Agresivitatea: soluții practice

Foto © S.Kobold - Fotolia

Foto © S.Kobold - Fotolia
Foto © S.Kobold – Fotolia

De la un timp, micul tău îngeraș a devenit agresiv. Când e supărat sau vrea să obțină ceva, se transformă într-un războinic: mușcă, lovește, îmbrâncește. Comportamentul lui, deși obișnuit la cei mici, este supărător și trebuie corectat.

Ce anume îl împinge pe un copilaș de până în trei ani să lovească cu mâna sau cu piciorul, să muște, să tragă de păr? Ei bine, omulețul tău, ca orice altă ființă umană, are momente de furie și supărare. Nu poți preveni asta. Copilul mic însă, nu și-a dezvoltat acele abilități care să-l ajute să facă față în mod adecvat stresului și frustrării și nici nu are suficientă îndemânare verbală ca să-și exprime în cuvinte nevoile și dorințele. Drept urmare, își exprimă sentimentele fizic: mușcă, plesnește, lovește, îmbrâncește.
Important este să-l înveți cum să facă față furiei și să pui capăt comportamentului său agresiv înainte ca acesta să devină un obicei.
Lovește, împinge, plesnește
Agresivitatea îl poate ajuta să-și elibereze frustrarea și să obțină pe moment ce vrea, dar nu îl va ajuta în viitor. Problema nu este că se înfurie, ci modul în care reacționează când e furios. Așadar, explică-i diferența dintre sentimente și acțiune. Spune-i că înțelegi că a fost furios când și-a îmbrâncit prietenul și că îi dezaprobi nu sentimentul, ci modul în care a acționat.
Cum procedezi?

  •  O regulă importantă pe care micuțul trebuie să o învețe: nu are voie să-i rănească pe ceilalți!
  •  Caută cauza problemei. Este un mod prin care își afirmă autonomia? O reacție de frustrare? A învățat să se comporte agresiv de la alți copii care au fost agresivi unii cu alții? Poate ești prea severă sau îi ceri prea mult? Măcar uneori lasă-l și pe el să ia decizii, ca să aibă sentimentul că deține controlul. De exemplu, ce bluză să îmbrace, ce poveste să-i citești, ce fruct să-i dai la masă etc.
  •  Când e agresiv, păstrează‑ți calmul. Amintește-ți că nu lovește ca să facă rău, ci pentru că nu știe cum altfel să exprime ce simte. Nu țipa la el și nu îl brusca. Vorbește-i blând și încearcă să-i distragi atenția de la acea situație. De exemplu: „Dacă îl lași în pace pe fratele tău chiar acum și îmi aduci cartea de povești, ne așezăm toți pe canapea și citim o poveste. Dacă tu continui să te comporți așa, te duci în camera ta, iar eu îi citesc povestea doar fratelui tău. Tu alegi”.
  •  Când e furios este inutil să încerci să-l convingi că greșește. Vorbește cu el după ce se liniștește și ajută-l să exprime în cuvinte ce simte. Dă-i exemplu o situație în care tu însăți ai fost furioasă și lămurește-l că e normal să simtă așa ceva, dar că nu e permis ca la mânie să-i rănească pe alții ori să distrugă obiecte.
  •  Urmărește-l când se joacă alături de alți copii. Dacă observi că s-a înfuriat ar fi bine să intervii. Arată-i ce să facă sau sugerează-i ce să-i spună amicului său. Dacă e prea supărat ca să te asculte, concentrează-i atenția spre o altă activitate până se potolește.
  •  Nu te aștepta la schimbări de atitudine de azi pe mâine. Se va mai înfuria și cu alte ocazii, dar ai grijă ca tu să reacționezi de fiecare dată la fel: calm și amintindu-i că agresivitatea este inacceptabilă.

Are tendința să muște
Faptul că micuțul mușcă este un obicei temporar. Cei mici nu mușcă din răutate sau ca să rănească, ci pentru că atunci când au ocazia să facă acest lucru nu se pot stăpâni. Pentru prichindei, gura este un instrument foarte important de explorare și experimentare. De aceea duc totul la gură.
Din punctul de vedere al copilului, a mușca pe cineva, fie că e mami, tati sau un prieten, înseamnă a obține o reacție imediată. Ce mod mai bun are la îndemână ca să atragă atenția? De asemenea, la vârste mici, mușcatul este modalitatea prin își manifestă frustrarea. Fie că omulețul tău este un mușcător ocazional, fie că e unul „în serie”, iată cum ar fi bine să reacționezi:

  •  Dacă se întâmplă rar ca cel mic să muște, în special când e emoționat, iar mușcătura este ușoară, este suficient să-i spui: „Nu mușca, pentru că doare” și să-i distragi atenția. Nu transforma un incident izolat într-un eveniment major, dar folosește-te de el ca să-l înveți că a mușca este un comportament inacceptabil.
  •  Mușcă tare sau intenționat? Ia măsuri imediat: spune-i că nu are voie să muște pe nimeni pentru că îi provoacă durere și distrage-i atenția de la acea situație. În nici un caz nu îl lovi și nu țipa la el.
  •  Îi poți aplica mici pedepse, ca să înțeleagă că gestul lui a fost nepotrivit: „L-ai mușcat pe prietenul tău, așa că cinci minute vei sta cu mine pe bancă, departe de copii. Dacă promiți că nu mai muști, după aceea te poți întoarce să te joci cu copiii. Ține însă minte că dacă muști din nou, mergem imediat acasă”.

De ce să lovești când poți aplauda?
Învață-l ca ori de câte ori simte imboldul să lovească ori să muște pe cineva să facă alte gesturi, pașnice. De exemplu să bată din palme, să-și vâre mâinile în buzunare, să tropăie, să țopăie pe loc, să-și acopere gura cu mâna (când e tentat să muște) etc. Aceste gesturi îl ajută să-și elibereze rapid furia. Învață-l aceste lucruri prin joc, căci așa i se vor întipări mai ușor în minte.
De fiecare dată când reușește să-și controleze pornirile agresive laudă-l și spune-i că ești mândră de el.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*