Alergia la frig

Foto: © Dmitriy Melnikov / Fotolia

Foto: © Dmitriy Melnikov / Fotolia
Foto: © Dmitriy Melnikov / Fotolia

În zilele friguroase ţi-e greu să respiri, te chinuie tusea, îţi apar pete roşietice pe piele, ba cu unele asemenea neplăceri te confrunţi şi într-o zi călduroasă de vară doar aşezându-te pe o bancă la umbra răcoroasă a vreunui copac sau desfătându-te cu o băutură rece. E posibil ca vinovată de toate acestea să fie alergia la frig.

Se manifestă prin mai multe indicii de tip alergic, primul dintre acestea constând în apariţia unor pete roşu spre violaceu, cel mai adesea la nivelul mâinilor şi al feţei. De obicei, zonele afectate sunt dureroase, petele putând dispărea foarte repede, la 15-30 de minute după ce se intri la căldură, îţi pui mănuşi sau fular pe faţă, dar reapărând la contactul cu frigul, alteori putând persista ore întregi. E forma cea mai simplă, mai des întâlnită, putându-se însă manifesta şi în multe alte feluri.
Erupţie cutanată. Aerul extrem de răcoros, dar şi apa rece, pot provoca apariţia urticariei cu senzaţie de mâncărime. Cea mai nefavorabilă este combinaţia rece-umed. De suferit au, cel mai adesea, faţa, palmele şi tălpile, zona de sub genunchi şi suprafaţa interioară a coapselor.
Soluţia salvatoare: o încăpere cu aer cald şi uscat, haine călduroase – de preferinţă din bumbac sau in cele ce intră în contact direct cu pielea –, o băutură fierbinte şi preparate antihistaminice.
Guturai. E declanşat de aerul rece. Sigur, poţi folosi picături înainte de a te expune la frig, dar utilizarea acestora pe timp îndelungat poate afecta negativ mucoasa.
Ce faci? Recurgi la presopunctură, îţi acoperi nasul cu un fular, iei antihistaminice.
Conjunctivită. Ochii se înroşesc, lăcrimează, dar, imediat ce ai intrat într-o încăpere încălzită, simptomele dispar. Va trebui să renu.nţi la machiaj, la lentile de contact, dacă nu vrei s-o permanentizezi. Poartă ochelari cu lentile întunecate şi ai grijă să ai în permanenţă la tine şerveţele de unică folosinţă.
Migrenă. Dacă nu dai importanţă migrenei provocate de frig, te poţi pricopsi cu o nevralgie de trigemen, de care nu vei scăpa prin simpla încălzire. Aşadar, nu risca, nu umbla iarna cu capul descoperit, nu consuma băuturi reci.
Greutate în respiraţie. Se manifestă atunci când alergia la frig este provocată de îngustarea bruscă a căilor respiratorii.
De obicei, la căldură cedează imediat. Dacă se prelungeşte, e vorba de predispoziţia la astm. Se impune consultarea unui pneumatolog şi a unui alergolog. Acoperă-ţi nasul când ieşi în frig şi respiră doar pe nas, în nici un caz pe gură!

Cum te ajuţi
După părerea specialiştilor, evitarea temperaturilor scăzute şi antihistaminicele sunt singurele măsuri de a ţine sub control alergia la frig.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*