Ai monturi? Hai la ortoped!

Foto: © aceshot / Fotolia

Foto: © aceshot / Fotolia
Foto: © aceshot / Fotolia

Ajunşi la vârsta când devin bunici, mulţi dintre voi îşi doresc să exploreze teritorii, să facă lungi călătorii şi plimbări pe care nu le-au putut face în timpul activităţii. Dar de la dorinţă la împlinire se ivesc multe piedici, printre care şi cele ce ţin de starea de sănătate a picioarelor: monturi, deformări ale oaselor, articulaţii reumatice. Inestetice şi dureroase, monturile îi supără pe mulţi dintre bunici. Ce e de făcut?

Până la sfârşitul secolului al XIX-lea, se credea despre monturi că ar fi cauzate de purtarea încălţămintei prea înalte şi că ar reprezenta fie depuneri de minerale la articulaţia dintre degetul mare şi osul metatarsian corespunzător, fie creşteri ale altor oase.

Ce sunt monturile  şi cum apar?
Odată cu metodele de radiodiagnostic, s-a constatat că, de fapt, capătul dinspre degetul mare al osului metatarsian se deplasează către exteriorul piciorului prin destinderea şi, ulterior, slăbirea ligamentelor. Ceea ce la exterior se vede ca o proeminenţă este, aşadar, capătul unui os. La rândul lui, degetul mare tinde să îşi reia poziţia, apropiindu-se de celelalte patru „surori“. În timp, montul apare ca un unghi din ce în ce mai ascuţit.

Care sunt simptomele şi complicaţiile monturilor?
Pielea care îmbracă acest capăt de os, supusă presiunii în interiorul pantofilor, se înroşeşte, iar articulaţia este dureroasă. Deformat puternic, piciorul cu mont nu-şi mai găseşte încălţămintea potrivită, pacientul ajungând să nu mai aibă, la un moment dat, cu ce să se încalţe. Apar durerile în timpul mersului îndelungat, dureri uneori insuportabile.
Degetul mare se înclină spre celelalte patru şi următorul deget se deformează, de asemenea, adesea încălecându-le pe cele din vecinătate. La un picior deformat, bătăturile la degete apar mult mai uşor. În timpul mersului, pacienţii tind să se scutească de efort pe zonele dureroase, iar greutatea se distribuie altfel decât pe o talpă sănătoasă, ducând la apariţia unor bătături groase în talpă, în imediata vecinătate a degetelor, în dreptul capetelor celorlalte metatarsiene, în special înspre al doilea şi al treilea deget. Aceste noi bătături sunt extrem de dureroase şi pacienţii caută tot felul de unguente pentru a înmuia pielea bătătorită şi a reduce neplăcerile, la nivel local.
O deformaţie asemănătoare apare şi pe partea exterioară a piciorului, în dreptul articulaţiei degetului mic.

De ce apar monturile?
Se pare că femeile sunt mai predispuse la aceste deformaţii care pot lua naştere:

 • în perioada de premenopauză, când tulburările endocrine duc la schimbări ale conformaţiei, la îngrăşare, uneori chiar la obezitate;
 • datorită poliartritelor reumatoide, însoţite de inflamaţii ale articulaţiilor, caz în care monturile apar la ambele pi- cioare şi evoluează rapid;
 • din cauza conformaţiei pi- ciorului, care poate prezenta diverse anomalii;
 • urmare a statului în picioare prelungit sau practicării intense a unor sporturi care solicită o anumită zonă a labei piciorului.

Prevalenţa monturilor la femei cu vârsta peste 45 de ani este de 85%.

Cine şi cum te ajută?
Medicul ortoped este singurul care te poate ajuta. Cum o face?

 1. Îţi face o examinare completă a stării de sănătate. Cu ocazia acestei evaluări, stabileşte cauza apariţiei monturilor şi te avertizează asupra ritmului evoluţiei, accelerat îndeosebi în cazul asocierii poliartritei reumatoide. Descoperă totodată cauze care ar putea interzice intervenţia chirugicală (piciorul diabetic, arterita, varicele).
 2. Îţi prescrie calmante şi antiinflamatoare, pentru o perioadă scurtă de timp, în funcţie de toleranţa organismului tău faţă de substanţele pe care le conţin aceste medicamente; îţi recomandă unguente pentru reducerea inflamaţiilor locale.
 3. Îţi poate face o radiografie şi un examen cu ajutorul unui aparat denumit podoscop, care îi arată zonele tălpii tale care sunt supuse unei presiuni mai mari. În urma acestei determinări, până la data operaţiei, îţi recomandă purtarea unor talonete care să redistribuie presiunea, făcând mişcările mai puţin dureroase.
 4. Îţi explică în ce constă operaţia şi îți dă o trimitere către cel mai apropiat spital la care se fac astfel de intervenţii. Dacă este el însuși capabil să efectueze astfel de operaţii, alege metoda cea mai potrivită problemelor tale.

Ce rol are intervenţia chirurgicală?
Tipul de operaţie se alege în funcţie de starea generală a pacientului, vârstă, cauza apariţiei monturilor și tipul de activitate pe care o pres-tezi în majoritatea timpului. Indiferent de metoda aleasă, operaţia se face cu anestezie locală şi urmăreşte să readucă osul metacarpian într-o poziţie cît mai apropiată de cea normală. Chirurgul taie o parte cât mai mică din capătul osului metatarsian deplasat, apoi lucrează pe axul osului şi îl fixează în poziţia necesară cu ajutorul unor mici şuruburi. Repoziţionează degetul mare şi articulaţiile celorlalte degete deformate.
Şi în acest domeniu, laserul este folosit ca instrument de intervenţie chirugicală, dar nu orice clinică are în dotare un astfel de aparat. Incizia are numai câţiva centimetri, iar firele cusăturii sunt, de obicei, de tipul celor care se resorb. În primele 3-4 zile după operaţie sunt necesare calmante.

Cât durează operaţia  şi recuperarea?  
Internarea se face pentru o zi, iar pacientul îşi poate relua pe deplin activitatea după 3-8 săptămâni, în funcţie de metoda aleasă pentru intervenţie şi de evoluţia bolnavului aflat în convalescenţă.
Cu metodele moderne, doar la 2-5 % dintre cazuri apar recidive, acestea fiind, de obicei, rezultatul evoluţiei bolii reumatice.
Aşadar, găseşte medicul potrivit şi nu mai sta pe gânduri! Fă acest singur pas spre operaţie, convins că vor urma alți mulți pași fără durere, care te vor purta în călătoriile dorite!

SONIA STANCIU

1 Comment

 1. Buna ziua!
  Eu ma ocup 100% de gestionarea monturilor (hallux valgus), prin urmare as dori sa fac unele precizari:
  – anestezia necesara interventiei nu poate fi una locala: va fi una generala, rahidiana sau (foarte modern) una loco-regionala, in spatele genunchiului;
  – necesitatea combaterii durerii face necesara o spitalizare de minimum 48 de ore;
  – este absolut inimaginabila utilizarea LASER-ului in corectia monturilor (hallux valgus). LASER-ul arde (vaporizeaza) osul, prin urmare nu poate fi utilizat.
  – reluarea activitatii profesionale se realizeza numai partial dupa 3-4 saptamani (activitati de tip static, la birou), dar o activitate cu implicare fizica (stat in picioare, mers pe jos etc) poate fi reluata numai dupa 12 saptamani.
  – recidivele nu sunt datorate numai poliartritei reumatoide, ci si altor factori, dependenti de pacient sau de procedeul chirurgical propriu-zis.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg ante-picior

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*