Aftele bucale: ce soluții există?

Foto: © studiovespa/fotolia

Foto: © studiovespa/fotolia
Foto: © studiovespa/fotolia

Într-un moment sau altul al vieții, oricare dintre noi se poate confrunta  cu aftele sau, altfel spus, stomatita aftoasă. Cum se manifestă această afecțiune  și cum o poți învinge?

Aftele sunt niște leziuni mici și rotunde, de culoare alb-gălbuie, cu marginile roșii, având dimensiuni ce pot varia între 2 mm și peste 1 cm. Pot apărea pe limbă, pe interiorul obrajilor sau buzelor, pe gingii. În cazurile grave, ulcerațiile pot afecta cerul gurii, faringele și toată gura, situație în care perioada de vindecare se prelungește la 6 săptămâni. Cel mai frecvent ulcerațiile sunt izolate, dar pot apărea și în grupuri de două, trei sau chiar mai multe. Leziunile sunt dureroase și provoacă senzație de arsură, motiv pentru care mestecarea și înghițirea alimentelor devin dificile. Hai să vedem cum poți elimina disconfortul creat de afte.
Diferite tipuri de afte
Există două tipuri de afte:

  • Afte miliare: leziunile sunt mici, având un diametru cu-prins între 2 mm și maximum 1 cm.
  • Afte majore: aceste afte au dimensiuni mai mari de 1 cm.
  • Afte herpetiforme: mai multe leziuni mici se grupează în același loc și formează o zonă ulceroasă.

În general aftele dispar de la sine în 7 – 14 zile, dar în formele severe vindecarea se produce într-un timp mult mai lung, de până la 2 luni.
De ce apar aftele?
Nu se cunosc exact cauzele stomatitei aftoase, dar se știe că există factori ce favorizează apariția ei: stresul, lipsa de somn, unele alimente (nuci, alune, migdale, ciocolată, condimente iritante), administrarea unor medicamente (precum antiinflamatoare nonsteroidiene, antibiotice), o igienă buco-dentară precară, virusuri precum herpesul, schimbările hormonale legate de ciclul menstrual, carența de vitamina B9, B12, zinc sau fier, alergia alimentară, predispoziția ge- netică.
Semnele bolii
Înainte să apară leziunile propriu-zise ai putea simți furnicături sau senzație de arsură în interiorul gurii. Ulterior apar micile ulcerații. Mijlocul leziunilor are culoare gălbuie, iar conturul acestora este roșu. Ulcerațiile provoacă durere intensă, care se accentuează în timpul vorbirii și a mestecării alimentelor, mai ales în primele zile de la apariția lor. După vindecare, leziunile nu lasă cicatrici.
Cum poți reduce durerea?

  • Ia un cub de gheață în gură și lasă-l să se topească pe zona cu ulcerație.
  • Evită să consumi acele alimente și băuturi care pot irita mucoasa bucală (cafea, ananas, roșii, citrice), alimente ca- re conțin acizi, alimente dure, condimente.
  • Clătește-ți gura de patru ori pe zi cu o soluție obținută prin amestecarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu cu o lingură de apă de gură ce conține clorhexidină.
  • Aplică pe leziuni un strat subțire de pastă compusă din bicarbonat de sodiu și apă.

Aftele la copii
La cei mici este foarte importantă igiena bucală, un gest nu întotdeauna simplu pentru ei – din cauza durerii provocate de leziuni aceștia refuză adeseori să se spele pe dinți. Ține seama de faptul că aftele și durerile dispar de la sine încetul cu încetul, pe parcursul a 8 zile. În cazul în care aftele sunt numeroase și nu observi o ameliorare în decursul unei săptămâni, este recomandabil să duci copilul la medicul pediatru, căci există riscul ca leziunile să se infecteze. În acest caz va fi nevoie de tratament cu antibiotic.
Dacă cel mic refuză să mănânce din cauza durerii, oferă-i diferite alimente lichide. Evită să-i dai alimente și băuturi calde, acide sau sărate, care accentuează durerea.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*