă? De obicei, fie prin roşeaţă însoţită de mâncărime, fie prin băşicuţe. În unele cazuri, erupţia apare şi pe zonele acoperite de haine. Simptomele se pot face simţite şi după una-două zile de la expunerea la soare, durata lor fiind imprevizibilă. Chiar şi aşa stând lucrurile, de cele mai multe ori dispar după ce au fost înlăturate substanţele chimice – cele din compoziţia mecamentelor – care le-au provocat.
 Cum procedezi? Întrerupe, cel puţin temporar, dacă este posibil – ar fi bine să consulţi medicul care ţi-a prescris medicaţia în legătură cu incompatibilitatea acestora cu expunerea la soare – medicaţia, în situaţia în care nu-ţi pune sănătatea în pericol.
Poate fi prevenită alergia solară?
Îţi poţi proteja pielea de manifestările alergiilor solare dacă:

  •  înainte de a ieşi din casă, foloseşti o cremă cu factor de protecţie solară
  • cu indice de cel puţin 15;
  •  foloseşti un protector pentru buze cu indice de protecţie de peste 20;
  •  eviţi să ieşi în bătaia soarelui în zilele caniculare între orele 12 şi 16;
  •  porţi haine lejere care să-i permită pielii să respire.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*